TÉMA

Jizera

Déšť zvedl řeky na severovýchodě Čech. Na Trutnovsku je v jednom případě i druhý stupeň

Hladiny některých řek na severovýchodě Čech zůstávají po dešti zvýšené. Labe ve Vestřevi na Trutnovsku dosahuje druhého povodňového stupně. Na dalších místech v Královéhradeckém a Libereckém kraji vystoupaly toky na první, tedy nejnižší stupeň. Odtok z přehrad na Labi vodohospodáři zvýšili, vyplývá z dat Povodí Labe. Horní Labe momentálně klesá. S výjimkou severní části Náchodska platí v pátek v celém Královéhradeckém kraji výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před záplavami.
23. 2. 2024Aktualizováno23. 2. 2024, 10:11|

Silný vítr bude během středy foukat většinou Česka. Hladiny řek klesly na první stupeň

V Česku bude během středy na většině území foukat silný vítr, v nárazech může dosahovat až sedmdesáti kilometrů v hodině, na horách až devadesáti, vyplývá z aktualizované výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V povodí Labe a Orlice dále trvá výstraha před povodněmi. Například na třetím stupni povodňové aktivity bylo v úterý ráno Labe ve Stanovicích a na přehradě Les Království. Později během dne však i v těchto místech kleslo na první stupeň.
6. 2. 2024Aktualizováno6. 2. 2024, 23:47|

Víc než sto let stála lávka na Smíchovském nádraží v Praze. Teď bude sloužit v Mladé Boleslavi

Lávka z pražského Smíchovského nádraží je už v Mladé Boleslavi, převezena byla v noci na pátek. Vedení středočeského města chce kontsrukci použít jako lávku pro pěší a cyklisty přes řeku Jizeru. Místním by mohla sloužit už na konci příštího roku. Na Smíchovském nádraží lávka sloužila více než sto let, ustoupit musela rekonstrukci stanice.
3. 11. 2023|

Déšť a tání sněhu zvedly hladiny toků na desítce míst na první povodňový stupeň

Kvůli dešti a tání sněhu vystoupaly toky v podhorských oblastech na desítce míst na první povodňový stupeň bdělosti, na Labi ve Vestřevi poblíž Hostinného přechodně i na druhý stupeň pohotovosti. Hladiny už kulminovaly, mírně klesají, nebo mají setrvalý stav, oznámil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
19. 2. 2023|

Mnichovo Hradiště hledá novou firmu, která dostaví lávku přes Jizeru. Původní je v insolvenci

Mnichovo Hradiště si přebere staveniště lávky pro pěší a cyklisty přes Jizeru. Firma Raeder & Falge stavbu nedokončí, na začátku srpna se dostala do insolvence a změnila název na RAF Stavby. Lávka, která měla být hotová do října, spojí Mnichovo Hradiště s obcí Klášter Hradiště nad Jizerou. Město musí stavbu zakonzervovat a najít novou firmu. Původně plánovaných 17,5 milionu korun stačit nebude.
1. 9. 2022|

Vzedmuté hladiny řek se vrátily k normálu, povodňový stupeň zůstává na dvou místech

Řeka Metuje je v Novém Městě nad Metují na prvním stupni povodňové aktivity, pokles její hladiny se zastavil. Nově se opět poněkud zvedla i hladina Lužické Nisy v Liberci a také ona se vrátila na první stupeň. Jinde ale již povodňová situace není. Ještě ráno bylo Labe ve Stanovicích na Trutnovsku na třetím, tedy nejvyšším stupni.
18. 2. 2022Aktualizováno18. 2. 2022, 17:28|

Druhý stupeň ráno hlásilo Labe a Ohře, velká voda už ale opadá

Povodňová situace na tuzemských tocích se ve středu ráno oproti úterý zklidnila. Několik prvních stupňů přetrvávalo zejména v podhůří Krkonoš a Orlických hor, těsně pod hranicí třetího stupně se pohybovala hladina Labe ve Stanovicích a Ohře u Chebu. Meteorologická výstraha před povodněmi v Česku lokálně platí do středečního podvečera.
5. 1. 2022Aktualizováno5. 1. 2022, 12:02|

V částech Libereckého a Olomouckého kraje hrozí kvůli tání a dešti vzestup řek

Na východě Libereckého a severu Olomouckého kraje hrozí do sobotního poledne vzestup hladin některých řek a potoků. Na Jilemnicku mohou místy dosáhnout i druhého stupně, kdy už se voda vylévá z břehů. Důvodem je tání sněhu spolu s očekávaným deštěm, vyplývá z aktualizovaného varování, které v pátek ráno zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
31. 12. 2021|

V Jizerských horách začala demolice horské chaty na Smědavě, nahradí ji wellness hotel

V Jizerských horách začala tento týden demolice horské chaty Smědava v Bílém Potoce na Liberecku, zůstat z ní by měla jen terasa. Známou chatu z roku 1935 mezi vrcholem Jizera a Plochým vrchem by podle webu Liberecká drbna měl nahradit wellness hotel.
6. 10. 2021|

Most v Poniklé chtěl Liberecký kraj nejprve zbourat. Teď se s jeho souhlasem stal památkou

Kamenný most přes Jizeru v Poniklé na Semilsku ministerstvo kultury prohlásilo kulturní památkou, informoval ve čtvrtek mluvčí Libereckého kraje Filip Trdla. Most „Na Mejtě“ ze druhé poloviny 19. století chtěl kraj původně kvůli špatnému stavu zbourat a nahradit novým. Práce začaly 2. července, už pár dní nato je ale kraj nechal zastavit. Od srpna se po mostě znovu jezdí a kraj připravuje jeho opravy.
2. 9. 2021|

Na most v Poniklé se vrátila auta. Řidiči více než dvacetilikometrovou objížďku sabotovali

Znovu průjezdný je most přes Jizeru v Poniklé na Semilsku, proti jehož demolici se postavili někteří odborníci i místní. Krajští silničáři už staveniště převzali od stavební firmy. Most z roku 1856 byl uzavřený od července, kdy začala jeho rekonstrukce. Liberecký kraj následně práce na mostě zastavil a chce pro něj památkovou ochranu.
9. 8. 2021|

V Turnově hořela střecha textilní továrny Juta. Škoda zřejmě přesáhne milion korun

V Turnově na Semilsku hořela střecha textilní továrny Juta. Podle prvních odhadů škoda zřejmě překročí milion korun. Hasiči vyhlásili druhý stupeň poplachu, na místo povolali výškovou techniku i lezeckou skupinu a střechu museli částečně rozebrat. Zhruba po třech hodinách se podařilo oheň uhasit. Na místě zůstala jedna jednotka, která bude do večera dohlížet, pak si musí dohled zajistit vlastník továrny.
13. 7. 2021Aktualizováno13. 7. 2021, 18:37|

Demolice mostu v Poniklé už začala, Liberecký kraj ji ale zastavil. Po stížnostech jej chce zachránit

Liberecký kraj zastavil demolici a rekonstrukci kamenného obloukového mostu přes Jizeru v Poniklé na Semilsku, která začala 2. července. Stavbaři už přitom začali rozebírat zábradlí. Pro most „Na Mejtě“ z roku 1856 chce kraj žádat památkovou ochranu a zachovat ho. Rada kraje schválila odstoupení od smlouvy a kraj teď bude s firmou jednat o finančním vyrovnání. Mohlo by jít o několik milionů korun. Demolici mostu kritizovala řada místních i chalupářů.
8. 7. 2021|

V Loukově vede přes Jizeru nový most. Desítky let staré provizorium bylo místem častých nehod

Lidem v Loukově na Mladoboleslavsku od pátku slouží nový most přes řeku Jizeru. Práce na něm začaly loni v dubnu a vyžádaly si 70 milionů korun. Řidiči museli po dobu stavby jezdit po objížďce přes Svijany, což jim prodloužilo pravidelné cesty do zaměstnání nebo za příbuznými. Nová stavba nahradila staré mostní provizorium z roku 1985.
21. 5. 2021|

Prší a hladiny stoupají, dvě říčky ve Slezsku dosáhly třetího stupně

Po vydatných deštích se rozvodnily řeky v Moravskoslezském kraji. Polančice v Polance dosáhla třetího stupně povodňové aktivity, tedy stavu ohrožení, kolem půl desáté večer ale kulminovala. Později v noci stoupla na nejvšší stupeň také Krasovka na Bruntálsku. Povodně hrozí i na dalších místech Česka, hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varoval před vydatnými dešti. Extrémní nebezpečí povodní hrozí od úterního večera na Chrudimsku a Pardubicku, od středy pak i v obcích s rozšířenou působností Moravská Třebová a Mohelnice.
13. 10. 2020Aktualizováno13. 10. 2020, 23:35|

Ministerstvo představilo 31 nových lokalit pro stavbu přehrad, nejvíc na Vysočině

Ministerstvo zemědělství chce hájit 31 území pro vodní nádrže. Nejvíce, sedm, je jich v Kraji Vysočina, některé ve Zlínském kraji by měly mít i přes 200 hektarů. V pondělí to zástupci ministerstva oznámili na tiskové konferenci. Celkem by nová místa zadržela 273 milionů metrů krychlových vody, což je zhruba třetina vodní nádrže Orlík.
11. 5. 2020Aktualizováno11. 5. 2020, 20:26|

Sníh, vítr i povodně. Česko se potýká s počasím, přichází velké ochlazení

Česko v úterý zasáhl déšť, už během dopoledne začaly srážky místy přecházet i ve sněžení. Studenou frontu kromě deště a sněžení doprovází silný vítr. Složité podmínky proto panovaly na silnicích. Jejich správci spolu s hasiči odstraňovali popadané větve, zároveň vyjely i sypače. Vydatný déšť navíc zvedl hladiny některých řek. Meteorologové dále varují před větrem a sněhovými jazyky.
4. 2. 2020Aktualizováno4. 2. 2020, 21:45|

Mráz a rašelina tvoří unikátní krajinu v Jizerských horách. Část rezervace zůstane bez zásahů člověka

Přibližně 102 hektarů v národní přírodní rezervaci Rašeliniště Jizery se stalo novým bezzásahovým územím. Lesníci a ochránci přírody tady už nebudou sázet ani těžit: výjimečnou lokalitu v Jizerských horách v blízkosti polských hranic ponechají přírodnímu vývoji.
27. 11. 2019|