TÉMA

Výkup

V Pardubicích začali vysouvat most přes Labe. Bude nejdelším lanovým mostem v Česku

Labe v Pardubicích překlene do léta nová mostní stavba. Bude součástí budovaného severovýchodního obchvatu města. Ten by měli silničáři dokončit během příštího roku. Pak bude největším zavěšeným lanovým mostem v Česku. Rozpětí bude mít 135 metrů.
23. 1. 2024|

Zastupitelé kývli na výkup pozemků u mošnovského letiště pro armádní centrum

Moravskoslezští zastupitelé schválili výkupy dalších pozemků pro logistické centrum Armády České republiky u mošnovského letiště. Proti byla část opozice a své výhrady přišlo zopakovat i několik obyvatel okolních obcí, kteří se stavbou nesouhlasí.
7. 9. 2023|

Stavba části D55 se kvůli inflaci prodraží. Cena může vyrůst až o třicet procent

Až o jeden a půl miliardy korun může rostoucí inflace prodražit stavbu dvou úseků dálnice D55. Cena dvou částí dálnice mezi Babicemi a Starým Městem na Uherskohradišťsku a Starým Městem a Moravským Pískem na Hodonínsku se tak zvýší odhadem i o 30 procent, řekl v úterý generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) Radek Mátl. Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) mají smlouvy se zhotoviteli obou staveb inflační doložky, díky kterým budou moci navýšení ceny uplatnit. ŘSD plánuje úseky zprovoznit v roce 2024.
7. 6. 2022|

Maso v obchodech zdražuje. Zemědělci se potýkají se zvyšujícími se náklady

Zdražování v Česku nepolevuje. Průmysloví výrobci ve srovnání s loňským říjnem navýšili ceny zhruba o dvanáct procent, zemědělci za stejné období o čtrnáct procent. Argumentují vyššími náklady na energie, pohonné hmoty i zaměstnance. Dražší jsou tak obilí, mléko i maso. Jeho producenti ohlašují zvyšování cen.
17. 11. 2021|

Soud označil výkupy pozemků pro stavbu obchvatu Jaroměře za neplatné. ŘSD nemůže pokračovat

Problémy s výkupy pozemků pro stavbu dálnic zatím stoprocentně nevyřešil ani takzvaný liniový zákon. Ten od ledna platí v upraveném znění, vláda si od něj slibovala zrychlení výstavby infrastruktury v Česku. Teď ale Krajský soud v Hradci Králové označil čtyři výkupy u Jaroměře za neplatné kvůli nepřezkoumatelnosti. Silničáři se chtějí bránit kasační stížností.
28. 8. 2021|

Pokus se zálohováním PET lahví zaujal přes polovinu zákazníků. Stát je ale proti jejich vykupování

Skončil pilotní projekt zálohování PET lahví. Zhruba před rokem k němu přistoupil výrobce minerálních vod, který chtěl ukázat, že taková možnost existuje. Nemá však politickou podporu. Ministerstvo životního prostředí je proti plošné regulaci a zálohování plastových obalů povolilo jen na dobrovolné bázi.
29. 4. 2021|

Poslanci schválili zákaz dvojí kvality potravin. Část výrobků také bude muset pocházet z tuzemska

Sněmovna schválila zákaz prodeje potravin dvojí kvality. Původní návrh zmírnila na potraviny s podstatně odlišným složením. Podle novely budou také muset obchody nad 400 metrů čtverečních prodat určitý poměr základních potravin pocházející z Česka. Poslanci přijali i zahrádkářský zákon. V úvodu zasedání složil slib nový poslanec Jan Jakob (TOP 09). V dolní komoře nahradil bývalého předsedu poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska. Poslanci poslali do závěrečného čtení kurzarbeit, podáno k němu však bylo více než třicet pozměňovacích návrhů.
20. 1. 2021Aktualizováno20. 1. 2021, 20:06|

Správa železnic zatím nemůže vykupovat pozemky pro terminál u letiště, udělá to za ni Praha

Praha již začne vykupovat pozemky, které budou potřeba pro budoucí dopravní terminál na Dlouhé míli poblíž Letiště Václava Havla. Město později pozemky poskytne Správě železnic, která na rozdíl od města pozemky vykupovat nemůže, dokud nezíská územní rozhodnutí. Vyplývá to z memoranda, které schválila pražská rada. Trať na letiště by měla vést do roku 2028.
23. 11. 2020|

Poslanci chtějí krizovou skupinu k projednání mimořádných opatření ve školách

Sněmovna vyzvala vládu, aby pokračovaly státní podpory pro firmy s karanténami zaměstnanců. Chce také zřízení skupiny k projednávání omezení ve školách. Členové vlády ve středu seznámili poslance s důvody zavedení nouzového stavu a nových opatření. Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) mají vést ke zbrždění tempa růstu počtu nemocných. Dolní komora ve středu také schválila odškodnění pro oběti násilí při demonstracích ze srpna 1969. Sněmovna jednala i o přechodu na nízkouhelnou energetiku a poslanci se věnují i poskytování dávek a vydávání průkazů zdravotně postiženým.
30. 9. 2020Aktualizováno30. 9. 2020, 19:44|

Stavba obchvatu Pardubic stále nemá povolení. Napadl ho podnikatel Holeček, který je ve sporu s městem

Stavba severovýchodního obchvatu Pardubic stále nemá pravomocné stavební povolení. Vydáno bylo už loni, napadl ho ale podnikatel Miloš Holeček, který je majitelem pozemků v okolí. Ten zároveň vede dlouhodobé spory s městem. Podobným sporům má zabránit novela zákona o liniových stavbách, která má začít platit už příští rok.
14. 9. 2020|

Krize na trhu s tříděným papírem. Čína jej neodebírá, Evropě chybí recyklační linky

Ministerstvo životního prostředí se zabývá krizí na trhu s tříděným papírem. Společnost EKO-KOM, která organizuje sběr, proto připlatí odpadovým firmám, aby materiál z obcí svážely. Jeho ceny totiž spadly na minimum. Stalo se tak proto, že jej přestala odebírat Čína a odpad se počátkem roku nahromadil v Evropě. Ta ale nemá dost recyklačních linek a neumí tak velké množství zpracovat.
7. 2. 2020|

Stavba obchvatu Svitav je na obzoru, začal archeologický průzkum

Východně od Svitav začal záchranný archeologický výzkum. Předchází stavbě obchvatu, který z města odvede auta směřující z východních Čech do Brna. Svitavští se v poslední době potýkají se silným provozem i přes noc. Změní se to však nejdříve za tři roky, kdy by měl být obchvat hotový.
3. 12. 2019|
Doporučujeme

Proč to šlo a proč to nejde? Nejvíc kilometrů dálnic vzniklo v 70. a nultých letech, jinak se v Česku paběrkovalo

Dálnice se u nás v různých dekádách stavěly i nestavěly, stavěly více či méně, někdy vůbec a nakonec se všichni vymlouvali na všechny, když vysvětlovali, proč se slibuje, že se bude stavět a nestavělo se. Cimrmanovské střídání fáze očekávání s fází zklamání je u výstavby dálnic v Československu a Česku příznačné a revoluce na něm vlastně nic nezměnila. I když důvody, proč to nejde, byly za socialismu a za kapitalismu trochu jiné.
25. 11. 2019Aktualizováno30. 11. 2019, 12:09|