TÉMA

Tábory

Albánie zřídí centra pro nelegální migranty, dohodla se na tom s Itálií

Itálie se dohodla s Albánií na zřízení uprchlických center v této balkánské zemi. Řím do nich chce posílat část migrantů, kteří nelegálně připlují po moři do Itálie. Projekt po jednání v Římě nastínili italská premiérka Giorgia Meloniová a předseda albánské vlády Edi Rama. Tábory by měly začít fungovat na jaře příštího roku, uvedly agentury ANSA a Reuters.
6. 11. 2023|

Rusko drží v táborech na svém území tisíce ukrajinských dětí. Míří k převýchově, tvrdí experti

Rusko drží nejméně šest tisíc ukrajinských dětí v zařízeních na okupovaném Krymu a v Rusku určených zřejmě na převýchovu, tvrdí studie americké Yaleovy univerzity, o níž informuje agentura Reuters. Táborů a dalších zařízení, v nichž jsou ukrajinské děti, je podle ní nejméně 43.
15. 2. 2023Aktualizováno15. 2. 2023, 18:02|

O náhradní výživné zažádalo během roku přes deset tisíc rodičů, část odradila složitá procedura

Úřady práce vyplatily za první rok fungování takzvaného náhradního výživného přes 107 milionů korun. Průměrná měsíční dávka na jedno dítě činila osmnáct set. Stát poskytuje dávku za rodiče, kteří neplatí alimenty, a peníze pak po nich vymáhá. Podmínkou pro přiznání náhradního výživného je, že výši alimentů schválil soud a rodič sám zahájil proces vymáhání. Právě složité podmínky však část rodičů samoživitelů od podání žádosti odradí.
5. 7. 2022|

Vedoucí dětských oddílů mohou získat od letoška pět dnů dovolené navíc

Pět dnů dovolené navíc mohou od letoška využít dobrovolníci, kteří působí jako vedoucí dětských oddílů. Podmínkou je, aby s dětmi soustavně pracovali minimálně rok. Jejich zaměstnavatelé mohou o refundaci mzdy požádat správu sociálního zabezpečení.
8. 8. 2021|

30 let zpět: Hygiena v letních táborech

Změnila se nějak hygiena v letních táborech po pádu železné opony? Právě tím se zabývá reportáž z jednoho takového tábora v Jeseníkách. Odpovědnost za hygienu totiž přešla přímo na provozovatele.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
11. 7. 2020|

Chorvatsko navrhuje koronavirový pas. S dovolenou to letos bude složité

Začátkem května už se obvykle lidé těší na naplánovanou dovolenou, mnozí u moře. Letošek to mění. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) ale naznačil, že první země by se turistům z Česka mohly otevřít už v červenci. V tuto chvíli to vypadá, že nejdál je jednání o cestách na Slovensko a do Rakouska. Pokračují také debaty s Chorvatskem, o jehož pláže má zájem víc zemí. Právě Chorvati teď předsedají Radě Evropské unie, a tak jednání o letní turistice řídí.
4. 5. 2020|

Uprchlíci žijí v táborech na Balkáně v tristních podmínkách. A čeká je zima

S přicházející zimou začíná Řecko stěhovat migranty z přeplněných táborů na ostrovech v Egejském moři na pevninu. Vláda prosadila zákon o zrychlení azylového řízení, který má neúnosnou situaci řešit. Lidi bez nároku na azyl hodlá co nejdřív deportovat. Počet běženců z Turecka v posledních měsících zase stoupá. Kritická je situace i v Bosně a Hercegovině.
4. 11. 2019|