TÉMA

Antisemistismus

Soud schválil dohodu na podmínce pro ženu, která pomáhala šířit antisemitské výhrůžky

Dohodu Ivany Timové se státním zástupcem o podmíněném trestu na rok a půl schválil soud. Žena byla potrestána za to, že pomáhala svému manželovi, který je v samostatném řízení obžalován z několika trestných činů kvůli zasílání výhrůžných zpráv a různých podání, často s antisemitským vyzněním.
8. 1. 2024|

Antisemitismus na univerzitách v USA se dostal před Kongres. Sílí kritika vedení univerzit

Ve Spojených státech roste kritika vedení prestižních univerzit a volání po rezignaci jejich vedení. Ředitelky Harvardu, MIT a Pensylvánské univerzity (PU) během úterního slyšení v Kongresu jednoznačně neodsoudily antisemitské chování části studentů svých škol. K tlaku vytvářenému politiky se přidávají i absolventi univerzit – dnes vlivní a bohatí sponzoři. Instituce mohou bez změny kurzu přijít o velké částky. Například investor Ross Stevens zrušil dar PU ve výši 100 milionů dolarů.
8. 12. 2023|

V říjnu 1941 začaly masové deportace Židů z českých zemí. Výročí připomíná happening v Bubnech

Po přepadení Sovětského svazu v červnu 1941 zahájili nacisté holocaust, nejhrůznější genocidu 20. století. Po letech vytěsňování Židů ze společenského života bylo 16. října 1941 zahájeno i v Protektorátu Čechy a Morava takzvané „konečné řešení židovské otázky“. První transport, který nacisté před 80 lety vypravili z Prahy do Lodže, v sobotu připomíná happening na nádraží v pražských Bubnech. Uskuteční se již posedmé. Organizátoři akce s názvem Bubnování pro Bubny chtějí jejím prostřednictvím narušit nepatřičné ticho pasivního přihlížení událostem, které se stát neměly.
16. 10. 2021Aktualizováno16. 10. 2021, 18:18|