TÉMA

Životní náklady

Itálie zavádí čtyřicetiprocentní daň z mimořádných zisků bank

Itálie překvapivě zavádí daň z mimořádných zisků bank. Vybrané peníze chce podle místopředsedy vlády a ministra infrastruktury Mattea Salviniho použít na pomoc lidem s hypotékou a na snížení daní. Opatření, které šokovalo trhy v Itálii i jinde, schválila italská vláda v pondělí pozdě večer na posledním zasedání před letní přestávkou. V reakci na zprávu oslabily akcie italských i dalších evropských bank.
8. 8. 2023Aktualizováno8. 8. 2023, 22:31|

Potraviny v Maďarsku prudce zdražily. Šunka je luxus, ovoce si někteří vůbec nekupují, píše AP

Magdolna Gozonová okusuje zelené pálivé papričky ze stánku s ovocem a zeleninou na rozlehlém krytém trhu v Budapešti. Zkouší, zda jsou dostatečně ostré pro polévku, kterou připravuje. Tato třiaosmdesátiletá žena v důchodu si se svou nízkou penzí v Maďarsku nemůže dovolit koupit více kusů, píše agentura AP. Míra inflace v Maďarsku je nejvyšší v Evropské unii.
23. 4. 2023|

Německo hlásí historicky největší počet klientů potravinových bank

Od začátku roku v Německu vzrostl počet klientů potravinových bank zhruba o polovinu. Jejich pomoc v zemi využívají asi dva miliony lidí, což je nejvíce v historii. Důvodem je hlavně růst životních nákladů. Nejvíce klientů přibylo mezi válečnými uprchlíky z Ukrajiny, nezaměstnanými a seniory.
17. 7. 2022|

Kvůli zdražování si hledá brigádu stále více seniorů. Přivydělat si potřebují na jídlo i léky

Zájem o brigády vhodné pro důchodce v posledních měsících vzrostl. Seniory trápí rostoucí ceny v obchodech a zdražování energií i pohonných hmot. Obávají se, že nebudou mít na zaplacení nájmu, jídla ani potřebných léků. Hledají hlavně brigády na kratší úvazek vyžadující menší fyzickou námahu, jako je třeba práce v administrativě, na pozici prodavačů, pracovníků ostrahy nebo v zákaznickém servise. ČT to potvrdily personální agentury i organizace pomáhající seniorům.
19. 6. 2022|

Ministerstvo financí počítá s inflací přes dvanáct procent. Stanjura připustil větší rozpočtový schodek

Ministerstvo financí v nové prognóze zhoršilo odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 1,2 procenta z lednových 3,1 procenta. Podle resortu se tak projeví zejména důsledky války na Ukrajině. Zároveň úřad čeká proti odhadům z ledna vyšší průměrnou inflaci za celý letošní rok, a to 12,3 procenta. V lednu ministerstvo počítalo pro letošní rok s inflací 8,5 procenta. Pokud se predikce naplní, bude se jednat o největší celoroční inflaci od roku 1993.
8. 4. 2022Aktualizováno8. 4. 2022, 22:47|

Náklady na život v Tel Avivu jsou extrémní, starosta se obává společenského výbuchu

Tel Aviv je podle žebříčku sestaveného časopisem Economist nejdražším městem světa. Náklady na bydlení jsou tu už delší dobu velkým problémem. Třímilionová aglomerace jen těžko hledá nové plochy pro výstavbu. Drahé jsou i potraviny a služby. Světové prvenství je ale zčásti způsobeno i prudkým posilováním izraelské měny a dopady pandemie, která narušila globální tok zboží.
4. 12. 2021|

Elektřina zdraží až o pětinu. Lednice teď vyjde ročně až na dva tisíce, konvice na pětistovku

Cena elektřiny na burze tento týden prolomila rekord. Víc stála naposledy v roce 2008. Můžou za to taky vysoké ceny emisních povolenek. A zdražení se pravděpodobně promítne i do účtů domácností. Podle analytiků by jim mohla elektřina zdražit až o pětinu.
9. 9. 2021|
Doporučujeme

Když hvězdná ekonomika nestačí. Za bouřemi v Chile je extrémní nerovnost, lidé chtějí konec Pinochetovy ústavy

Hořící barikády a vojáci v ulicích Santiaga de Chile v posledních týdnech překvapili svět. Po tři desítky let prosperující demokratická země upadla do chaosu po zanedbatelném zvýšení cen jízdného v metru. Obyvatelům frustrovaným nerovností, vysokými životními náklady a lhostejností elit došla trpělivost. Žádají reformu systému i novou ústavu, která nebude bazírovat na soukromém vlastnictví tolik jako ta pocházející z dob diktátora Augusta Pinocheta. Napětí spojené se špatnou ekonomickou situací přitom sílí i v dalších státech Jižní Ameriky, stejně jako na Blízkém východě.
31. 10. 2019Aktualizováno3. 11. 2019, 12:26|