TÉMA

Rodné číslo

Sněmovna schválila ponechání rodných čísel v občanských průkazech

Rodná čísla v občanských průkazech pravděpodobně zůstanou, přestože z nich lze vyčíst údaje o věku a pohlaví jejich nositele. Poslanecká sněmovna to během úterní schůze schválila v rámci vládní novely o občanských průkazech. Nyní ji dostane k projednání Senát. Sněmovna ukončila jednání před osmou večer.
14. 11. 2023Aktualizováno14. 11. 2023, 18:53|

Stát je na útlum rodných čísel dávno připraven, říká Profant. Neměňme, co funguje, vyzývá Králíček

Na upozadění rodných čísel je stát připraven, náklady budou ve stovkách tisíc, ne v miliardách, řekl náměstek místopředsedy vlády pro digitalizaci Ondřej Profant (Piráti). S tím nesouhlasí člen sněmovního bezpečnostního výboru Robert Králíček (ANO) a vyzývá, aby se neměnilo něco, co funguje. Hosté Událostí, komentářů řešili i bezpečnostní aspekt rodných čísel a jejich možné zneužití.
27. 5. 2023|

Rodná čísla se neruší, jen tlumí. Studie odhadující náklady na 56 miliard je nesmysl, tvrdí Bartoš

Za naprostý nesmysl označil vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) studii, podle níž by odklon od rodných čísel stál zhruba 56 miliard korun, neboť dle něj mylně počítá s jejich úplným zrušením. Zadavatelé studie se proti tomu ohradili. Vicepremiér chce do 1. července projednat, zda by v současné rozpočtové situaci nebylo vhodné opět odložit ukončení zápisu rodných čísel do občanských průkazů, plánované na počátek roku 2025, například s ohledem na insolvenční rejstřík.
26. 5. 2023Aktualizováno26. 5. 2023, 21:41|

Občanský i řidičský průkaz v mobilu. Aplikace by mohla fungovat už příští rok

Vláda si ve svém programovém prohlášení předsevzala, že nejpozději v roce 2023 zruší povinnost nosit u sebe průkazy a dokumenty, které si stát může ověřit jinak. Ve středu například schválila novelu, která ruší papírové zbrojní průkazy. Tím by ale digitalizace dokladů končit neměla. Od příštího roku by mohla být k dispozici i aplikace na elektronický občanský a řidičský průkaz.
24. 5. 2023|

Nebinární člověk nemá podle Ústavního soudu nárok na genderově neutrální rodné číslo

Člověk, který se narodil jako muž, ale necítí se být ani mužem, ani ženou, neuspěl se svou snahou změnit si rodné číslo na „neutrální“ či „ženské“. Ústavní soud jeho stížnost v úterý zamítl, a nerozporoval tak rozsudky Nejvyššího správního soudu a Městského soudu v Praze. Ústavnímu soudu nenáleží měnit binární chápání pohlaví v Česku, a to jak společenské, tak právní, uvedla v odůvodnění soudkyně Milada Tomková.
21. 6. 2022|

Kdo chce úřední změnu pohlaví, musí i nadále podstoupit operaci, rozhodl Ústavní soud

Operace zůstane podmínkou úřední změny pohlaví, vyplývá z nálezu, který zveřejnil Ústavní soud. Zamítl návrh pisatele na zrušení několika pasáží občanského zákoníku a zákonů o specifických zdravotních službách a evidenci obyvatel.
31. 3. 2022Aktualizováno31. 3. 2022, 17:23|

Občanku s otiskem prstů by úřady mohly vydávat už letos, schválila sněmovna. Údaj o pohlaví zůstane povinný

Lidé budou asi ještě letos dostávat občanské průkazy s čipy, na nichž budou jejich otisky prstů. Schválila to ve středu sněmovna. Zároveň ale odmítla návrh Pirátů, aby v občanských průkazech nebyl uváděn údaj o pohlaví, nebo aby patřil mezi dobrovolné. V souběžné novele o matrikách sněmovna také umožnila všem Češkám, aby požádaly o úřední zapsání svého příjmení v mužské podobě. Obě normy nyní dostane k projednání Senát.
2. 6. 2021|

Dva poslanci ANO navrhují prolomit anonymitu u předplacených SIM karet

Prodejci předplacených SIM karet do mobilních telefonů by měli mít právo získávat rodná čísla zákazníků, kteří si tyto karty kupují. U cizinců by pak směli získávat údajů více, například jejich jména, data narození nebo bydliště. Tyto údaje by pak předávali operátorům. Počítá s tím pozměňovací návrh poslanců ANO Moniky Červíčkové a Jiřího Maška k vládní novele zákona o elektronických komunikacích, který oba poslanci předložili ve sněmovně.
12. 12. 2020|

Změny v občanských průkazech. Přibudou do nich biometrické údaje, ubude rodné číslo

Novou podobu dostanou české občanské průkazy. Obsahovat by měly biometrické údaje, chybět naopak bude rodné číslo i titul. Počítá s tím nový zákon, který by měli ministři projednat po vládních prázdninách. V čipu průkazu bude zaznamenaná podoba obličeje a otisky prstů.
3. 8. 2020|

Hamáček chce debatovat o zachování rodných čísel. Lidé jsou na ně zvyklí, tvrdí

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) chce ještě dál diskutovat o tom, zda nezachovat identifikaci lidí rodným číslem. Uvedl to v souvislosti s materiálem o rušení používání rodného čísla, který odpoledne schválila vláda. Změna vychází z deset let starého rozhodnutí Poslanecké sněmovny, podle ministra jsou ale lidé na rodná čísla zvyklí.
13. 1. 2020Aktualizováno13. 1. 2020, 16:01|

Místo přepážek na úřadech internet a klávesnice. Zákon o právu občanů na digitální služby prošel

Poslanci v pátek schválili růst státního příspěvku na platy zaměstnancům se zdravotním postižením. Prošel i návrh zákona, který lidem do budoucna umožní komunikovat se státními úřady výhradně elektronicky. Kvůli seniorům ale zůstanou i papírové formuláře. Sněmovna také schválila návrh, který výrazně zvyšuje horní hranici pokut firmám za přestupky týkající se vykazování emisí a nákupu emisních povolenek.
8. 11. 2019Aktualizováno8. 11. 2019, 14:19|

Právo: Povinné občanky už od školního věku. Ministr Hamáček chystá změnu

Povinnost mít občanský průkaz bude zřejmě platit už pro děti od šesti let. O změně chystané ministerstvem vnitra informoval deník Právo. Protože se chystá rušení rodného čísla jako hlavního identifikačního údaje občanů, má tuto funkci převzít právě číslo elektronicky čitelné občanky, píše deník.
29. 10. 2019|