TÉMA

Kavčí hory

Startuje dvanáctý ročník taneční soutěže StarDance

Diváky oblíbená taneční soutěž StarDance se letos vrací na obrazovky České televize už po dvanácté. O titul královny a krále parketu se i tentokrát utká deset párů. Vůbec poprvé bude soutěžit manželská dvojice, ale také třeba cukrář nebo kajakář. Slavnostními večery provedou už tradičně moderátoři Tereza Kostková a Marek Eben.
14. 10. 2023|

Dynamická televize, která uspokojí všechny druhy diváků. Končící generální ředitel ČT Dvořák zhodnotil 12 let ve funkci

Generální ředitel musí Českou televizi držet v chodu a  zlepšovat vnitřně, a kromě toho čelit tlakům zvenčí. V pořadu Interview ČT24 o tom hovořil stávající šéf ČT Petr Dvořák. Zhodnotil, jak se televize posunula za 12 let, kdy ji řídil – podle jeho slov je na úrovni špičkových veřejnoprávních institucí v západní Evropě.
26. 9. 2023|

Česká televize si připomíná sedmdesát let v éteru

Česká televize slaví sedmdesát let od zahájení vysílání. To bylo spuštěno 1. května 1953, v rámci oslav prvního máje. Úvodní slovo pronesl ředitel Československého rozhlasu, diváky pozdravil taky herec Jaroslav Marvan. Na programu byl třeba přenos inscenace Moliérova Lakomce.
1. 5. 2023Aktualizováno1. 5. 2023, 21:10|

Česká televize otevřela své dveře návštěvníkům v Praze, Brně a Ostravě

Česká televize si připomíná sedmdesát let od začátku vysílání a při této příležitosti se veřejnosti otevřela televizní studia v Praze, Brně i Ostravě. Pro návštěvníky jsou připravené prohlídky, během kterých se dostanou do míst, kam mají přístup pouze zaměstnanci. Zároveň se můžou setkat i s osobnostmi České televize.
29. 4. 2023Aktualizováno29. 4. 2023, 20:21|

Reportéři ČT: Sedmnáctý listopad ve znamení oslav a bouří

Nejdůležitější svátek moderní české historie měl dvě odlišné podoby: na Národní třídě a Václavském náměstí si lidé připomínali den, který v zemi svrhl komunismus a přinesl demokracii. Na Kavčích horách se naopak shromáždili lidé, kteří protestovali proti vládě a České televizi. Jejich mluvčí Ladislav Vrábel požadoval desetiminutové vystoupení v živém vysílání, které si chtěl s pomocí davu nespokojených vynutit. Televize jeho požadavek odmítla a vstupy do jejích budov bránili policisté.
21. 11. 2022|

Listopadové výročí doprovázely i protesty, organizátoři kritizovali současné poměry

Česko si připomíná třiatřicet let od pádu komunistického režimu a třiaosmdesát let od nacistického zákroku proti tuzemským vysokým školám. Oslavy 17. listopadu doprovodil vedle vzpomínkových akcí, koncertů a debat také protest lidí nespokojených se současnou společensko-politickou situací. Svolalo ho uskupení Česká republika na 1. místě.
17. 11. 2022Aktualizováno17. 11. 2022, 19:36|

Zemřel Zdeněk Velíšek, dlouholetý člen zahraniční redakce České televize

Ve věku 89 let zemřel dlouholetý člen zpravodajství České televize Zdeněk Velíšek. Věnoval se především evropským záležitostem a hlavně Francii. Získal i francouzský Řád umění a literatury. Po sovětské okupaci v roce 1968 musel tehdejší redakci opustit a vrátil se až po sametové revoluci.
18. 6. 2022|

Kamila Moučková byla jednou z tváří srpna 68. Spolek po ní chce pojmenovat prostor u ČT

Hlasatelka Kamila Moučková jako vůbec první sdělila lidem z obrazovky zprávy o invazi v srpnu 1968. Zemřela vloni a její památku teď chce připomenout spolek Pojďme dál. Navrhuje přejmenovat po ní prostor před sídlem České televize na Kavčích horách. Podnět už zaslal pražskému primátorovi.
21. 8. 2021|

30 let zpět: Demonstrace republikánů u Československé televize

Tři dny po sobě demonstrovali příznivci republikánské strany u Československé televize na Kavčích horách. Lídr republikánů Miroslav Sládek urážel prezidenta, policii i televizní redaktory, a s davem se dokonce pokusil dostat do budovy ČST. Přesto dohlížející policisté nijak rázně nezasáhli.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
18. 8. 2021|

Eva Pilarová dostala k výročí lázně. Písničkovou kúru jí připravili Absolonová nebo Dyk

Eva Pilarová oslavila v roce 2019 dvě životní jubilea: šedesát let na scéně a také osmdesáté narozeniny. I jako blahopřání k těmto příležitostem vznikl inscenovaný hudební pořad postavený na jejích písničkách. Pojmenovaný je podle zpěvaččina zřejmě největšího hitu Ach, ta láska nebeská. Filmaři z České televize ho nedávno dokončili.
2. 1. 2020|

Televize v televizi. Školní štáby se potkaly na Kavčích horách

Na půdě České televize se už posedmé setkaly školní televizní štáby z celé republiky. Na základních i středních školách jich stále přibývá, podobně jako přibývá studentských rádií nebo už zavedených časopisů. Pro učitele je školní mediální produkce vítanou formou netradiční výuky, žáky motivuje k samostatnosti, tvořivosti a rozvoji kritického myšlení. V České televizi se školáci od odborníků učili, jak se dělá reportáž a věnovali se zejména přípravě na rozhovor.
24. 10. 2019|

Historická Praha je v ohrožení, varuje UNESCO. Z nečinnosti viní stát i radnici

Historické centrum Prahy by mohlo být zařazeno mezi památky v ohrožení. Seznam památek, kterým hrozí akutní nebezpečí zániku, spravuje UNESCO. Komisařům vadí plánované výškové stavby i chystaný nový stavební zákon, který nepočítá se závaznými stanovisky památkářů. Z nedostatečné péče o historické dědictví viní UNESCO český stát i Prahu. Radnice nepovažuje za reálné riziko vyřazení ze seznamu a celkově považuje zprávu za pozitivní.
24. 10. 2019Aktualizováno24. 10. 2019, 19:27|