TÉMA

Detence

Žena, která zabila ve škole ve Žďáru nad Sázavou studenta, zůstane i dál v zabezpečovací detenci

Barbora Orlová, která v roce 2014 zabila ve škole ve Žďáru nad Sázavou šestnáctiletého studenta Petra Vejvodu, zůstane i nadále v zabezpečovací detenci. Brněnský krajský soud po stížnosti žalobce zrušil nepravomocné usnesení městského soudu, kterým soud Orlové zabezpečovací detenci ukončil, a rozhodl, že důvody pro detenci trvají, řekla mluvčí prvoinstančního městského soudu Petra Láníčková.
10. 10. 2022|

Část zákona, která se týká odběru a uchování vzorků DNA, není podle soudu ideální, ale nezrušil ji

Právní úprava odběru a uchovávání vzorků DNA od podezřelých nebo vězňů zůstane beze změn. Ústavní soud (ÚS) zamítl návrh na zrušení části zákona o Policii ČR. Konstatoval ale, že zákon není ideální, hrozí jeho nadužívání, a je proto potřeba aplikovat normu zdrženlivě. Politici by podle nálezu měli zvážit přijetí nového, specializovaného zákona, který v záležitostech DNA databáze zohlední mezinárodní závazky Česka, potřeby kriminalistů i práva jednotlivců.
6. 4. 2022|

Djokovič je znovu v detenčním zařízení, sdělili jeho advokáti

Srbský tenista Novak Djokovič je znovu v australském detenčním zařízení, sdělili podle agentury AFP jeho advokáti. Australská vláda se obává, že přítomnost hráče, který není očkován proti covidu-19, může v zemi podpořit antivaxerské nálady. Australský federální soud rozhodl, že slyšení ve věci Djokovičova případu bude v neděli v 9:30 australského času, tedy v půl dvanácté v noci českého.
15. 1. 2022|

Poslední místo. Detenční zařízení pro pachatele s psychickou nemocí jsou na hraně kapacity

Detenční zařízení v Česku jsou téměř plná. Pro odsouzené, kteří kvůli psychické nemoci nemohou být v běžné věznici, zbývá jedno poslední volné místo. První takový ústav vznikl před deseti lety v Brně. Právě ten se ještě letos rozšíří. Další by měly vzniknout v Praze na Pankráci a ve středočeských Jiřicích.
23. 10. 2019|