TÉMA

Národní technická knihovna

Virtuální výstava ukazuje opomíjené stavby. Lidé je hodnotí spíš podle vzpomínek než kvality

Národní technická knihovna hostí výstavu toho nejlepšího z architektury šedesátých a semdesátých let. Je završením pětiletého výzkumu Národního památkového ústavu (NPÚ), jehož cílem je upozornit na kvality architektury tohoto opomíjeného období. Výstavu zavřenou kvůli protipandemickým opatřením zpřístupnila knihovna zájemcům pomocí 3D vizualizace.
17. 2. 2021|

Oprava vypadlého skla z Národní technické knihovny se opět protahuje, pokračovat bude po vyrovnání se stavbaři

Oprava pláště Národní technické knihovny (NTK) se opět prodlužuje. Termín jejího dokončení je zatím nejasný. Práce jsou přitom téměř hotové, na zbylé části se bude pracovat až po mimosoudním vyrovnání knihovny s dodavatelskou firmou Sekyra Group. Tu knihovna zažalovala v roce 2019 poté, co společnost odmítla v rámci záruky opravit vypadlé skleněné tabule. Odstranění závady trvá přes tři roky, hotovo přitom mělo být už letos na jaře.
31. 7. 2020|

Krnov nechce dotaci na muzeum v bývalé textilce. Požár Karnolu příliš poškodil

Krnov se vzdal bezmála stomilionové dotace z Evropské unie. Získal ji před lety na vybudování muzea v areálu bývalé textilky Karnola. Objekt připravovaného muzea v prosinci 2017 vyhořel. Od té doby se diskutuje, co s ním bude. Zastupitelé rozhodli, že se oprava podle původního projektu neuskuteční.
6. 2. 2020|

Z fasády NTK vypadly skleněné tvárnice, oprava se ale znovu odkládá. A vyjde třikrát dráž, než se čekalo

Oprava fasády Národní technické knihovny se opět odkládá, potvrdil ředitel knihovny Martin Svoboda. Nově by měly práce být hotové až na jaře 2020, tedy přesně tři roky od vzniku závady. Původně vedení instituce počítalo s opravou do letošního září, kdy se konala oslava desátého výročí existence knihovny. Společnost Sekyra Group poté posunula termín na konec roku. Už teď je ale jasné, že se ani tento termín nestihne. První skleněné tvárnice začaly z budovy padat v únoru roku 2017.
24. 10. 2019|