TÉMA

České centrum

Novou ředitelkou Českých center se stala Jitka Pánek Jurková. Chce posilovat dobré jméno Česka

Nová generální ředitelka Českých center Jitka Pánek Jurková chce skrze centra prezentovat Česko jako zemi mimořádného kulturního dědictví, která ale žije v současnosti a je aktivním členem mezinárodního společenství. Řekla to na páteční tiskové konferenci poté, co ji ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) uvedl do funkce. Další rozšíření sítě Českých center se nyní neplánuje, je potřeba se soustředit na spuštění plnohodnotného provozu nově vzniklých center v Bělehradě a Tchaj-peji, řekl šéf diplomacie.
1. 12. 2023|

Na začátku byla židle a na konci výstava české avantgardy v Berlíně

Bröhanovo muzeum v Berlíně nabízí náhled do české avantgardy, jedné z klíčových etap české moderny. Výstava nazvaná česky Hej rup! s německým dovětkem Die Tschechische Avantgarde (česká avantgarda) ukazuje, jak se české avantgardní hnutí projevovalo v malbě, sochařství, designu, ale i v hudbě či filmu.
16. 10. 2023|

Do Izraele během 24 hodin zamíří další tři lety pro krajany. Někteří se už vrátili s ministrem Lipavským

Během 24 hodin odletí do Izraele tři vládní speciály, jimiž se budou moci do Česka vrátit krajané uvázlí v zemi po útocích teroristického hnutí Hamás. Informoval o tom premiér Petr Fiala (ODS). Prvním repatriačním letem přicestovalo z Tel Avivu 34 českých občanů, kteří na palubě doplnili delegaci ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti). Druhý letoun vyrazil z vojenského letiště krátce po 19:00. Kapacity dosud objednaných letů pro repatriaci by měly stačit zhruba pro 450 osob. Šéf české diplomacie v úterý přicestoval do země jako první zahraniční státník po sobotních teroristických útocích.
11. 10. 2023Aktualizováno11. 10. 2023, 21:12|

Na české předsednictví EU se chystá i Brusel. Připomene Emila Zátopka

Do začátku českého předsednictví Radě EU zbývá měsíc a půl. Vedle politiků a diplomatů, kteří povedou jednání, se na samotné zahájení chystá také Brusel. A to prostřednictvím československé sportovní legendy Emila Zátopka.
15. 5. 2022|

České centrum v New Yorku ožívá. Připomíná 80 let od příjezdu skladatele Martinů do USA

V New Yorku se koná první velká akce na podporu české kultury po více než roce. Po vynucené přestávce kvůli pandemii koronaviru zve tamní České centrum na výstavu a koncerty, kterými připomíná osmdesát let od příjezdu Bohuslava Martinů do Spojených států. Hudebníci z tuzemska i USA, kde jsou díla tohoto skladatele stále velmi populární, při té příležitosti znovu nahráli některé jeho skladby.
11. 6. 2021|

V bývalých automatech na cigarety se prodaly tisíce krabiček s uměním. Artmaty míří za hranice

Za rok a půl provozu automatů na umění, neboli Artmatů, si lidé nakoupili už dva tisíce obrázků, fotografií nebo grafických listů. Organizátorky projektu Josefína Frýbová a Petra Widžová teď připravují další expanzi. V Česku chtějí nabídnout umění z bývalých automatů na cigarety v Brně a Karlových Varech. Ve hře je i expanze do zahraničí, a to skrze Česká centra.
4. 5. 2021|

Umění klade otázky. V době pandemie se ptá, jak vystavovat virtuálně

Stejně jako na jaře se muzea a galerie pokouší vymyslet náhradní způsoby, jak dostat návštěvníky za zavřené dveře výstavních síní. Virtuální prohlídky a on-line prezentace sbírek připravují například v Národní galerii, Muzeu umění v Olomouci či pražské Galerii Rudolfinum.
26. 10. 2020|
1989

Módní kolekce ze sametu, Plastici v Paříži, Čáslavská v Tokiu. Česká centra po světě připomenou 17. listopad

Výročí sametové revoluce si připomenou i Česká centra v zahraničí. Na listopad se na třech kontinentech chystají desítky akcí na téma „svoboda“ a „osobnost Václava Havla“. V Bruselu představí módní kolekci ze sametu, v Miláně odhalí lavičku Václava Havla, v Paříži zahrají The Plastic People of the Universe. České televizi to potvrdila mluvčí Českých center Petra Jungwirthová.
23. 10. 2019|