TÉMA

Pavel Šindelář

Teplárna v Plzni chce šetřit a být i ekologická. Plánuje investovat sedm miliard do odklonu od uhlí

Plzeňská teplárenská připravuje projekt odklonu od uhlí k plynu a vodíku. Jde o dosud největší investici v její historii asi za sedm miliard korun. Důvody jsou hlavně ekonomické, tedy razantní růst výdajů za emisní povolenky, ale také ekologické. Stavět se bude za plného provozu, hotovo bude do roku 2029, řekl generální ředitel teplárny Václav Pašek. Největšího dodavatele tepla na západě Čech vlastní většinově Plzeň a z 35 procent skupina EPH miliardáře Daniela Křetínského.
6. 11. 2023|

Místo koncertního sálu je stále jen ohrada. Kulturní osobnosti Brna se zlobí, podle Vaňkové je vše na dobré cestě

Letos by měla začít stavba nadzemní části brněnského Janáčkova kulturního centra. Je ale stále méně jisté, že se to podaří, protože město dosud nevybralo zhotovitele. Na magistrát přišli nesouhlas s tím, že by se desítky let připravovaný projekt mohl znovu zpozdit, vyjádřit zástupci iniciativy Sál, který neexistuje. Brněnská primátorka ujistila, že příprava pokračuje a výběrové řízení na zhotovitele město již brzy vypíše.
31. 5. 2023|

Plzeň čekají opravy dvou mostů na Rondelu. Předchozí vedení města ho přitom plánovalo zasypat

Ředitelství silnic a dálnic v létě opraví mosty na plzeňském Rondelu. Ten přitom předchozí vedení města plánovalo zasypat. Stávající čtyřkoalice chce o jeho budoucnosti definitivně rozhodnout až za několik let. Desítky let staré mosty tak čekají o prázdninách opravy za dvacet milionů korun.
24. 5. 2023|

Ustavující zastupitelstva v Plzni a Liberci zvolila primátory a radní. Vedení má i Kladno

Pětačtyřicetiletý Roman Zarzycký (ANO) se stal primátorem Plzně. Uplynulé čtyři roky byl prvním náměstkem. Město povede jedenáctičlenná rada, kterou tvoří ANO, Piráti, STAN a Pro Plzeň. V Liberci zůstane v čele města šestapadesátiletý Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) z vítězného uskupení Starostů, TOP 09 a KDU-ČSL. Své vedení má i Kladno. Město povede koalice Volby pro Kladno a ANO. Primátorem má být nadále Milan Volf (Volba pro Kladno).
18. 10. 2022Aktualizováno18. 10. 2022, 23:16|

Plzeň upravila část parku v areálu někdejšího výstaviště. Má být celoročně zelenou oázou

Plzeň za 46 milionů korun včetně DPH upravila park u Mže za obchodním centrem Plaza u centra města. Bude sloužit pro rekreaci, setkávání, sport i pro pořádání veřejných akcí. Během roku je tam třeba prázdninová Sportmania nebo část květnových Slavností svobody. Hlavní fáze úprav začala loni v prosinci, v plánu je ještě druhá etapa, řekl primátor Pavel Šindelář (ODS). Areál umožňuje denně průchod pěším a průjezd cyklistům.
19. 8. 2022|

Obce hledají cesty k energetické soběstačnosti. Nejčastěji přes fotovoltaiku

Stále víc obcí a měst se snaží o energetickou soběstačnost. Podle Sdružení místních samospráv se o vlastní zdroje zajímá už čtvrtina radnic. Rozšiřují například  plynové stanice, nejvíce ale využívají fotovoltaiku.
4. 7. 2022|

V prostoru po Inwestu v Plzni má vzniknout nová čtvrť. Developer žádá o územní rozhodnutí

Developerská společnost Ameside z pražské skupiny Amádeus Real požádala o vydání územního rozhodnutí pro projekt nové městské čtvrti v centru Plzně. Zhruba za osm miliard korun ji chce postavit v letech 2024 až 2027 na ploše po zbouraném domě kultury Inwest, jenž byl zdemolován před deseti lety. Vydání rozhodnutí očekává developer letos, stavební povolení by chtěl získat příští rok, řekl spolumajitel skupiny Václav Klán mladší. Původně měl na místě, které nyní slouží jako parkoviště, vzniknout obchodní dům. Ten ale místní odmítli v referendu.
25. 5. 2022Aktualizováno25. 5. 2022, 15:13|

Konec „skleněného pekla“. Plzeň schválila smlouvu, díky které se zbaví největší nepovolené stavby

Plzeňští zastupitelé schválili smlouvu s developery, díky které zmizí z města největší nepovolená stavba – bývalý autosalon Carimex. Trosky sedmipodlažní budovy na Rokycanské třídě, které Plzeňané říkají „skleněné peklo“, hyzdí město už skoro čtvrt století. Objekt nahradí komplex budov s byty, obchodním centrem a kancelářemi. Postaví je místní developeři InterCora a BC Real. Dohodu o narovnání a spolupráci v nejbližších dnech podepíše všech pět smluvních stran, řekl primátor Pavel Šindelář (ODS).
9. 5. 2022|

V Plzni se slaví svoboda, dorazili i američtí a belgičtí veteráni

V Plzni pokračují oslavy 77. výročí konce druhé světové války. Na Slavnosti svobody, jež začaly ve čtvrtek a potrvají do neděle, přijeli mimo jiné i tři američtí a dva belgičtí veteráni, kteří v roce 1945 město osvobozovali.
6. 5. 2022Aktualizováno6. 5. 2022, 22:13|

Plzeň od května omezí pití alkoholu na veřejnosti, zejména v centru

Plzeň schválila vyhlášku o zákazu konzumace alkoholických nápojů na vybraných veřejných prostranstvích. Týká se to míst do padesáti metrů od škol a na nástupištích MHD. Regulace vstoupí v platnost 1. května a má zlepšit situaci v centru i na dalších místech, kde se shlukují problémoví lidé, a pomoci omezit přestupky proti majetku a znečišťování ulic i parků. Pro vyhlášku hlasovalo 27 z 39 přítomných zastupitelů, osm jich bylo proti, hlavně Pirátů, dva se zdrželi. Podle radního pro bezpečnost Martina Zrzaveckého (ČSSD) město účinnost vyhlášky po roce vyhodnotí.
28. 3. 2022|

Na podzim Česko čekají komunální volby

Voliči v Česku vyberou v říjnu 2022 nové zastupitele svých obcí. Předem je téměř jisté, že v součtu za celou republiku dostanou nejvíce hlasů nezávislí kandidáti. Ve velkých městech ale budou komunální volby i první velkou zkouškou pro nynější vládní koalici. Z dvanácti krajských měst obhajuje ODS posty primátorů ve třech, STAN či spříznění SLK v dalších dvou. V hlavním městě Praze se pokouší udržet si primátora Piráti. V Praze je ovšem situace velmi specifická, čára mezi koalicí a opozicí vede úplně jinak než v celostátní politice.
9. 2. 2022|

Plzeň má nového primátora. Martina Baxu vystřídal Pavel Šindelář

Novým primátorem Plzně se stal dosavadní technický náměstek Pavel Šindelář (ODS). Primátora volili zastupitelé poté, co předtím na funkci rezignoval ministr kultury Martin Baxa (ODS). Podle koaliční dohody post v čele čtvrtého největšího města v Česku připadá ODS. Šindelář byl jediným navrženým kandidátem. V tajné volbě dostal 33 z 37 hlasů.
17. 1. 2022Aktualizováno17. 1. 2022, 13:22|

Baxa skončí jako primátor Plzně, pokud se stane ministrem kultury v nové vládě

Martin Baxa (ODS) se vzdá postu v čele stosedmdesátitisícové Plzně, pokud se stane ministrem kultury. Je přesvědčen, že funkci ministra a primátora nelze vykonávat současně. Uvedl to v tiskovém prohlášení. Pokud bude Baxa jmenován ministrem, rozhodne podle něj zastupitelský klub ODS v zastupitelstvu města o dalším postupu. Primátor Plzně je místopředsedou ODS, předsedou regionální organizace strany, krajským zastupitelem a už podruhé stojí v čele města.
18. 11. 2021|

Plzeňské nádraží projde opravou za plného provozu. Zachovat má noblesní rakousko-uherský styl

Začala oprava víc než sto let staré výpravní budovy hlavního nádraží v Plzni, Správa železnic (SŽ) zrekonstruuje objekt od základů po střechu. Práce na památkově chráněném objektu by měly trvat dva a půl roku. Správa železnic za ně zaplatí téměř 670 milionů korun. Navazují na opravy kolejišť a nástupišť z minulých let.
17. 8. 2021|

Z vyloučené lokality Kvítečkov bude moderní čtvrť. Vyrostlo tam už osm nových domů se sociálními byty

Z Plzeňského Kvítečkova, který býval vyloučenou lokalitou, bude už brzy moderní čtvrť. Vyrostlo v ní prvních osm nových domů s byty pro seniory, zdravotně postižené, samoživitele, rodiny pečující o zdravotně postižené dítě i mladé rodiny jako startovací dostupné bydlení. Jde přímo o projekt města, které do něj z rozpočtu investuje něco přes 400 milionů korun.
7. 6. 2021|

Spor o prostor po plzeňském domu kultury končí. Město se s firmou Amádeus dohodlo

Plzeňští zastupitelé schválili dohodu o spolupráci města s akciovými společnostmi Amádeus Real a Ameside, které připravují v centru výstavbu multifunkční městské čtvrti. Dohoda, která se připravovala rok, má zajistit využití území po zbouraném domu kultury. Mezi ulicemi Americká a Sirková a Denisovým nábřežím vznikne moderní čtvrť podle schválené územní studie.
21. 10. 2019|