TÉMA

Vimperk

Kastelán vimperského zámku nesouhlasil s Národním památkovým ústavem. Z funkce odchází

Zámek Vimperk na jihu Čech je bez kastelána. Ten kvůli části plánovaných změn, které se týkají oprav a přijímání předmětů do sbírek, odstoupil z funkce. Zámek je ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ), který původně chátrající objekt opravuje a zpřístupňuje veřejnosti.
18. 12. 2023|

Bylo nás pět v normalizaci. Knižní klub podruhé ocenil Martina Sichingera za nejlepší rukopis

Laureátem Literární ceny Knižního klubu se stal Martin Sichinger s tragikomickým románem Zítra přijde Olah. Líčí dospívání v omsdesátých letech na československém maloměstě. Autor tuto cenu získal již podruhé. Ocenění náleží dosud nevydaným rukopisům, letošní vítězná kniha se ke čtenářům dostane během září.
6. 9. 2023|

Vláda zasedla ve Vimperku, schválila pomoc Ukrajině

Při výjezdním zasedání ve Vimperku ministři mluvili o podpoře oblastí Ukrajiny, které zaplavila voda po zničení Kachovské přehrady, nebo o zvýšení dotace na přípravu projektu Evropské hlavní město kultury 2028. Kabinet také projednal půjčku ve výši zhruba 170 miliard korun z evropského Nástroje pro oživení a odolnost, ale ještě se k ní vrátí příští týden.
7. 6. 2023Aktualizováno7. 6. 2023, 19:18|

Na zámku Vimperk začaly opravy míst v havarijním stavu, budou stát sto milionů

Památkáři zahájili další část obnovy zámku ve Vimperku na Prachaticku. Rekonstrukce se týká především oprav havarijního stavu některých částí objektu. Obnova potrvá do příštího roku a předpokládané náklady jsou sto milionů korun, které zajistí vládní program Péče o národní kulturní dědictví I.
27. 4. 2023|

Vydatný déšť a sněžení zkomplikovaly dopravu. Meteorologové varují před povodněmi

Sníh v pátek zkomplikoval na některých místech dopravu. Třeba u obce Kubova Huť na Prachaticku v obou pruzích uvázly kamiony. Výstraha před sněhem platí na Šumavě a v Novohradských horách. Meteorologové varují také před vydatným deštěm a povodněmi. Nejnižšího povodňového stupně mohou dosáhnout menší přítoky Labe, Sázavy, Lužnice, Dyje nebo Berounky. V pátek večer ale některé toky dosáhly i druhého stupně.
14. 4. 2023Aktualizováno14. 4. 2023, 22:06|

Na Šumavě se mohou kvůli tání sněhu a dešti rozvodnit některé řeky, upozorňují meteorologové

Na jihozápadě Čech bude od noci na čtvrtek do čtvrtečního odpoledne vydatně pršet. Vlivem srážek a tání sněhu se rozvodní tamní řeky, zejména pak ty, které odvodňují Šumavu a Český les. Mohou překročit první, případně i druhý povodňový stupeň, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V části Česka, hlavně v jeho jižní polovině, pak bude ve čtvrtek také foukat silný vítr.
8. 3. 2023|

Hasiči na Štědrý den zasahovali u 45 požárů. Zranilo se při nich sedm lidí

Hasiči na Štědrý den v Česku zasahovali u 45 požárů, loni jich bylo 52. Nikdo při nich nezemřel, sedm lidí se zranilo. Předběžná škoda je 30,4 milionu korun, z toho většina připadá na požár zemědělské haly se senem a stroji v Klášterci u Vimperku, který podle odhadů způsobil škodu 25 milionů korun. Vyplývá to z informací na webu Hasičského záchranného sboru (HZS).
25. 12. 2022Aktualizováno25. 12. 2022, 09:38|

Sobotní teploty trhaly rekordy. Nejvyšší meteorologové naměřili v Husinci

Česko v sobotu zažilo další nadprůměrně teplý říjnový den. Na několika místech se odpolední maxima dostala nad 22 stupňů Celsia. Nejtepleji bylo v jihočeském Husinci, kde meteorologové naměřili 23,8 stupně. Rekordy pro 29. říjen padly zhruba na polovině stanic, které měří třicet a více let. Uvedl to Filip Smola z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
29. 10. 2022|

Zámek ve Vimperku prošel renovací. Návštěvníky láká do středověké věže

Památkáři ve středu otevřeli pro veřejnost opravený horní zámek ve Vimperku. Zámecký areál nabízí dvě prohlídkové trasy, sály Muzea Vimperska s originálem díla Josefa Váchala Šumava umírající a romantická. Obnovená je i středověká Vlčkova věž a dvě kaple. Pro návštěvníky bude zámek přístupný celoročně. Náklady byly téměř 137 milionů korun, většinu pokryla dotace z fondů Evropské unie.
4. 6. 2021|

Opravovali, rekonstruovali. Hrady, zámky, hotely i penziony jsou na letní sezonu připraveny

Cestovní ruch patří během pandemie k nejpostiženějším odvětvím. Ministerstvo pro místní rozvoj a zástupci agentury CzechTourism proto ve středu vyzvali Čechy k dovolené v tuzemsku a k podpoře domácích podnikatelů. Hrady, zámky, hotely a penziony jsou na letní sezonu připravené. Většina z nich využila dobu, kdy musejí mít zavřeno, k rekonstrukcím a opravám. Stále však není známo, kdy budou protiepidemická opatření uvolněna i pro ně.
15. 4. 2021|

30 let zpět: Nová doba, nové pracovní požadavky

Dříve se v textilce Šumavan Vimperk šilo na export do Ruska a místo na kvalitu se dbalo především na plnění norem. Po revoluci se museli závod a jeho zaměstnanci pokusit přivyknout požadavkům západních trhů.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
25. 7. 2020|

Přechod na DVB-T2 po pauze kvůli koronaviru opět pokračuje. Tentokrát se týká Jihočeského kraje

Přechod na nový standard digitálního pozemního televizního vysílání DVB-T2 po pauze způsobené epidemií koronaviru znovu startuje. Podle nového harmonogramu, který v podstatě jen prodloužil celý proces o čtyři měsíce, se tentokrát v úterý 14. července vypíná multiplex 1 v DVB-T v případě vysíláčů na Kleti a Mařském vrchu.
14. 7. 2020|

Sníh, vítr i povodně. Česko se potýká s počasím, přichází velké ochlazení

Česko v úterý zasáhl déšť, už během dopoledne začaly srážky místy přecházet i ve sněžení. Studenou frontu kromě deště a sněžení doprovází silný vítr. Složité podmínky proto panovaly na silnicích. Jejich správci spolu s hasiči odstraňovali popadané větve, zároveň vyjely i sypače. Vydatný déšť navíc zvedl hladiny některých řek. Meteorologové dále varují před větrem a sněhovými jazyky.
4. 2. 2020Aktualizováno4. 2. 2020, 21:45|

Zvířat usmrcených autem na Šumavě přibývá, uhynuli i vzácní rysi. Pomoct mají reflexní prvky

V šumavském národním parku stoupá počet případů, kdy po střetu s autem zahyne zvíře. Letos takto srážku nepřežilo osmnáct zvířat, ve dvou případech šlo o mláďata vzácného rysa. Dosavadní letošní statistika vykazuje například proti celému roku 2015 stoprocentní nárůst. Nejčastěji při nehodách zahynou srny, jeleni, prasata nebo jezevci. Vedení národního parku plánuje začít testovat reflexní skla, která zvířata odrazují od silnic, když tudy zrovna projíždějí vozidla.
22. 10. 2019|

Na Šumavě naměřili přes 26 stupňů. Rekordní teploty se objevily na stovce stanic

V Pohoří na Šumavě na Českokrumlovsku a ve Vyšším Brodě naměřili v pondělí meteorologové shodně 26,4 stupně Celsia. Jedná se o nejvyšší hodnotu na celém území republiky. Teplotní rekordy pro 21. říjen ovšem byly překonány na řadě míst Jihočeského kraje. Podle meteorologů byla průměrná denní teplota v regionu o sedm až osm stupňů Celsia vyšší než dlouhodobý standard. Maxima se ale překonávala i jinde v Česku.
21. 10. 2019Aktualizováno21. 10. 2019, 17:35|