TÉMA

Trávník

Sedm měsíců od otevření se na královéhradeckém stadionu mění část trávníku. Fotbalisté věří, že nový vydrží déle

Na novém fotbalovém stadionu v Hradci Králové začala výměna vyhřívaného trávníku. Ačkoli se nová sportovní aréna za tři čtvrtě miliardy korun otevřela teprve před sedmi měsíci, je trávník již v nevhodném stavu. Od nového si městský fotbalový klub slibuje, že bude kvalitnější a odolnější. Není ale zřejmé, kdo výměnu hradí. Město i fotbalisté hovoří o reklamaci, nicméně z radnice zní, že trávník reklamuje klub, a klub tvrdí, že je to reklamace prostřednictvím města.
1. 3. 2024|

Americké sekačky na trávu a fukary vytvářejí víc emisí než auta v celé Evropě

Sekačky na trávu, fukary na listí a další drobná technika, kterou si Američané udržují okrásné trávníky, jsou z hlediska životního prostředí pohromou. Konstatuje to nová zpráva, která analyzovala data za rok 2020 z Agentury pro ochranu životního prostředí.
4. 11. 2023|

Ostrava díky mapě ví, která místa ve městě jsou nejteplejší

Ostrava má k dispozici mapu, která ukazuje, ve kterých částech města je nejvyšší nebo nejnižší povrchová teplota. Data mohou posloužit městskému ateliéru při plánování nové výstavby. Ukazují, že nejteplejšími místy jsou v Ostravě centrum města, obchodní centra či průmyslové areály, naopak v Porubě je povrchová teplota nejnižší. Mapu vytvořili na Vysoké škole báňské – Technické univerzitě Ostrava (VŠB-TU).
29. 7. 2023|

Nad trávníky v Českých Budějovicích létá vzácný čmelák. Rozkvetlý jetel proto neposečou

Biologové objevili v Českých Budějovicích kriticky ohrožený druh čmeláka klamavého. Prospívá mu, že město některé části parků neseče tak často. Vznikají tím pro čmeláka ideální podmínky, informoval v tiskové zprávě Jiří Řehounek z ekologického sdružení Calla.
14. 6. 2023|

I trávník pomůže. Vědci připravili doporučení, která mají pomoci českým městům zvládat vedra

Vědci připravili sadu doporučení, která mají městům v Česku pomoci zvládnout vlny veder. Popsali například rozdíly ve vlivu různých vodních prvků i zelených ploch, uvedla mluvčí Technologické agentury ČR Veronika Dostálová.
8. 8. 2022|

Katar se chystá na fotbalové mistrovství. Stavební dělníci umírají horkem, v poušti roste zelený trávník

Pořadatelé listopadového fotbalového mistrovství světa v Kataru čelí kritice kvůli podmínkám stavebních dělníků z chudších zemí, kteří umírají na následky těžké práce v celodenním horku. Nuzné podmínky pracovníků vyznívají o to tristněji, že nesrovnatelnou péči věnuje bohatá pouštní země pěstovanému fotbalovému trávníku. Ochlazuje ho studeným vzduchem a zavlažuje odsolenou mořskou vodou.
22. 2. 2022|

Entomologové odstartovali projekt na záchranu okáče metlicového. Pomoci může i veřejnost

Vědci z České zemědělské univerzity odstartovali projekt na záchranu okáče metlicového. Kriticky ohrožený druh motýla u nás přežívá už jen ve dvou regionech. Do jednoho z nich patří Prokopské údolí v Praze. Entomologové se tamní populaci snaží co nejpodrobněji zmapovat, pomoct může i veřejnost.
2. 8. 2021|

Začíná hon na divočáky. Zemědělcům na Opavsku už způsobili statisícové škody

Myslivci na Opavsku musí na základě rozhodnutí opavského magistrátu zvýšit svou aktivitu při odlovu divočáků. Na nečinnost místních mysliveckých sdružení poukazovali majitelé pozemků a zemědělci, kterým přemnožená černá zvěř způsobila statisícové škody. Provozovatelé honiteb je ale nechtějí uhradit. Nejhorší situace je v okolí Skřipova.
18. 10. 2019|