TÉMA

Chmel

Evropa bude mít kvůli změně klimatu problém s chmelem. Česko na tom bude relativně nejlépe

Chmelařské oblasti, které nebudou podle vědeckých perspektiv natolik zasažené klimatickou změnou, získávají konkurenční výhodu. Česká chmelařská oblast by mohla patřit mezi vítěze v celosvětovém měřítku. Tuzemští chmelaři by tak mohli vydělat, řekl Martin Možný z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR.
2. 4. 2024|

Kvůli změně klimatu výrazně klesne výnos chmele, navíc bude horší

Vyšší teploty a stále častější sucha vedou ke snižování výnosu aromatického chmele v tradičních chmelařských oblastech v Evropě. Zároveň se snižuje obsah alfa látek, které určují chuť a hořkost piva. Vyplývá to ze studie, na níž pracovali vědci z brněnského Ústavu výzkumu globální změny AV ČR – CzechGlobe. Podmínky pro pěstování chmele se budou v Evropě měnit nerovnoměrně, uvedl vedoucí výzkumného týmu Martin Možný.
11. 10. 2023|

Žatec a krajina žateckého chmele se dostaly na seznam UNESCO

Žatec a krajina žateckého chmele se staly součástí světového dědictví UNESCO. O zápisu rozhodl mezivládní Výbor pro světové dědictví na svém 45. rozšířeném zasedání v Rijádu. Pro Českou republiku to znamená již sedmnáctý zápis na Seznam světového přírodního a kulturního dědictví. Zároveň jde o první chmelařskou krajinu na světě, která získala tento status.
18. 9. 2023Aktualizováno18. 9. 2023, 21:52|

Čeští vědci popsali geny, které se starají o kvetení, může to vylepšit úrodu

Speciální mikroskopická metoda pomohla vědcům z Akademie věd ČR (AV) získat nové poznatky o genech ovlivňujících vývoj květů rostlin. Výzkum by v budoucnu mohl pomoci ke šlechtění odolnějších plodin.
31. 3. 2022|

Kanadský sládek sbírá v tuzemsku zkušenosti, jeho ležák získává ceny. Českou vlajkou ozdobil i plechovky

Odbyt pivovarů v Česku klesá, naopak se daří exportu. Ve srovnání s loňskem se piva vyvezlo zhruba o dvě procenta víc. Zájem roste i v zámoří, důkazem je sládek, který šíří pověst českého ležáku v Kanadě a sbírá za něj ceny. V těchto dnech navštěvuje tuzemské pivovary.
31. 10. 2021|

30 let zpět: Studenti pomáhali na chmelu i po zrušení brigád

Až dvacet tisíc lidí chybělo na Žatecku na jarní práce spojené s pěstováním chmele. Řešením byla pomoc studentů, a to i navzdory zrušení chmelových brigád a zákazu ministra školství.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
13. 5. 2021|

Žatec je připraven na druhý pokus o UNESCO, nově sází i na okolí města

V těchto dnech Žatec dopracoval potřebné dokumenty a znovu se chystá dostat na seznam UNESCO. Tentokrát má novou taktiku, kterou vymysleli experti poradního orgánu Výboru pro světové dědictví. Nově zpracovaná nominace má zdůraznit nejen chmelařskou jedinečnost Žatce, ale i jeho okolí.
29. 9. 2020|

V Kokorách začali sklízet chmel. Kvůli vydatným dešťům nebude úroda, jakou čekali

Na Moravě začala letošní sklizeň chmele. V zemědělském družstvu v Kokorách na Přerovsku, které je v regionu s téměř dvěma sty hektary největším pěstitelem, sklízejí už od víkendu. Úroda by měla být vyšší než v předchozích letech, kdy se na ní výrazně podepsala sucha. Nakonec ale ne tak vysoká, jak se ještě před pár dny čekalo.
24. 8. 2020|

Úžasný zápal českých sládků. Zástupci zámořských pivovarů hledali inspiraci

Mezi pivovary v zámoří roste zájem o české pivo i jeho výrobu. Loni se ho tam dovezlo skoro za čtvrt miliardy korun. Výrobci si ale všímají i našich technologií nebo chmele. Ty míří za oceán hlavně do velkých koncernů, nyní ale české postupy objevují i drobní výrobci z USA nebo Kanady.
18. 10. 2019|