TÉMA

Lech Kaczyński

Kaczyński obvinil Rusko z letecké katastrofy u Smolenska. Vládní vyšetřovací podvýbor mluví o výbuchu

Předseda polské vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS), vicepremiér Jaroslaw Kaczyński, v neděli obvinil Rusko, že bylo v pozadí letecké katastrofy u Smolenska, při které před 12 lety zahynul jeho bratr-dvojče, tehdejší polský prezident Lech Kaczyński, a spolu s ním dalších 95 členů delegace a posádky vládního letadla. Kaczyński slíbil „velice brzy“ předložit důkazy pro svá tvrzení. Antoni Macierewicz, šéf podvýboru, který vyšetřuje příčiny neštěstí, prohlásil, že pád letadla byl důsledkem ruského „nezákonného zásahu“, po kterém následovala exploze. Dosavadní vyšetřování dospělo k tomu, že nehodu způsobilo rozhodnutí posádky přistát i přes velmi špatné počasí.
11. 4. 2022Aktualizováno11. 4. 2022, 22:21|

Donald Tusk vytáhl po dvou týdnech Občanskou koalici do čela polské opozice

Polská Občanská koalice (KO) vedená nejsilnější Občanskou platformou postoupila v první polovině července na druhé místo, když předstihla stranu Polsko 2050. Zpravodaj ČT ve Varšavě Lukáš Mathé za tím vidí efekt Donalda Tuska, který se před dvěma týdny stal novým šéfem KO. Podle údajů serveru Politico dál s výrazným náskokem vede vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS).
14. 7. 2021|

Expremiér Tusk se vrací do polské politiky, stal se šéfem opoziční strany

Dosavadní šéf polské Občanské platformy Borys Budka v sobotu symbolicky předal vedení této donedávna nejsilnější opoziční strany bývalému premiérovi Donaldu Tuskovi, který se vrací do polské politiky, informují tamní média. Prakticky současně vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) na svém sjezdu znovu zvolila do svého čela na další volební období Jaroslawa Kaczyńského, pokládaného za Tuskova osobního protivníka.
3. 7. 2021Aktualizováno3. 7. 2021, 16:44|

Pád letadla s prezidentem Kaczynským u Smolenska rozděluje Poláky i 11 let po neštěstí

Polsko si připomíná jedenácté výročí letecké katastrofy u ruského Smolenska. Při pádu vládního letounu zahynulo 96 lidí včetně tehdejšího prezidenta Lecha Kaczynského. Oficiální pietní akce, mimo jiné kladení věnců a projevy nejvyšších představitelů, podle médií provázejí přísná bezpečnostní opatření. Současně jsou ohlášeny protesty, například podnikatelů nespokojených s vládní pomocí během pandemie covidu-19.
10. 4. 2021|

Do polské vlády usedl náčelník. Letitá šedá eminence Kaczyński má zřejmě hlídat vášně v koalici

Za přísných hygienických opatření se úřadu ujala nová polská vláda. Už v červenci ohlášené změny v kabinetu opozdila krize, kterou se koaličním partnerům podařilo vyřešit. Místo dvaceti má nový kabinet 14 resortů, zato čtyři místopředsedy. Mezi nimi je nově i šedá eminence polské politiky: šéf nejsilnější strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczyński.
7. 10. 2020|

Před 10 lety paralyzovala erupce islandské sopky Evropu. Teď se tam probouzí jiná oblast

Když se sopka Eyjafjallajökull 21. března 2010 probudila k životu, preventivně bylo z oblasti evakuováno asi pět set lidí. Vulkán pak 14. dubna 2010 prudce zvýšil svou aktivitu, nová erupce byla asi desetkrát až dvacetkrát silnější než ta březnová. Za první tři dny uniklo 140 milionů metrů krychlových sopečného materiálu, sopečný popel vystoupal až do výšky devíti kilometrů. To mělo dopad na Island i na celý svět.
14. 4. 2020|

Deset let od Smolensku nemá Polsko trosky letadla ani zprávu z „alternativního“ vyšetřování

Když se u Smolensku zřítil polský vládní speciál s prezidentem Lechem Kaczyńským, pravomoci po něm dočasně převzal maršálek Sejmu. Tím byl Bronislaw Komorowski z liberální Občanské platformy. Jeho spolupracovník proto krátce po tragédii volal prezidentovu vrchními právnímu poradci Andrzeji Dudovi, aby ho o postupu informoval. Duda, tehdy člen strany Právo a spravedlnost bratří Kaczyńských, to ale nejprve odmítl a požadoval důkaz, že prezident skutečně nežije. Už to naznačilo, jak tato tragédie přispěla k zostření rozdělení v tamní politice i společnosti, kterou výrazně zasáhla. Ani po deseti letech není záležitost uzavřená, byť letošní výročí si země (nejen) s ohledem na pandemii koronaviru připomíná spíše skromně.
10. 4. 2020|

Alej Pawla Adamowicze. Varšava uctila ubodaného primátora, PiS chce ulici Kaczyńského

Jedna z alejí ve Varšavě nese od února jméno loni zavražděného primátora Gdaňsku Pawla Adamowicze. Proti návrhu v městské radě nikdo neprotestoval. Radniční opozici z Práva a spravedlnosti (PiS) ale vadí, že městu chybí ulice pojmenovaná po prezidentovi Lechu Kaczyńském, který zahynul při letecké tragédii ve Smolensku. Primátor slibuje, že se to změní po květnových volbách hlavy státu.
24. 2. 2020|

Zeman vyznamená Kuberu Řádem bílého lva, 3. únor bude dnem státního smutku

Prezident Miloš Zeman udělí zesnulému předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi nejvyšší státní vyznamenání Řád bílého lva. K uctění jeho památky bude také pondělí 3. února v České republice dnem státního smutku. Vládní usnesení počítá s vyvěšením vlajek na úředních budovách na půl žerdi.
27. 1. 2020Aktualizováno27. 1. 2020, 15:48|

Neústupný a takřka neviditelný. Kaczyński roky ovládá Polsko ze zákulisí

Muž, který neusiluje o premiérský post, přesto chce mít nad vším kontrolu. V Polsku slaví mimořádný úspěch konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS) v čele s jejím dlouholetým lídrem Jaroslawem Kaczyńským. Zapřisáhlý starý mládenec a milovník koček je šedou eminencí polské politiky. Cílevědomý a neústupný nepsaný vůdce Polska slibuje budovat „stát blahobytu“ a odmítá ustoupit Bruselu v otázce soudní reformy.
14. 10. 2019|