TÉMA

New York University

Doporučujeme

Umělá inteligence hloupne. V úlohách spojených s prvočísly se výrazně zhoršila

Výzkumníci ze Stanfordovy univerzity a Kalifornské univerzity v Berkeley varují: oblíbená umělá inteligence (AI) ChatGPT částečně hloupne. V některých oblastech se stala z geniální velmi omezenou, ukázal výzkum. Upozorňují, že takové chování by mělo stát za zamyšlení, jestli na tento stroj přenášet ty opravdu důležité úkoly.
24. 7. 2023|

Globální mapa Marsu do detailu ukazuje dávná říční údolí i majestátní sopky

Nekonečné rudé pláně, rozložité vulkány, pozůstatky dávných řek a jezer i krátery po dopadu meteoritů si lze do detailu prohlédnout na nové globální mapě Marsu, kterou vytvořili odborníci ze Spojených arabských emirátů (SAE). Mapa se skládá z více než tří tisíc snímků, které pořídily přístroje sondy Amal (Naděje).
25. 4. 2023|

Zdražování, zločinnost a pandemie táhnou Bidenovu popularitu po roce hluboko dolů

Demokratický kandidát Joe Biden složil 20. ledna 2021 slavnostní přísahu, a stal se tak 46. prezidentem Spojených států. Jeho nástup do úřadu provázel rozruch kolem exprezidenta Donalda Trumpa. Zatímco na domácím poli patří mezi jeho výrazné kroky v prvním roce z pozice šéfa Bílého domu prosazování investičních balíčků, světovou scénu výrazně ovlivnilo stažení amerických vojáků z Afghánistánu. Bidenova popularita strmě klesla, shodují se odborník na USA z New York University v Praze Tomáš Klvaňa a politolog a historik z Katedry severoamerických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK) Francis Raška.
20. 1. 2022|

Ve věku 45 let zemřel teoretik fotografie, fotograf a pedagog Filip Láb

Ve věku 45 let v pondělí náhle zemřel teoretik fotografie, fotograf a pedagog Filip Láb. Na svém webu to v úterý uvedla Fakulta sociálních věd UK, kde působil. Potvrdila to mluvčí školy Jana Chloubová.
1. 6. 2021|

Ve volebních průzkumech je důležitý trend, shodují se odborníci. Problémem může být sběr dat bez kontroly

Už druhý volební průzkum pro Českou televizi ukázal, že hnutí ANO ztrácí svou dominanci na české politické scéně. Podle agentur Data Collect a Kantar CZ by nyní volby do sněmovny vyhrála koalice Pirátů a STAN, ANO by skončilo na druhém místě, Koalice Spolu by obsadila třetí příčku. Jednotlivé volební průzkumy se od sebe často liší, což může být dáno i rozdílnou metodikou sběru dat. Podle odborníků by lidé v průzkumech měli číst i trend, nikoli jenom samotnou prognózu.
14. 4. 2021|

Imunita po prodělaném covidu přetrvává minimálně půl roku, ukazuje studie z Rakouska

Imunita získaná po prodělaném covidu-19 je poměrně stabilní, ukazuje rakouská studie na obyvatelích tyrolského střediska zimních sportů Ischglu. U 90 procent těch, u nichž byly protilátky potvrzeny loni v dubnu, byla také v listopadu zjištěna imunita vůči infekci, dokládá studie, kterou zveřejnila lékařská univerzita v Innsbrucku.
18. 2. 2021|

V čele Americké unie pro občanské svobody poprvé stane Afroameričanka

Americká unie pro občanské svobody (ACLU) bude mít poprvé za 101 let své existence v čele ženu černé pleti. Funkce se ujme profesorka z právnické fakulty Newyorské univerzity Deborah Archerová. ACLU v pondělí oznámila, že Archerová byla zvolena prezidentkou na virtuálním setkání 69členného výboru ředitelů.
1. 2. 2021|

Imunita proti covidu vydrží nejméně půl roku, naznačují dva nové výzkumy

Podle studie barcelonského výzkumného ústavu IrsiCaixa mají lidé, kteří prodělali covid-19, protilátky proti této nemoci nejméně půl roku. Informovala o tom agentura EFE. Ke stejnému závěru došli minulý měsíc i britští vědci v podobné studii.
18. 12. 2020|

Moderní lidé do Evropy pronikli o tisíce let dříve, než se myslelo. Neandertálce vytlačovali pomalu

Bulharský nález úlomků kostí a zubní stoličky starých 45 tisíc let podle nové studie z časopisu Nature ukazuje, že člověk druhu Homo sapiens se dostal do Evropy dříve, než se dosud předpokládalo. Kontinent byl před jeho příchodem doménou neandertálců.
14. 5. 2020|
Doporučujeme

Studie: Dým z elektronických cigaret přivodil myším rakovinu plic

Výpary z takzvaných e-cigaret můžou u myší vyvolávat rakovinu plic. Potvrdil to výzkum, který v říjnu publikoval odborný časopis Proceedings of National Academy of Sciences (PNAS). Podle vědců je ale potřeba ještě dalších výzkumů k tomu, aby se dalo určit, zda tento účinek může mít takzvané vapování i na lidi.
9. 10. 2019Aktualizováno13. 10. 2019, 15:28|