TÉMA

Tomáš Martínek

ČSSD chce upravit důchodový systém. ANO a části opozice se návrh nelíbí

Strana ČSSD navrhla úpravy penzijního systému, a to formou pozměňovacích návrhů k předloze, která navyšuje důchody o dalších tři sta korun nad rámec zákonné valorizace. Sociální demokraté se ale na změnách nedohodli se svým větším koaličním partnerem, hnutím ANO. Záměr přitom kritizuje i část opozice.
28. 6. 2021|

Opoziční poslanci kritizovali vládu v interpelacích. Premiér přiznal chyby v komunikaci

Ve čtvrtek byly hlavní náplní práce poslanců interpelace. Přišel na ně premiér Andrej Babiš (ANO), dotazy zákonodárců směřovaly i na další členy vlády. Nejčastěji poslanci kladli otázky spojené s koronavirem, terčem kritiky se stala komunikace vládních opatření, poslanci se tázali i na polní nemocnici a podporu zasažených oblastí.
22. 10. 2020Aktualizováno22. 10. 2020, 18:43|

O státní půjčky na bydlení pro mladé je malý zájem. Nově by na ně mohli dosáhnout lidé do 40 let

Ministerstvo pro místní rozvoj chce zatraktivnit státní půjčky pro mladé, kteří potřebují financovat bydlení. Současná horní hranice určující, kdo na úvěr dosáhne, by se měla posunout na 40 let. Změnit se mají ale i další podmínky. Jedním z důvodů je malý zájem o zvýhodněné půjčky.
1. 3. 2020|

Hypotéky: poslanci navrhují úlevy pro mladé rodiny

Poslanci rozpočtového výboru se v pátek opět zabývali novelou zákona, která posiluje roli centrálních bankéřů určovat pravidla pro poskytování hypoték. Jednali s akademiky i se zástupci České národní banky. Podali také první pozměňovací návrhy, například některé úlevy pro mladé rodiny. Novela zákona už prošla prvním čtením.
21. 2. 2020|

Digitální daň by se mohla oproti vládnímu návrhu snížit, rozpočtový výbor ji znovu projedná v březnu

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) chce jednat o snížení sazby digitální daně. Podle ní by mohla být pětiprocentní, vládní návrh přitom počítá se sedmi procenty. „Uvidíme, jak se k tomu postaví vláda a náš koaliční partner, a podle toho budu postupovat dál,“ uvedla.
5. 2. 2020|

Lhůta pro vracení odpočtu DPH se zřejmě prodlouží až na 45 dnů

Lhůta pro vracení odpočtu daně z přidané hodnoty se zřejmě prodlouží o polovinu na 45 dnů. Pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík neprosadil při středečním jednání sněmovního rozpočtového výboru o vládní novele daňového řádu úpravu, která by zachovala nynějších 30 dnů. Uspěl naopak s pozměňovacím návrhem, jenž zachovává pětidenní toleranční dobu, po kterou nevzniká pokuta za opožděné podání daňového tvrzení.
8. 1. 2020Aktualizováno8. 1. 2020, 18:56|

Státy EU schválily Česku systém přenesené povinnosti u DPH

Členské státy Evropské unie České republice schválily zavedení systému přenesené daňové povinnosti u daně z přidané hodnoty (DPH). Po jednání unijních ministrů financí to potvrdila ministryně Alena Schillerová (za ANO), podle níž vláda co nejdříve předloží zákon potřebný k zavedení systému takzvané reverse charge. České úřady jej budou s ohledem na délku přijímání legislativy schopny zavést nejdříve ke konci příštího roku.
8. 11. 2019Aktualizováno8. 11. 2019, 20:04|

Sněmovní výbor doporučil schválit rozpočet v prvním čtení. U daňového balíčku podpořil změny

Rozpočtový výbor sněmovny doporučil i přes kritiku opozičních stran, aby dolní komora v prvním čtení schválila základní parametry státního rozpočtu na příští rok. Ty zahrnují příjmy, výdaje, schodek a způsob jeho vypořádání. První čtení ve sněmovně se má uskutečnit za dva týdny. Výbor se zabýval i vládním daňovým balíčkem, kde doporučil schválit odlišná pravidla pro daňovou uznatelnost technických rezerv pojišťoven, než jaká navrhuje vláda. Podpořil také návrh, aby rezervy na životní pojištění byly stejně daňově uznatelné jako dosud.
9. 10. 2019Aktualizováno9. 10. 2019, 14:39|