TÉMA

John Lee

Nový zákon dusí zbytky odporu v Hongkongu. Prohřeškem může být kniha i žert

Správce Hongkongu John Lee zdůraznil, že lidem odsouzeným na základě zákona o státní bezpečnosti nebude běžně umožňováno předčasné propuštění. Vyjádřil se tak poté, co místní média uvedla, že úřady zablokovaly pondělní předčasné propuštění aktivisty Ma Chun-mana.
27. 3. 2024Aktualizováno27. 3. 2024, 20:13|

Hongkongský soud rozhodne o vymazání písně, jež údajně ohrožuje čínskou bezpečnost

Soud v Hongkongu bude v pátek rozhodovat o zákazu protestní písně. Vláda usiluje o úplné vymazání chorálu Sláva Hongkongu z internetu a zákaz reprodukce. Podle ní vyvolává dojem, že je hymnou a Hongkong nezávislým státem, čímž ohrožuje státní bezpečnost Číny.
26. 7. 2023|

Čínský prezident uvedl do čela Hongkongu Johna Leeho, který potlačoval prodemokratický odpor

Čínský prezident Si Ťin-pching v pátek uvedl do funkce nového správce Hongkongu Johna Leeho. Bývalý šéf místních bezpečnostních složek řídil v roce 2019 potlačení prodemokratických protestů, po nichž Peking převzal nad městem přísnější kontrolu. Čínský vůdce přicestoval do bývalé britské kolonie u příležitosti 25. výročí od návratu oblasti pod správu Číny.
1. 7. 2022Aktualizováno1. 7. 2022, 13:59|

Hongkong si připomíná 25. výročí návratu pod čínskou nadvládu. Město navštívil Si Ťin-pching

Čínský prezident Si Ťin-pching zahájil dvoudenní návštěvu Hongkongu, který si připomíná čtvrtstoletí od návratu bývalé britské kolonie pod čínskou správu. Je to první cesta čínské hlavy státu za hranice pevninské Číny od počátku pandemie nemoci covid-19, do Hongkongu se Si vrací po pěti letech, informuje web South China Morning Post. V pátek bude čínský prezident přítomen inauguraci Johna Leeho do funkce nového správce tohoto území. Lee jako bývalý šéf hongkongských bezpečnostních složek dohlížel na potlačení prodemokratického hnutí v Hongkongu v roce 2019.
30. 6. 2022Aktualizováno30. 6. 2022, 19:33|

Vágní zákon o autorských právech v Hongkongu má vést k autocenzuře, tvrdí kritici

Vláda v Hongkongu chystá další roubíkový zákon. Týká se ochrany práv duševního vlastnictví, ale dotkne se i toho, co lidé sdílejí na internetu. Podle kritiků ještě víc omezí svobodu slova.
11. 6. 2022|

Hongkong povede policista Lee, který potlačil demokratické protesty

John Lee bude novým správcem Hongkongu. Jeho zvolení není překvapivé, byl jediným kandidátem. Do funkce nastoupí 1. července, nahradí Carrie Lamovou, v jejíž exekutivě posledních pět let působí. V roce 2019 zodpovídal bývalý policista Lee za bezpečnostní operace na potlačení prodemokratických protestů.
8. 5. 2022Aktualizováno8. 5. 2022, 07:42|

Hongkong zažil temnou noc, řekla Lamová. Kvůli demonstracím v sobotu nejezdilo metro

Hongkong čelí bezprecedentnímu násilí a obyvatelé jsou kvůli tomu vyděšení, uvedla v televizním projevu správkyně metropole Carrie Lamová. Podle agentury AP dodala, že nemůže dovolit „malé menšině výtržníků“ ničit život běžným občanům. V jihočínském regionu protesty nabraly na intenzitě poté, co Lamová využila koloniálního práva a zakázala zahalování. V sobotu kvůli demonstracím zůstane uzavřené metro.
5. 10. 2019Aktualizováno5. 10. 2019, 15:24|