TÉMA

Spalování

Stačí zpomalit a napnout plachty. Lodní doprava může snížit emise na polovinu už do roku 2030

Mezinárodní námořní organizace nastavila nová pravidla pro globální lodní dopravu. Ta by měla změnit celé toto odvětví do poloviny století na uhlíkově neutrální, první velký milník má stihnout už do roku 2030.
14. 7. 2023|

České předsednictví bylo plné promarněných příležitostí, soudí Havlíček. Dostali jsme Česko do extraligy, říká Pekarová Adamová

S koncem roku 2022 skončilo také šestiměsíční české předsednictví v Radě Evropské unie, které v Událostech, komentářích předsedkyně poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) i ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN) zhodnotili jako úspěšné. „Z pozice hráče na druhé housle jsme se dostali do extraligy,“ prohlásila Pekarová Adamová. S tím však nesouhlasí místopředseda ANO Karel Havlíček ani místopředseda rozpočtového výboru Jan Hrnčíř (SPD). Havlíček jej zhodnotil jako „předsednictví promarněných příležitostí“. Opoziční politici zkritizovali zejména rozšíření trhu s emisními povolenkami.
4. 1. 2023|

Z elektrocentrály se v bytovém domě v Kunovicích šířil oxid uhelnatý. V nemocnicích skončilo 12 lidí

Dvanáct lidí skončilo v nemocnicích a další lékaři ošetřili kvůli otravě oxidem uhelnatým, který se rozšířil z elektrocentrály v bytovém domě v Kunovicích, který obývají. Pořídili si ji poté, co byla budova odpojena od elektrické sítě. Podle mluvčího záchranné služby Jakuba Omelky není stav žádného ze zraněných vážný.
17. 11. 2022Aktualizováno17. 11. 2022, 10:15|

Teplárny Brno zdraží od listopadu teplo na dvojnásobek

Teplárny Brno, které zásobují teplem většinu města, zdraží od listopadu pro své odběratele o 888 korun na gigajoule (GJ) na 1672 korun za GJ včetně DPH. Průměrná domácnost se spotřebou tepla 20 GJ za rok zaplatí měsíčně asi o patnáct set korun víc.
14. 10. 2022Aktualizováno14. 10. 2022, 12:04|

Vláda stále počítá s koncem uhlí do roku 2033. Plán ale ohrožuje válka na Ukrajině

Plán skončit v Česku se spalováním uhlí do roku 2033 platí, shodují se představitelé vládní koalice. Také limity těžby podle zodpovědných ministerstev zůstávají neměnné. Do jejich záměru ale zasahuje Ruskem rozpoutaná válka na Ukrajině a s tím spojená nejistota ohledně dodávek plynu, který má surovinu částečně nahradit. Vláda by proto podle opozice měla říct, jaké zdroje bude využívat. Energetici připouští, že krátkodobé řešení může být zase v uhlí.
25. 4. 2022|

Špinavý vzduch zabije sedm milionů lidí ročně. Dýcháme ho skoro všichni

Drtivá většina lidstva, celých 99 procent, dýchá podle Světové zdravotnické organizace (WHO) znečištěný vzduch. Každoročně kvůli tomu předčasně zemře více než sedm milionů lidí. WHO to uvedla v nové zprávě.
6. 4. 2022|

Policie vyšetřuje hromadnou otravu plynem v pražských Modřanech, kotel zřejmě neměl revizi

Pražská policie vyšetřuje únik oxidu uhelnatého v rodinném domě v Modřanech, při němž se v sobotu pozdě večer otrávilo přes třicet lidí, pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Z dosavadního zjištění vyplývá, že plynový kotel zřejmě neměl řádně provedenou revizi. Za tento trestný čin hrozí až dva roky vězení, řekl policejní mluvčí Jan Daněk. Vyšetřování je podle něj na začátku.
26. 12. 2021Aktualizováno26. 12. 2021, 15:20|

Teplárny Brno zdražují o čtvrtinu, zákazníci si měsíčně připlatí asi 250 korun

Teplárny Brno, které zásobují většinu města, poprvé za deset let zdražují. Od listopadu vzroste cena tepla pro domácnosti z 635 korun za gigajoule včetně DPH na 784 korun za gigajoule. Jde o nárůst přibližně o 25 procent. Podle propočtů tepláren tak zaplatí průměrná domácnost měsíčně o 250 korun více. Vedení společnosti to ve čtvrtek oznámilo na tiskové konferenci.
14. 10. 2021|

Sto roků topil jsem uhlím. Teď se nabízejí agropelety, vědci zjišťují, jak je spalovat čistě

Brněnské Vysoké učení technické sestavilo prototyp kotle na agropelety, který je dokáže čistě spalovat. Pelety, které vznikají z rostlin, mohou být zajímavou náhradou uhlí. Jenomže ve standardních kotlích vznikají při jejich spalování tuhé znečišťující látky a to, co pak létá z komína, je vysoko nad emisními limity.
4. 11. 2019|
Události komentáře

Pokud Maláčová navrhne bankovní daň, skončí koalice, pohrozil Babiš

Premiér Andrej Babiš (ANO) je připraven vypovědět koaliční smlouvu, pokud by ministryně práce a sociálních věcí z ČSSD Jana Maláčová předložila jako poslanecký návrh zavedení bankovní daně. Maláčová o takové možnosti hovořila v Otázkách Václava Moravce. Babiš však věří, že jde o marketingový tah - upozornil, že zdanění bank není v programovém prohlášení vlády ani v koaliční smlouvě. Andrej Babiš byl hostem úterních Událostí, komentářů.
1. 10. 2019|