TÉMA

Ibiza

Rakouský exkancléř Kurz stanul před soudem kvůli obžalobě z křivé výpovědi, vinu odmítá

U vídeňského soudu začal proces s bývalým rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem (ÖVP). Obžalovaný je z křivé výpovědi před parlamentním vyšetřovacím výborem, který zkoumal údajnou korupci v první Kurzově vládě z let 2017 až 2019. Bývalý lidovecký politik před zahájením procesu znovu vyjádřil přesvědčení o své nevině a prostřednictvím svého obhájce pak u soudu požádal o zproštění obžaloby.
18. 10. 2023Aktualizováno18. 10. 2023, 15:08|

Vídeňský soud zprostil Stracheho obžaloby v případu údajné politické korupce

Bývalého místopředsedu rakouské vlády Heinze-Christiana Stracheho (FPÖ) v úterý vídeňský soud zprostil obžaloby v případu údajné politické korupce. Uvedla to agentura APA, podle níž od soudu bez trestu odešel i spoluobžalovaný šéf vídeňské soukromé kliniky Walter Grubmüller, který měl Strachemu dát úplatek.
10. 1. 2023|

Bývalý rakouský vicekancléř Strache stanul před soudem kvůli obžalobě z korupce, vinu popírá

Ve Vídni začal soud s někdejším místopředsedou rakouské vlády Heinzem-Christianem Strachem. Bývalý člen a expředseda Svobodné strany Rakouska (FPÖ) čelí obvinění z korupce v souvislosti s vyšetřováním, které následovalo po takzvané aféře Ibiza. Strache i další obžalovaný před soudem popřeli svou vinu. Verdikt by mohl padnout v pátek, Strachemu hrozí až pět let vězení.
6. 7. 2021Aktualizováno6. 7. 2021, 15:29|

V Německu zatkli muže, který údajně stojí za rakouskou „aférou Ibiza“

Údajného strůjce aféry kolem bývalého předsedy rakouských Svobodných (FPÖ) Heinze-Christiana Stracheho po roce skrývání zatkla německá policie. Informoval o tom rakouský deník Die Presse. Julian H. čelí obvinění z nezákonného pořízení zvukové a obrazové nahrávky politika na španělském ostrově Ibiza a rovněž z obchodu s téměř třemi kilogramy kokainu.
11. 12. 2020|

V Rakousku obvinili sedm lidí kvůli videu, které položilo vládu

Kvůli pořízení nahrávky, která letos v květnu přivodila pád rakouské vlády, bylo obviněno sedm lidí. S odvoláním na vídeňské státní zastupitelství o tom informovala agentura APA. Za vinu obviněným vyšetřovatelé kladou mimo jiné zneužití odposlouchávacího zařízení, falšování dokumentů, pokus o vydírání či podvod.
27. 11. 2019|

Razie kvůli videu, které položilo rakouskou vládu. Tři podezřelí skončili v cele

Kvůli pořízení videa, které letos v květnu přivodilo pád rakouské vlády, zadržely tamní úřady tři osoby. Případ se týká nahrávky ze španělského ostrova Ibiza, která vznikla před volbami v roce 2017. Video zachycuje tehdejšího předsedu protiimigrační strany Svobodné strany Rakouska (FPÖ) a následně vicekancléře Heinze-Christiana Stracheho při korupčním jednání.
20. 11. 2019|

Po volebním triumfu přicházejí náročná jednání o koalici. Bude to těžší než minule, tuší Kurz

Bývalý a s největší pravděpodobností i budoucí rakouský kancléř Sebastian Kurz, jehož lidová strana (ÖVP) s výrazným náskokem vyhrála nedělní předčasné volby, očekává obtížná jednání o budoucí vládní koalici. Jedním z ústředních bodů programu jakékoli vlády pod jeho vedením musí být koncept úspěšné hospodářské politiky, řekl Kurz rakouskému rozhlasu.
30. 9. 2019|