TÉMA

François Hollande

Průvodů proti antisemitismu se podle policie zúčastnilo ve Francii přes 180 tisíc lidí

Do pochodů proti antisemitismu, které se v neděli konaly ve francouzských městech, se zapojilo více než 182 tisíc lidí. Podle agentury AFP to uvedlo ministerstvo vnitra a policie. Největší akce byla v Paříži, kde do ulic vyšlo asi 105 tisíc demonstrantů. Pařížský průvod svolali předsedové obou komor francouzského parlamentu a zúčastnila se ho řada politiků, včetně premiérky Élisabeth Borneové.
12. 11. 2023|

Emmanuel Macron byl podruhé slavnostně uveden do funkce francouzského prezidenta

Staronový francouzský prezident Emmanuel Macron byl v Elysejském paláci slavnostně uveden do funkce. Čtyřiačtyřicetiletý Macron se po dvou desetiletích stal první hlavou státu, které se podařilo obhájit mandát. Ve druhém kole dubnových voleb vyhrál stejně jako před pěti lety nad krajně pravicovou političkou Marine Le Penovou.
7. 5. 2022Aktualizováno7. 5. 2022, 20:27|

Vláda o riziku útoku věděla, neměla ale konkrétní indicie, řekl Hollande u soudu s teroristy z Paříže

Bývalý francouzský prezident François Hollande vystoupil jako svědek před soudem v procesu s muži, kteří jsou obviněni z podílu na teroristických útocích v Paříži z 13. listopadu 2015. Zemřelo při nich 130 lidí. Vláda podle Hollanda věděla o hrozícím nebezpečí, ale bez konkrétních indicií, kdy a kde by k útoku mohlo dojít. Exprezidenta předvolala asociace zastupující oběti a raněné během útoku Life for Paris. Hollandovo svědectví provázela přísná bezpečnostní opatření.
10. 11. 2021|

Začal soud se strůjci teroristických útoků z Paříže, Abdeslam se označil za vojáka IS

V Paříži za přísných bezpečnostních opatření začal proces s obžalovanými ze série koordinovaných útoků na různých místech Paříže ze 13. listopadu 2015. Při explozích a následné střelbě tehdy zemřelo sto třicet lidí, nejvíce v hudebním klubu Bataclan, a stovky dalších utrpěly zranění. Obžalovaný Salah Abdeslam, který je považovaný za jediného přeživšího přímého spolupachatele atentátů, se na úvod soudu označil za vojáka teroristické organizace Islámský stát (IS) a později si hlasitě stěžoval na zacházení ze strany francouzské justice. Největší soudní proces v novodobých dějinách Francie má trvat do května příštího roku.
8. 9. 2021Aktualizováno8. 9. 2021, 20:55|

Těhotenství i pro svobodné a lesby. Francouzský parlament přijal zákon o asistované reprodukci a bioetice

Po více než dvou letech sporů i demonstrací francouzský parlament v posledním čtení schválil zákon o asistované reprodukci a bioetice. Právo na státem hrazenou pomoc s otěhotněním budou moci získat všechny ženy, včetně těch svobodných nebo v lesbickém páru.
29. 6. 2021Aktualizováno29. 6. 2021, 19:57|

Zemřel představitel seriálového komisaře Moulina Yves Rénier

Ve věku 78 let zemřel francouzský herec a režisér Yves Rénier. Od poloviny 70. let minulého století byl známý především jako představitel seriálového komisaře Moulina. Velkou popularitu si tyto kriminální série získaly také v Československu a České republice. Rénier zemřel v noci na sobotu v důsledku srdeční příhody ve svém domě v Neuilly-sur-Seine nedaleko Paříže, sdělila agentuře AFP hercova manželka.
24. 4. 2021|

Macron zruší prestižní vysokou školu ENA pro francouzské elity. Sám na ní studoval

Francouzský prezident Emmanuel Macron oznámil, že zruší prestižní francouzskou vysokou školu École Nationale d'Administration (ENA), aby tak zvýšil sociální mobilitu. Škola, na které studoval sám Macron nebo bývalí prezidenti Francois Hollande a Jacques Chirac, podle něj umocňuje elitářství. Zrušení školy je součástí reformy vyšší státní správy, píše list Le Monde. Školu nahradí nový Institut du Service Public (Institut státní správy), píše AFP.
8. 4. 2021|

Ve Francii začal soud se Sarkozym, kvůli zdravotnímu stavu spoluobžalovaného byl odročen

U pařížského soudu začal proces s francouzským exprezidentem Nicolasem Sarkozym, který čelí obžalobě z korupce. Politik se podle francouzských médií před soudem objevil osobně. Řízení však bylo pozastaveno kvůli žádosti spoluobžalovaného bývalého soudce kasačního soudu Gilberta Aziberta o odročení kvůli jeho zdravotnímu stavu. Soud si vyžádal zdravotní posudek a řízení má pokračovat ve čtvrtek. Sarkozymu hrozí trest až deseti let odnětí svobody a pokuta jeden milion eur (26,3 milionu korun). Exprezident vinu dlouhodobě odmítá a proces označil za zpolitizovaný.
23. 11. 2020Aktualizováno23. 11. 2020, 15:43|

Ve Francii začal soud kvůli atentátu v rychlovlaku Thalys. Útočníkovi hrozí doživotí

Za přísných bezpečnostních opatření začal v Paříži proces s Ajjúbem Chazzaním, který se v roce 2015 pokusil spáchat atentát v rychlovlaku Thalys. Krveprolití tehdy zabránili tři Američané. Proces by měl trvat do 17. prosince, informovala agentura AFP.
16. 11. 2020|

Pět let od teroristických útoků v Paříži jsou islamisté stále hrozbou, naposledy zabíjeli ve Vídni

Při šesti teroristických útocích v Paříži v listopadu 2015 zahynulo 129 lidí, jeden člověk zemřel později v nemocnici, přes 350 dalších lidí bylo zraněno, zemřelo i sedm atentátníků. Teroristé stříleli z útočných pušek v klubu Bataclan a na několika místech v centru Paříže. I přes zavedení specifických bezpečnotních opatření zůstává terorismus ve Francii a Evropě zásadním problémem. Naposledy islamisté útočili na začátku listopadu ve Vídni.
13. 11. 2020|