TÉMA

John Lennon

The Beatles společně namalovali jediný obraz. Vznikl jako arteterapie v izolaci tokijského hotelu

Když The Beatles přijeli v roce 1966 koncertovat do Tokia, jejich hotel – tak jako v té době kdekoliv na světě – obléhali fanoušci i novináři. Přišly ovšem také výhrůžky smrtí. John Lennon, Paul McCartney, George Harrison a Ringo Starr zatím v hotelovém apartmá malovali obraz. Jediný, o němž se ví, že ho vytvořili a signovali společně. Nyní se malba dostala do nabídky aukční síně Christie's v New Yorku.
1. 2. 2024|

The Beatles s písní dotvořenou umělou inteligencí ovládli po 54 letech hitparádu

The Beatles se svou poslední písní Now and Then, kterou dotvořila umělá inteligence, ovládli britský žebříček singlů. Nejslavnější popová kapela historie tak desítky let po svém rozpadu stanovila nový rekord, pokud jde o dobu, po níž se do čela žebříčku vrátila. Podařilo se jim to po 54 letech.
11. 11. 2023|

Beatles vydávají poslední píseň, „křišťálově jasný“ Lennonův hlas je dílem AI

Více než půlstoletí po rozpadu Beatles vychází jejich patrně poslední píseň. Nahrávku singlu Now and Then umožnila umělá inteligence. Pomocí AI se podařilo oddělit hlas Johna Lennona od klavírního doprovodu a veškerých nežádoucích ruchů na dosud obtížně použitelném záznamu nedokončeného songu ze sedmdesátých let a vmixovat ho do výsledného aranžmá. Elektrické a akustické kytary na nahrávce pocházejí z roku 1995.
2. 11. 2023|

Beatles nahráli „poslední“ píseň, řekl McCartney. Lennona zastoupila umělá inteligence

Britský hudebník Paul McCartney ve vysílání stanice BBC uvedl, že použil umělou inteligenci k vytvoření „poslední nahrávky Beatles“. Program v písni dotvořil hlas zpěváka Johna Lennona, který zemřel v roce 1980, využil k tomu jeho dřívější nahrávky. „Právě jsme ji dokončili a vyjde letos,“ uvedl McCartney. O jakou konkrétní píseň půjde, neprozradil.
13. 6. 2023|

Spisovatel Rushdie po srpnovém útoku nevidí na jedno oko a nemůže používat ruku, uvedl jeho agent

Britský spisovatel indického původu Salman Rushdie po srpnovém útoku nevidí na jedno oko a nemůže používat jednu ruku, uvedl jeho agent. Pětasedmdesátiletý autor, který dostává dlouhá léta výhrůžky smrtí kvůli své knize Satanské verše, byl pobodán při svém vystoupení v americkém státě New York.
23. 10. 2022|

V Praze vystoupili Jeff Beck a Johnny Depp. V pátek jim vychází nové album

V Praze v pondělí večer vystoupil britský kytarista Jeff Beck. Osminásobného držitele ceny Grammy doprovodil herec a muzikant Johny Depp. Ten aktuálně oživuje svou hereckou i hudební kariéru po vleklém soudním sporu. Společně jsou oba na evropském turné. Natočili také společné album s názvem Eighteen, které vychází v pátek. Becka časopis Rolling Stone zařadil mezi stovku nejlepších kytaristů všech dob.
12. 7. 2022|

Za rozpad Beatles může „náš Johnny“, já jsem jen nevydržel mlčet, oznámil McCartney

Britský hudebník Paul McCartney označil za viníka rozpadu legendárních The Beatles Johna Lennona. Jeho někdejší spoluhráč v kapele prý prostě jednoho dne přišel a oznámil, že končí. Vina za konec slavných „Brouků“ přitom bývá připisována McCartneymu, protože právě on rozchod čtveřice oznámil. Pro jiné zas padá vina na Lennona, přesněji jeho manželku Yoko Ono, která kytaristu z Beatles odvedla.
11. 10. 2021|

Zemřel hudební producent Phil Spector, spolupracoval s Beatles. Posledních 11 let strávil ve vězení

Ve věku 81 let zemřel americký hudební producent Phil Spector. Informovala o tom kalifornská vězeňská služba. Spector, který spolupracoval například s The Beatles či Tinou Turnerovou, si od roku 2009 odpykával devatenáctiletý trest vězení za vraždu.
17. 1. 2021|

Tip z iVysílání: Imagine, co vše byl John Lennon

V prosinci uplynulo čtyřicet let od tragické smrti Johna Lennona. V iVysílání lze po omezenou dobu přehrát několik dokumentů a záznamů, které tuto hudební ikonu připomínají. Ať už ve spojení s kapelou Beatles, nebo jeho sólovými počiny a spoluprací s Yoko Ono.
16. 12. 2020|

Do demonstrantů najížděli auty a pouštěli na ně psy. Zákroky komunistů u Lennonovy zdi byly brutální

Letos uplynulo 40 let od úmrtí hudebníka Johna Lennona. A v polovině prosince to bude také 40 let od chvíle, kdy na pražské Kampě vznikl jeho symbolický hrob – takzvaná Lennonova zeď. Ta se pak stala nejen prostorem pro každoroční pietní shromáždění, ale postupně i místem protestů a střetů s Veřejnou bezpečností. Někteří pamětníci vzpomínají, že tyto brutální zásahy u Lennonovy zdi pro ně byly jedny z nejhorších před rokem 1989.
16. 12. 2020|

John Lennon dal rovnítko mezi lásku a mír. Duše nejen kapely The Beatles vyhasla před 40 lety

Kam až může dojít fanouškovský fanatismus, ukázal světu Mark Chapman. Před čtyřiceti lety si v New Yorku počíhal na zakladatele The Beatles Johna Lennona a několika ranami z revolveru ukončil jeho život. Jeho smrt tehdy oplakával celý západní svět a rezonovala i ve východním bloku, včetně Československa. Lennon se stal symbolickým ambasadorem lidských práv, který dal mezi mír a lásku rovnítko. Ovlivnil nejednu generaci lidí. Skrze vinylové desky, pásky kazet, knižní biografie, dokumenty i filmy přežívá dodnes.
8. 12. 2020Aktualizováno8. 12. 2020, 10:37|

Historie obrazem: Ikona hudby a posel míru. John Lennon by oslavil osmdesátiny

John Lennon byl jednou z nejvlivnějších osobností 20. století. Zpěvák, básník, snílek, buřič, malíř, spisovatel a aktivista, který se stal ztělesněním mírových hnutí 60. a 70. let minulého století. Popularitu mu ale přinesla hlavně kariéra ve skupině Beatles a následná sólová dráha. Spolupráce s manželkou Yoko Ono ho přivedla k politickému aktivismu, kterému se věnoval až do své předčasné smrti. Mírové poselství a další Lennonovy myšlenky vzbuzují zájem široké veřejnosti, aktivistů i politiků i v současnosti.
9. 10. 2020Aktualizováno9. 10. 2020, 20:19|

Vteřina dějepisu: Čemu dali Lennon a Yoko Ono 31. května 1969 šanci?

Poslední květen roku 1969 byl dalším hřebíčkem do Beatles. Do čtveřice „Brouků“ ho zatloukl John Lennon, neboť ten den nahrál první singl mimo slavnou kapelu. McCartneyho, Harrisona a Ringa Starra vyměnil za japonsko-americkou výtvarnici Yoko Ono. Není těžké doplnit název písně, kterou pod značkou Plastic Ono Band tehdy natočili.
31. 5. 2020|

Beatles se opět sešli v jediné písni. Dohromady je dal Ringo Starr

Společně už nikdy nevystoupí, díky nápadu producentů ale spolupráce legendárních Beatles pokračuje. Jeden ze členů, bubeník Ringo Starr, vydal nové album. Do jedné z písní přitom promítl umění každého ze slavné liverpoolské čtyřky.
3. 11. 2019|

Klip týdne: Slunce přichází s Beatles i po padesáti letech

Nejslavnější kapela všech dob slaví v září jedno významné jubileum. Je to totiž přesně půlstoletí od vydání stěžejního alba Abbey Road od legendárních The Beatles. A jelikož je to oslava velkolepá, vyšla k této příležitosti nejen jeho remastrovaná edice, ale též zbrusu nový klip ke skladbě Here Comes The Sun.
29. 9. 2019|