TÉMA

Závada

Etiopské bankomaty vydávaly miliony dolarů. Fronty studentů rozháněla policie

Lidé v Etiopii o víkendu neskrývali překvapení poté, co zjistili, že si mohou z bankomatů vybrat mnohem vyšší částky, než mají reálně na svých účtech. Kvůli technické závadě systému vydala státní Etiopská komerční banka (CBE) v přepočtu 951 milionů korun a teď prosí své klienty, aby jí peníze vrátili. Chyba se dotkla i bankovní aplikace, která umožňovala převody do jiných finančních ústavů. Na incident upozornila zpravodajská stanice BBC.
19. 3. 2024|

Za poruchu letadla, jemuž odpadla část trupu, zřejmě může Boeing. V USA dostal zákaz rozšířit výrobu

Už tento týden by se mohla vrátit do provozu letadla Boeing 737 MAX 9. Americké úřady nařídily jejich důslednou kontrolu po nehodě, kdy za letu odpadla část trupu. Podle deníku The Seattle Times, který se odvolává na zdroj přímo z americké firmy, přitom za závadu může samotný výrobce. V konstrukci totiž chyběly potřebné matice a část byla špatně přimontovaná.
25. 1. 2024|

Hoří, hlásí chybně protipožární systém v domově pro seniory v Žacléři. Hasiče tam vyhnal už sedmnáctkrát

Od srpna už přišlo v Trutnově do hasičské zbrojnice sedmnáct požárních poplachů z nového domova pro seniory v Žacléři. Už se ví, že to je kvůli závadě protipožárního systému. Potíž je, že technici ani přivolaní experti zatím nezjistili, kde je v systému chyba.
26. 10. 2023|

Letadlo do New Yorku se kvůli poruše motoru muselo vrátit zpět do Prahy

Kvůli technickým problémům se dnes brzy odpoledne muselo na pražské letiště vrátit letadlo společnosti Delta Air Lines na lince z Prahy do New Yorku. Stroj, na jehož palubě bylo 209 cestujících, podle mluvčího letiště Michala Procházky bezpečně přistál. Z důvodu zásahu hasičů byla zhruba půl hodiny uzavřena hlavní vzletová a přistávací dráha. Tři lety proto musely být odkloněny. Nyní je letiště opět v běžném provozu.
1. 9. 2023Aktualizováno1. 9. 2023, 15:38|

České dráhy po dvou dnech provozu stáhly nové vlaky kvůli závadám, píše Zdopravy.cz

České dráhy musely po dvou dnech stáhnout z provozu nové vlakové jednotky RegioFox řady 847 od polského výrobce PESA Bydgoszcz, a to kvůli závadám. Informoval o tom internetový server Zdopravy.cz. Do zkušebního provozu nasadil dopravce dvě nové jednotky v úterý, jezdily na trasách mezi Rakovníkem a Berounem a mezi Berounem a pražským Smíchovem.
18. 8. 2023|

Část železnice v Rakousku dopoledne zastavila závada, zpoždění se dotýká i spojů do Česka či Německa

Kvůli technické závadě se ve čtvrtek po osmé hodině zastavila veškerá železniční doprava ve východní části Rakouska včetně Vídně. Informovaly o tom rakouské dráhy ÖBB. Vlaky se rozjely před desátou hodinou, i přesto se ale dlouhá zpoždění dotknou i mezinárodních vlaků, které přes Vídeň jezdí do Česka, Maďarska, Německa nebo na Slovensko.
13. 4. 2023|

Všichni Jihlavané by už večer měli mít vodu. Cisterny ale zůstanou i přes svátky

V Jihlavě pracovníci obnovují dodávky pitné vody v částech města, kde byly od středečního podvečera výpadky kvůli havárii na vodovodním řadu. Opravit se ve čtvrtek podařilo závadu na sídlišti Na Kopci, která vznikla v důsledku havárie většího potrubí u zoo. Večer by už vodu měly mít všechny domácnosti. V některých ulicích ale může ve vodovodu pořád kolísat tlak a voda může být zakalená, sdělil mluvčí Služeb města Jihlavy Martin Málek. Pracovníci podniku budou doplňovat pitnou vodu do přistavených cisteren i o svátcích. Ve středu večer bylo bez vody asi patnáct tisíc lidí.
6. 4. 2023Aktualizováno6. 4. 2023, 19:05|

Domy v pražských Střešovicích vyplavil prasklý vodovod, zbytek čtvrti o vodu na den přišel

Voda z prasklého potrubí vyplavila v pátek večer tři domy v pražské Starostřešovické ulici. Hasiči pomáhali s evakuací dvacítky lidí, kteří našli dočasný azyl v nedalekém penzionu. Téměř celý den potom strávilo asi 2700 odběratelů z Prahy 6 bez vody, oprava potrubí skončila až v sobotu večer.
6. 12. 2019Aktualizováno7. 12. 2019, 20:19|

Boeing prověřuje kvůli možné závadě další typ svých letadel. Praskliny jsou na spojnici trupu s křídly

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) nařídil prověřit některá letadla Boeing 737 NG s cílem odhalit případné výrobní vady. Důvodem k tomuto kroku je fakt, že u několika letadel tohoto typu se zjistily nemalé praskliny, informovala agentura Reuters. Případnou opravu mají zajistit provozovatelé letadel. Boeing má přitom už problém s letadly 737 MAX, která jsou po dvou vážných nehodách od letošního března v celém světě odstavena.
28. 9. 2019|