TÉMA

Okres Ústí nad Orlicí

V Česku je jedno nové město i městys. Starostové dalších obcí převzali dekrety na vlajky a znaky

Česko má od pátku jedno nové město a jeden nový městys. Městem je nově Chýně v okrese Praha-západ, obec Radiměř na Svitavsku se zase stala městysem. Starostové 35 obcí, měst a městysů z celé republiky také v pátek v Praze převzali dekrety na obecní vlajky a znaky od předsedkyně sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09).
9. 6. 2023|

Mezi Vysokým Mýtem a Svitavami se opravují mostní závěry. Řidiči musejí počítat s omezením

Na silnici první třídy číslo 35 mezi Vysokým Mýtem a Svitavami začaly v posledních dnech stavební práce na silnicích. V některých úsecích kvůli nim bude zavedena kyvadlová doprava. Zhruba během dvou týdnů tam silničáři provedou opravy na pěti mostech, vymění elastické mostní závěry. Informoval o tom mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl.
6. 6. 2023|

Muž podal dívce velké množství pervitinu, ta následně zemřela. Soud mu vyměřil devítiletý trest

Pardubický soud poslal do vězení na devět let Lukáše Holíka, který způsobil smrt nezletilé dívky. Dal jí vypít velké množství pervitinu ve vodě. Jiří Vodák, který stanul před soudem pro nedovolenou výrobu a distribuci drogy, byl odsouzen na tři roky a dva měsíce nepodmíněně. Rozsudek je pravomocný, obžalovaní a státní zástupce se dohodli na vině a trestu. Soud také rozhodl o náhradě škody pro rodinu zemřelé dívky. Její matka, bratr a sestra mají dostat po 700 tisících korunách s úroky.
24. 5. 2023|

Vražda ve Vysokém Mýtě a výbušnina v pardubické škole mají stejného pachatele, uvedla policie

Sobotní vražda ve Vysokém Mýtě na Orlickoústecku a páteční umístění výbušného systému ke Střední průmyslové škole chemické v Pardubicích mají stejného pachatele. Informovala o tom v pondělí policie. Devatenáctiletý mladík ve škole studoval. Po vraždě ve Vysokém Mýtě se otrávil a pak v nemocnici zemřel, sdělili zástupci policie a státního zastupitelství.
7. 11. 2022Aktualizováno7. 11. 2022, 15:35|

Lanškroun dostavěl novou polikliniku. Hledá lékaře do dětské ambulance

Po dvou letech skončila v Lanškrouně na Orlickoústecku stavba polikliniky. Práce měly dvě etapy, aby bylo možné lépe zachovat provoz ordinací. Město za zdravotnické středisko zaplatilo sto třicet milionů korun.
8. 8. 2022|

Pojišťovny evidují po bouřkách stovky škod za desítky milionů. Tisíce domácností byly bez proudu

Po pondělních bouřkách zůstávalo v úterý okolo poledne bez proudu více než dva a půl tisíce domácností v Pardubickém a Středočeském kraji. Ráno evidovala společnost ČEZ Distribuce skoro pět tisíc míst bez dodávek elektřiny. Vichr a kroupy nadělaly škody na domech, stromech i elektrickém vedení. Hlavním pojišťovnám se už ozvalo na patnáct set klientů. Jen jejich újmy dosahují desítek milionů korun. Další bouřky meteorologové očekávají už od středy.
21. 6. 2022Aktualizováno21. 6. 2022, 18:57|

Kvůli výpadku elektřiny nejezdily ve stanici Česká Třebová vlaky, provoz už je obnovený

Zpoždění desítek vlaků si vynutila ranní porucha v železniční stanici v České Třebové na Orlickoústecku. Regionální i dálková doprava stála necelé tři hodiny. Provoz ve stanici už se podařilo zcela obnovit, uvedla Správa železnic na Twitteru.
13. 2. 2022Aktualizováno13. 2. 2022, 10:50|

K tisícům nemovitostí v Česku se nikdo nehlásí, po roce 2023 přejdou na stát

V Česku je zhruba 170 tisíc nemovitostí, především pozemků, které mají nejasného majitele. Buď není vůbec uveden, nebo už nežije. S dohledáváním vlastníků pomáhá Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Když se o tyto nemovitosti nikdo nepřihlásí, přejdou na stát.
22. 8. 2021|

Začala oprava přehrady Pastviny. Řidiči ani chodci se po hrázi na druhou stranu nedostanou

Povodí Labe začalo s opravami přehrady Pastviny na Orlickoústecku. Korunu hráze vodního díla ze třicátých let minulého století bude nutné celou rozebrat. S pracemi je spojeno i výrazné dopravní omezení, úplně se totiž bude muset uzavřít silnice přímo na hrázi přehrady. Práce by měly probíhat déle než rok a přijdou na necelých šedesát milionů korun.
18. 8. 2021|

Úředníci pomáhají odhalit vlastníky pozemků. Se službou skončí v roce 2023

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) pomáhá žadatelům řešit problém s parcelami a budovami nedostatečně identifikovaných vlastníků v katastru nemovitostí. Dokonce i těch, kteří ještě nedávno vůbec netušili, že nějakou mají, a přišli na to náhodou.
16. 8. 2021|

V Žamberku děti propadly ledem, po zásahu hasičů jsou v nemocnici

Pod několika dětmi se ve čtvrtek v Žamberku na Orlickoústecku prolomil v zámeckém parku na rybníku led. Podařilo se je resuscitovat a vrtulníky transportovat do nemocnic. Uvedli to mluvčí hasičů Pardubického kraje Vendula Horáková a mluvčí záchranářů Aleš Malý.
4. 3. 2021|

NASA znovu zaujal snímek komety Neowise od českého fotografa. Ukázal v ní uzliny ionizovaného plynu

Už podruhé v krátké době vybral americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) jako astronomickou fotografii dne snímek komety Neowise, který pořídil český fotograf a přímo z Česka. Ve čtvrtek NASA zveřejnila fotografii Petra Horálka Dlouhé ohony komety Neowise, která zachycuje oblohu nad Suchým vrchem u Králík na Orlickoústecku. V sobotu NASA zvolila za fotografii dne snímek brněnského fotografa a matematika Miloslava Druckmüllera.
16. 7. 2020|

Přesná definice bezpečného odstupu a přísnější bodový systém. Na silnicích by mělo být bezpečněji

Na českých sinicích loni zahynulo podle předběžných čísel 550 lidí. To je sice o 15 méně než v roce 2018, tragických nehod je ale i tak stále dost. Poslední dvě smrtelné havárie roku 2019 se staly v úterý, u obce Zliv na Českobudějovicku a na Orlickoústecku. V obou případech řidiči vyjeli mimo silnici a následný náraz do stromů nepřežili. Policie i ministerstvo dopravy proto připravují řadu opatření, jak  nehodovost snížit.
2. 1. 2020|