TÉMA

Matt Damon

Do kin vstupuje Oppenheimer. Jaderný test natočil režisér bez počítačových efektů

Příběh muže, který riskoval, že zničí svět, aby ho tím zachránil. I do českých kin vstupuje životopisný snímek Oppenheimer, v němž se režisér a scenárista Christopher Nolan pokusil dostat do hlavy „otce atomové bomby“. Do titulní role obsadil Cilliana Murphyho.
20. 7. 2023|

Benátky promítnou debut Gyllenhaalové a adaptaci Duny, festival zahájil Almodóvar

Nový film Pedra Almodóvara otevřel 1. září filmový festival v Benátkách. Jeho Paralelní matky jsou zároveň jedním z jednadvaceti snímků v hlavní soutěži. Mimo soutěž patří k očekávaným titulům například nová adaptace sci-fi příběhu Duna. Nejstarší filmová přehlídka na světě potrvá letos do 11. září.
2. 9. 2021|

NASA hledá dobrovolníky pro simulovaný pobyt na Marsu. V experimentu si mají pěstovat vlastní potravu

Americká kosmická agentura NASA podnikla další zásadní krok pro budoucí let s lidskou posádkou k Marsu. Spustí projekt, při kterém by posádka dobrovolníků měla celý rok žít v simulovaném prostředí marsovské základny.
9. 8. 2021|

Údajnou vražedkyni Amandu Knoxovou soud osvobodil, té filmové se zastane Matt Damon

V New Yorku měl premiéru film Stillwater, který se volně inspiroval případem Amandy Knoxové, Američanky obviněné v Itálii z vraždy své spolubydlící. Filmový příběh v režii Toma McCarthyho se ale více soustředí na postavu otce obviněné dívky. Hraje ho Matt Damon.
28. 7. 2021|

Cannes zase žije filmem. Festival vítá testované hvězdy, Netflix ale na plátna opět nepustil

Do Cannes se po dvou letech vrátila kinematografie. Největší filmový festival na světě na svém 74. ročníku letos představuje silnou sestavu snímků, z níž vyčnívá třeba rozporuplně přijatý rockový muzikál Annette, lesbické historické drama Benedetta od režiséra Základního instinktu, nebo očekávaná novinka Wese Andersona Francouzská depeše. Hvězd je letos méně – přesto již na Riviéru dorazili například Matt Damon, Tilda Swintonová, Adam Driver či Marion Cotillardová.
10. 7. 2021|

Formuli 1 pilotoval McQueen či Damon. Teď jim v Grand Prix konkurují Hádek, Ferro a Kozub

Režisér Jan Prušinovský natáčí podle vlastního scénáře „lehce testosteronovou komediální roadmovie“. Do hlavních rolí obsadil Kryštofa Hádka, Robina Ferra a Štěpána Kozuba. První klapka filmu Grand Prix padla na začátku května na Českolipsku, štáb ale natočí i Velkou cenu formule 1 ve Španělsku. Vášeň pro motosport je totiž další fanouškovství, které Prušinovský ve své novince zkoumá. Zahraniční snímky ze závodnického prostředí zajímá spíše rivalita pilotů formule.
13. 5. 2021|

Filmová upoutávka týdne: Matt Damon a Christian Bale jednou na plný plyn v Le Mans '66

Dramatické příběhy z prostředí automobilových závodů tvoří stálici filmového plátna. Nejnovějším přírůstkem žánru se v listopadu stane Le Mans '66 aneb Ford versus Ferrari, ve kterém se Christian Bale a Matt Damon pod režisérským dohledem Jamese Mangolda pokusí vyhrát jeden z nejslavnějších závodů na světě.
22. 9. 2019|