TÉMA

Obědy

Stát zachová pravidla dotovaných školních obědů. Dosáhnou na ně rodiče v exekuci či insolvenci

Pravidla podpory rodin v nouzi, které žádají o dotované obědy ve školních jídelnách, se nemění. Obavy vyvolala dotační výzva ministerstva školství, která vyčlenila z pomoci rodiče v exekuci, insolvenci nebo pobírající dávky pěstounské péče. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) ale tyto podmínky záhy zase zrušil.
11. 1. 2024|

Studentů stravujících se v menzách ubylo někde až o čtvrtinu. Za obědy zaplatí i přes sto korun

Univerzitní menzy musely meziročně zvednout cenu jídel. Zájem o studentské jídlo tak například v menze Univerzity Palackého v Olomouci klesl až o čtvrtinu. Cena za porci se tam blíží částce, kterou by člověk zaplatil za polední menu v restauraci. Studenti si tak často raději vaří na kolejích nebo sahají po cenově dostupnějším jídle z automatu.
2. 5. 2023|

Zájem o školní obědy zdarma je stále větší. Ministerstvo chystá novou dotační výzvu

Narůstá zájem o školní obědy zdarma. Díky nim se stravují tisíce školáků, kteří by do jídelny nechodili. Podle organizací i škol jde o největší nárůst za posledních deset let, kdy začaly vznikat tyto projekty. Ministerstvo práce a sociálních věcí dokončuje novou dotační výzvu, ta ale podle krajů přináší řadu úskalí. Posiluje sice jejich roli, přináší ale zvýšenou administrativu i finanční spoluúčast.
12. 3. 2023|

Stravenkový paušál nenaplňuje očekávání. Koalice bude jednat o daňovém zvýhodnění stravenek

Zaměstnavatelé mají druhým rokem možnost pracovníkům přispívat na stravování penězi prostřednictvím stravenkového paušálu. Ten ale podle aktuální studie Centra ekonomických a tržních analýz nenaplnil svůj účel: nemotivuje lidi chodit na obědy ani nepřiměl více firem, aby zaměstnancům na stravování přispívaly. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) jej měnit nechce, vládní koalice však bude jednat o daňovém zvýhodnění stravenek.
4. 12. 2022|

Ceny jídel v restauracích rostou, zákazníci s tím počítají. Anebo se stravují sami

Ceny jídel v restauracích rostou. Klesá kvůli tomu třeba zájem o obědy ve městech, kde si lidé raději připravují jídlo sami. Průměrná cena byla v červnu 161 korun; kvůli inflaci se dá podle odborníků navíc očekávat, že půjde dál nahoru. A stoupají i v turistických destinacích, návštěvníků ale navzdory tomu neubývá. Oslovení zákazníci většinou počítají s tím, že za oběd nebo za večeři zaplatí víc.
18. 7. 2022|

Češi šetří. Obejdou se bez restaurací, bot i kultury

Až polovina Čechů se omezuje při nákupech potravin. Méně peněz pak lidé vydávají i na kulturu a sport. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu společnosti Kantar pro Českou televizi. Řada prodejců podobný trend kvůli vysoké inflaci očekává i v následujících měsících.
20. 6. 2022|

Stále víc rodin žádá o příspěvek na školní obědy. V Pardubicích se jejich počet zdvojnásobil

Přibývá rodin, které nemohou dětem platit školní stravování. Bez obědů je teď podle úřadů i řada dětí, kterým rodiče před koronavirovou epidemií jídlo běžně koupit mohli. Obědy potřebným žákům i předškolákům platí stát nebo charitativní sdružení. Například Pardubice mají oproti loňsku dvakrát tolik příjemců.
7. 9. 2021|

KSČM zahájila předvolební kampaň. Za minulost se nestydíme, říká Filip

KSČM zahájila kampaň před podzimními volbami do Poslanecké sněmovny. Za svůj slogan si strana zvolila „Šance na nový začátek“. Podle jejího předsedy se nestydí za svoji minulost ani za toleranci vlády. Jako svoji devizu komunisté vnímají nezatíženost kauzami nebo vysoké zastoupení žen lídryň na své kandidátce.
4. 6. 2021Aktualizováno4. 6. 2021, 15:52|

Na obědy dětem z chudých rodin přispěje ministerstvo již ve školkách

Obědy bude proplácet ministerstvo školství dětem z chudých rodin nově i ve školkách. Na program vyčlenilo 20 milionů korun. Resort nyní oslovil neziskové organizace, které budou žádosti s mateřskými školami vyřizovat.
24. 4. 2021|