TÉMA

Bermudy

Queen Mary 2 sice přišla o titul největší lodi světa, oceánům ale neohroženě vládne i po dvaceti letech

Nalodit se v Southamptonu (nebo třeba Hamburku), na několik dní se zavřít do kajuty či bloumat po palubách a pozorovat nekonečný oceán a nakonec zahlédnout plamen Sochy svobody a pak manhattanské mrakodrapy vystupující zpoza obzoru – to se zdá jako něco, co zůstává bezpečně zamčeno v hloubi minulého a předminulého století. Ale i v době, kdy se dá za cenu transatlantické plavby a za zlomek času stráveného na palubě doletět letadlem na opačnou stranu zeměkoule, stále existuje i možnost se na plavbu přes Atlantik vypravit. Rovných dvacet let se plaví poslední zkonstruovaná transoceánská linková loď Queen Mary 2. V roce 2004, kdy ji pokřtila tehdejší britská královna, to byla také největší dopravní loď na světě. Dnes to už neplatí, ale přesto je Queen Mary 2 zcela unikátním plavidlem, a lze-li některou loď považovat za opravdovou královnu světových moří, je to nepochybně ona.
12. 1. 2024|

Hurikánová sezona může být letos výrazně nadprůměrná, varují první předpovědi

Všichni obyvatelé oblastí, které může zasáhnout hurikán, každoročně s obavami sledují předpovědi meteorologů. Letošní sezona by měla být podle predikcí podobně jako ta loňská nadprůměrně aktivní.
19. 4. 2022|

Svět zasáhly dvě silné bouře současně. Sam se pohybuje kolem USA, Mindulle míří k Japonsku

Letošní sezona hurikánů a tajfunů sice není tak dramatická jako ta loňská, přesto přináší nejedno překvapení a není nouze ani o neobvyklé události. Aktuálně se na naší planetě nacházejí dvě poměrně výrazné tropické cyklóny – tajfun Mindulle na severozápadě tropického Pacifiku a hurikán Sam, který postupuje přes teplé vody středního Atlantiku.
29. 9. 2021|

Za třicet let by koráli mohli ztratit schopnost vytvářet své tvrdé vnější schránky, varují vědci

Pokud bude současný trend poklesu růstu korálů pokračovat, zhruba za třicet let by mohli přestat kalcifikovat. Upozornila na to nová studie, kterou publikoval časopis Communications & Environment. Kalcifikace je důležitým procesem, při kterém tuhnou vnější schránky korálů.
14. 6. 2021|

Nad Atlantikem vznikla bouře Epsilon. V pátek jako hurikán udeří na Bermudy

Letošní hurikánová sezona v Atlantiku už přepsala řadu rekordů a další zřejmě přibudou. Nad velmi teplými vodami střední části tropického Atlantiku vznikla v pondělí už 26. tropická bouře Epsilon. Jde o nejdřívější 26. pojmenovanou bouři v historii. Letos se přitom už 23 bouří zapsalo nejdřívějším výskytem pro dané pořadí, respektive písmeno. Rekordy tak nepřepsaly pouze bouře Albert, Bertha a Dolly.
20. 10. 2020|

Sezona hurikánů v Atlantiku je letos mimořádně aktivní

Paulette, Rene, Sally, Teddy a Vicky – hned pět pojmenovaných tropických systémů bylo možné začátkem tohoto týdne sledovat v jednom čase nad Atlantikem. Jde o událost, která se stala teprve podruhé ve známé historii; poprvé to bylo před 49 lety. Každý z těchto systémů se nacházel v různém stadiu vývoje a taky představuje různá nebezpečí pro obydlená území.
15. 9. 2020|

Bermudy zasáhl hurikán Humberto. Další tři bouře ohrožují jih USA, Karibik a Mexiko

Desítky tisíc lidí jsou na Bermudách bez elektřiny poté, co ostrovy zasáhl hurikán Humberto. Podle dosavadních informací nikdo nezemřel, uvedla agentura AP. Meteorologové mezitím snížili kategorii hurikánu na druhou nejnižší. Tropické bouře ale v širší oblasti ohrožují i další místa, například v americkém státě Texas způsobila bouře Imelda záplavy.
19. 9. 2019Aktualizováno19. 9. 2019, 19:21|