TÉMA

Velká hospodářská krize

Největší prvorepubliková stávka horníků posílila komunisty

Třiadvacátého března 1932 začala v Mostě téměř měsíc trvající velká stávka horníků. Postupně se rozšířila i na Kladensko nebo Ostravsko a stala se největším sociálním konfliktem v období prvorepublikové hospodářské krize. Spouštěčem bylo důlní neštěstí a následné hromadné propouštění. Při střetech s policií na demonstraci 13. dubna zahynuli tři lidé a další byli zraněni.
23. 3. 2022|

Harold Lloyd soutěžil o pozici nejlepšího komika. Stal se boháčem, upadl v zapomnění a po smrti oslovil nové generace

Patřil mezi trojici nejoblíbenějších komiků své doby a fanoušci éry němé grotesky se dodnes přou, které místo mu v ní patří. Z nuzných rodinných poměrů se vyhoupl na pozici jednoho z nejbohatších mužů Hollywoodu. Přesto je dnes oproti svým slavným legendárním kolegům mnohem méně znám a jednu dobu byl prakticky zapomenut. Před 50 lety zemřel Harold Lloyd.
8. 3. 2021|

Za dobu současné krize přišlo v USA o práci už více než 38 milionů lidí

O podporu v nezaměstnanosti požádalo ve Spojených státech minulý týden dalších zhruba 2,44 milionu lidí. Oznámilo to ve čtvrtek americké ministerstvo práce. Od poloviny března, tedy od začátku krize, kterou vyvolala pandemie způsobená koronavirem, přišlo v USA o práci už více než 38 milionů lidí.
21. 5. 2020|

Světová ekonomika směřuje podle MMF k nejhlubší recesi od krize v 30. letech

Mezinárodní měnový fond (MMF) kvůli pandemii způsobené koronavirem očekává letos propad globální ekonomiky o tři procenta. Ještě v lednu předpovídal na letošní rok vzestup hrubého domácího produktu (HDP), a to o 3,3 procenta. Fond to v úterý uvedl ve svém jarním výhledu globální ekonomiky. Světové hospodářství tak podle fondu směřuje letos k nejhlubší recesi od velké hospodářské krize (nazývaná také Velká deprese) ve 30. letech minulého století.
14. 4. 2020Aktualizováno14. 4. 2020, 18:12|

Od krize 30. let USA nečelily hrozivější situaci, obává se starosta New Yorku

Američtí guvernéři, starostové měst a pracovníci nemocnic si stěžují na neschopnost federální vlády zajistit dostatek zdravotnických pomůcek. Odborníci odhadují, že by se koronavirem mohlo v zemi nakazit až 214 milionů lidí, což by způsobilo velký problém pro zdravotnický systém. Koronavirus by navíc podle jednoho z představitelů Americké centrální banky (Fed) mohl připravit o práci až třicet procent zaměstnanců. Prezident Donald Trump trvá na tom, že mají Spojené státy situaci pod kontrolou.
23. 3. 2020|

Do roka čekají recesi. Vystrašených investorů je nejvíce za deset let

Zhruba 38 procent investorů podle průzkumu společnosti Bank of America Merrill Lynch (BAML) očekává, že světová ekonomika se během příštích dvanácti měsíců dostane do recese. Podíl respondentů předpovídajících globální recesi je tak nejvyšší za deset let, napsala agentura Reuters. Zhruba 59 procent respondentů však považuje recesi za nepravděpodobnou.
17. 9. 2019|