TÉMA

Slováci

Slováci mají jiný vztah k Rudé armádě nebo ke slovanství než Češi, říká publicista Kosatík

Na Slovensku nenastala žádná nová věčnost, na Slovensku se toliko vystřídal prezident, řekl v pořadu Interview ČT24 k právě skončeným volbám spisovatel, publicista a autor dvou knih o moderní slovenské historii Pavel Kosatík. Dále hovořil například o rozdílech mezi Čechy a Slováky ve vztahu k Západu, k Rudé armádě či k ideji slovanství.
8. 4. 2024|

„Pár kamarádů z jednotek už povraždili.“ Mobilizace se týká Čechů a Slováků ve smíšených izraelských rodinách

Brutální útok palestinských teroristů ze 7. října i vyhlášená mobilizace se přímo dotýká i Čechů a Slováků ve smíšených izraelských rodinách. Někteří už své syny či manžele mají nasazené od začátku války, další na odvod čekají. Natáčel s nimi zpravodaj ČT David Borek.
1. 11. 2023|

Lidé se vrátili z prázdnin a dozvěděli se, že je konec. Rozpad Československa byl bezohledný, míní Pithart

Před třiceti lety vrcholila jednání vítězů voleb o rozdělení Československa. Dohodu podepsali 26. srpna 1992 tehdejší český premiér Václav Klaus a slovenský premiér Vladimír Mečiar. Dva samostatné státy, Česká a Slovenská republika, vznikly 1. ledna 1993. Roli v rozpadu hrálo i to, že čeští politici nevěděli o problémech Slováků nic, domnívá se bývalý premiér Petr Pithart, který byl hostem pořadu Interview ČT24.
25. 8. 2022|

Heger: Visegrádská čtyřka může sehrát důležitou pozitivní roli v Evropské unii

Se Slovenskem Česko pojí i nové výzvy jako boj s covidem nebo rostoucími cenami energií. A od letošního roku i společný státní svátek. Slovenský premiér Eduard Heger mluvil v Interview ČT24 o tom, co Čechy a Slováky spojuje i jaký podle něj mají vztah s Evropskou unií. Řeč přišla i na neklid v bezpečnostních složkách na Slovensku.
28. 10. 2021Aktualizováno28. 10. 2021, 17:58|

Svůj významný den by mohli získat krajané v cizině. V historii hráli zásadní roli

Ocenit význam krajanů v českých dějinách i jejich roli v současnosti má významný den připomínající Čechy v zahraničí. Jeho datum si mohli vybrat oni sami, vyslovili se pro 4. únor spojený s odchodem Jana Amose Komenského. V historii přitom bylo z čeho vybírat, například čeští krajané ve Spojených státech měli značný vliv na vznik samostatného Československa. Pro návrh na stanovení Dne Čechů v zahraničí se tento týden vyslovila vláda, hlasovat o něm budou poslanci.
18. 2. 2021|

Čaputová se přimlouvá za to, aby i Slovensko slavilo 28. říjen jako státní svátek

Výročí vzniku Československa je důležité také pro Slovensko, protože založení společného státu Čechů a Slováků 28. října 1918 položilo i základy slovenské státnosti, řekla v pondělí slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, která zároveň poukázala na zlepšení životní úrovně a vzdělanosti Slováků v období první Československé republiky. Podle premiéra Petera Pellegriniho oslavy výročí založení Československa nejsou žádným přežitkem nebo oslavou čechoslovakismu.
28. 10. 2019|
Interview ČT24

EU by měla předvést v brexitu velkorysost. Jako Češi, když se rozváděli se Slováky, míní europoslanec Vondra

Británie se zmítá v hledání podoby odchodu z Evropské unie. Kdo by měl ustoupit a jak brexit dopadne? Podle europoslance Alexandra Vondry (ODS) by Evropská unie měla vůči odcházející Velké Británii projevit více velkorysosti, podobně jako Češi při dělení státu se Slováky. Uvedl to v pondělním Interview ČT24.
10. 9. 2019|