TÉMA

Prosenice

Strojvedoucí dostal za nehodu u Přerova peněžitý trest a zákaz činnosti

Přerovský soud uložil strojvůdci Romanu Šeševičkovi za loňskou nehodu dvou nákladních vlaků v Prosenicích u Přerova peněžitý trest dvě stě tisíc korun a zákaz činnosti na čtyři roky. Podobný trest navrhoval i žalobce a ztotožnila se s ním také obhajoba. Soud v pondělí přijal prohlášení viny obžalovaného, dokazování tak neprováděl. Strojvedoucímu hrozila původně za obecné ohrožení z nedbalosti sazba od dvou do osmi let. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, škoda byla vyčíslena na 28,7 milionu korun. Srážka tehdy omezila na zhruba tři týdny provoz vlaků na koridorové trati z Přerova směrem na Ostravu.
4. 9. 2023Aktualizováno4. 9. 2023, 14:49|

Přerov má další ochranu proti povodním. V rámci stavby vznikla i relaxační zóna

V Přerově byla dokončena další etapa rozsáhlých protipovodňových opatření. Jde o více než půl kilometru dlouhé protipovodňové zídky u tenisových kurtů a zhruba čtvrtkilometrový úsek na nábřeží mezi mostem Legií a železničním mostem. Opatření mají zabránit vylití řeky Bečvy z koryta. U tenisových kurtů investice doplnila i nová relaxační zóna s terasami a lavičkami, město za ni zaplatilo 900 tisíc korun. Povodí Moravy plánuje i další etapu v této oblasti, půjde o opatření u Prosenic, řekl generální ředitel Václav Gargulák.
9. 6. 2023|

Policie navrhla obžalovat strojvedoucího kvůli srážce vlaků na Přerovsku

Vyšetřování střetu dvou nákladních vlaků v Prosenicích na Přerovsku z ledna loňského roku uzavřela policie s návrhem obžalovat jednoho ze strojvedoucích z obecného ohrožení z nedbalosti. Potvrdila to přerovská policejní mluvčí Miluše Zajícová.
4. 5. 2023Aktualizováno4. 5. 2023, 15:10|

Na trati u Prosenic jezdí vlaky znovu v plném provozu. Po nehodě museli dělníci vyrobit novou výhybku

Provoz na trati u Prosenic na Přerovsku se ve středu podařilo téměř po třech týdnech od střetu dvou nákladních vlaků plně obnovit, řekla mluvčí Správy železnic Nela Friebová. Stalo se tak před polednem po náročné opravě tratě, kterou vlaky při nehodě poškodily. Dělníci museli na místě opravit nejen trolejové vedení, ale především nahradit v délce 66 metrů novou výhybku. Provoz na koridorové trati se částečně obnovil 24 hodin po nehodě, až dosud však tudy jezdily vlaky pouze po jedné koleji a sníženou rychlostí.
2. 2. 2022|

Srážka nákladních vlaků u Přerova na 23 hodin zastavila koridor na Ostravu. Provoz na trati už byl částečně obnoven

Provoz na koridorové trati u Prosenic na Přerovsku, kde se v noci ze čtvrtka na pátek srazily dva vlaky, byl částečně obnoven až po desáté hodině večer. Mluvčí Správy železnic Nela Friebová dříve uvedla, že provoz bude zastaven pravděpodobně do sobotních brzkých ranních hodin. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, škoda podle údajů Drážní inspekce dosahuje 21 milionů korun. Policie nehodu vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti.
14. 1. 2022Aktualizováno14. 1. 2022, 22:36|

Na vlak spadla trolej, nehoda zastavila provoz z Prahy i Brna do Ostravy

Z Přerova směrem na Ostravu nejezdily téměř celé odpoledne vlaky. Nemohly projíždět Prosenicemi, kde na vlak soukromého Leo Expressu spadla poškozená trolej. Všechny ostatní vlaky, které mířily z Prahy do Ostravy, končily v Olomouci a do Lipníku nad Bečvou jezdily náhradní autobusy. Nahradily i vlaky mezi Přerovem a Lipníkem.
4. 7. 2020Aktualizováno4. 7. 2020, 19:28|

Železničáři na Přerovsku instalují vysokorychlostní výhybky. Vlaky na nich nebudou muset zpomalovat

Dělníci v kolejišti stanice Prosenice na Přerovsku začali pokládat 50 metrů dlouhé a 60 tun těžké části vysokorychlostních výhybek. Díky jejich ojedinělému tvaru se na tomto modernizovaném úseku trati z Přerova do Bohumína zvýší rychlost vlaků do odbočky ze 100 na 160 kilometrů v hodině. V Česku jsou vysokorychlostní výhybky použity poprvé.
23. 4. 2020|

Policisté kontrolují kamiony před Přerovem. Do ucpaného města mají zákaz vjezdu

Policie i vedení radnice v Přerově řeší tristní dopravní situaci. Ve městě jsou dlouhodobé problémy, které se ještě zhoršily po otevření části dálnice D1 mezi Lipníkem nad Bečvou a Přerovem. Pomoci mají policejní hlídky, které brání vjezdu kamionů do města.
5. 2. 2020|

„Otočte se a jeďte jinudy.“ Policisté budou před Přerovem odklánět kamiony, které komplikují dopravu

Policisté se kvůli neutichajícím problémům v přerovské dopravě zaměří na kamiony nad dvanáct tun, které mají už několik měsíců zakázaný vjezd do města. Od konce ledna začne v nedalekých Prosenicích fungovat dohledové stanoviště, odkud budou policisté kamiony odklánět na jiné trasy, čímž zabrání jejich cestě přes Kozlovice na Přerov. Informovala o tom přerovská policie.
21. 1. 2020|

Z Olomouce do Vsetína s hodinovým zpožděním. Opravy kolejí u Přerova skončí až v polovině prosince

Velká zpoždění nabírají vlaky mezi Olomoucí a Lipníkem nad Bečvou na trati číslo 270, která je jedním z nejdůležitějších železničních koridorů v Česku. Důvodem jsou dvě výluky kvůli opravě kolejí u Přerova. Správa železniční dopravní cesty opravuje koleje mezi Brodkem u Přerova a Přerovem a také na trase Přerov–Prosenice. Vlaky tak jezdí po jedné koleji. Největší zpoždění nabírají osobní vlaky, například na trase z Olomouce do Vsetína. Rychlíky nebo spoje soukromých dopravců mají totiž přednost.
20. 11. 2019|

Vysokorychlostní spojení Brno–Ostrava bude do roku 2030, plánuje SŽDC. Vlaky pojedou tři čtvrtě hodiny

Během jedenácti let by mělo být kompletní vysokorychlostní železniční spojení Brna s Ostravou. Správa železniční dopravní cesty chce mít do roku 2030 hotovou novou trať z Prosenic u Přerova do Ostravy, která naváže na zmodernizovanou trať Brno–Přerov. Půjde nejspíše o první dokončený delší vysokorychlostní úsek v Česku
13. 11. 2019|

„Blackout nás nepřekvapí.“ Náhradní generátory v olomoucké nemocnici naskočí za pár sekund

Ve středu 4. září večer zasáhl velkou část Olomoucka a Přerovska zhruba desetiminutový výpadek elektřiny. Přerušení dodávek proudu způsobila závada v rozvodně v Prosenicích u Přerova. V olomoucké fakultní nemocnici se v tu chvíli rozjely náhradní generátory. Dodávky elektřiny obnovily tak rychle, že na některých odděleních si výpadku proudu vůbec nevšimli.
9. 9. 2019|