TÉMA

Výtvané umění

Kristýna Matalová vystavuje všechny bytosti, které se v ní skrývají

Černá a bílá, snové výjevy, démonický nádech. Výtvarnice Kristýna Matalová do postav na malbách vkládá své představy. Nechává je promlouvat na výstavě My všechny v pražské Bold Gallery. Pro absolventku Fakulty umění Ostravské univerzity jde o debutovou samostatnou výstavu.
23. 1. 2024|

Výstavní bojovka v bývalém sportovním centru. Festival 4+4 dny v pohybu přivábil šedesát umělců

Až do neděle 16. října v Praze potrvá mezinárodní festival současného umění 4+4 dny v pohybu, do něhož se zapojilo téměř šedesát současných umělců. Letos se opět koná v netradičním prostoru, jímž je bývalý sportovní areál z osmdesátých let na Smíchově, jehož součástí je například vnitřní golfový trenažer s trávníkem a umělými stromy.
10. 10. 2022|

Graffiti, které by chtěl mít na domě každý

Když se na něčím domě nebo veřejném majetku objeví graffiti, nebývá to důvod k radosti, už kvůli nákladům na odstranění nechtěného uměleckého výlevu. Ovšem pokud autorem dílka není Banksy. To je pak možné graffiti vydražit za miliony a úředníci je zakrývají ochrannými deskami, jako třeba v Lowestoftu, kde Banksy „řádil“ letos v srpnu naposled. Část jeho tvorby už stihli ale poničit vandalové. Britský streetartový umělec, jemuž se už léta daří tajit svou identitu, ve své tvorbě komentuje, mnohdy dost kousavě, politická a společenská témata. Ale také vtipně doplňuje do veřejného prostoru nové kontexty.
21. 8. 2021|

Retrospektiva Jiřího Načeradského se koná Době navzdory. Představuje díla ze sbírek Mládkové i Železného

Jak se doba od šedesátých let po začátek nového tisíciletí odráží v tvorbě malíře Jiřího Načeradského, ukazuje jeho retrospektiva v Jihlavě. Oblastní galerie láká návštěvníky dvojsmyslným titulem „Době navzdory“, který odráží jak etapu autorova mládí, tak s trochou ironie i dnešní situaci. V expozici se sešly obrazy ze sbírek Medy Mládkové, Roberta Runtáka, Vladimíra Železného i autorovy rodiny.
12. 12. 2020|

V Praze otevřelo Muzeum Lichožroutů. O ponožku už přišli Jiří Suchý i Michal Viewegh

Pražská Villa Pellé patří Lichožroutům, tedy kresleným postavičkám z knih Pavla Šruta a také animovaného filmu. Podobu jim dala Galina Miklínová. Ilustrátorka desítek dětských knih nyní svou tvorbu vystavuje v multimediální expozici.
8. 12. 2020|

Největší vliv v umění má hnutí Black Lives Matter, tvrdí ArtReview. Umístilo se i MeToo

Žebříček nejvlivnějších osobností, institucí a skupin světového výtvarného umění letos ovládlo hnutí Black Lives Matter, které stojí za rozsáhlými protesty proti rasové nerovnosti ve Spojených státech i v dalších zemích. Vyplývá to z pořadí, které zveřejnil odborný magazín ArtReview. Je to poprvé, co se v prestižním žebříčku vyšplhalo na první místo celospolečenské hnutí, na čtvrtém místě navíc skončilo hnutí MeToo, které bojuje proti sexuálnímu zneužívání.
3. 12. 2020|

Americká FBI našla vzácný obraz, který nacistické Německo zabavilo židovské rodině

Americká FBI objevila obraz, který se považoval za dávno za ztracený. Jde o obraz dvou bruslařů z 19. století s názvem Zima. Autorem je přední představitel realismu Gari Melchers. Experti FBI ho objevili v malém muzeu na severu státu New York. Před 87 lety obraz ukradli nacisté židovské rodině z Berlína, pro její potomky je nalezení zadostiučiněním, které ani nečekali.
17. 10. 2020|

Milionový obraz za sto eur. Picassovo dílo si z charitativní loterie odnesla žena z Itálie

Dát 100 eur (asi 2700 korun) na humanitární pomoc africkým vesnicím, jako odměnu získat dílo malíře Pabla Picassa v hodnotě nejméně milion eur. Jistá Italka jménem Claudia Borgognová byla ve středu vyhlášena vítězkou charitativní tomboly o obraz Zátiší, který španělský mistr namaloval v roce 1921. Organizátoři prodali přes 51 tisíc losů a vybrali tak přes pět milionů eur.
20. 5. 2020|

Výstava Na křídlech svobody otevřela dosud nepřístupnou uličku v centru Prahy

Třicáté výročí pádu komunismu a padesát let od smrti Jana Palacha připomíná v centru Prahy výstava Na křídlech svobody. Italští a čeští streetartoví umělci vytvořili díla, která se věnují těmto historickým milníkům a tématu svobody. Expozice současně otevřela dříve nepřístupnou uličku v blízkosti Velvyslanectví Italské republiky.
22. 9. 2019|

Posunul graffiti z ulice do galerie, z písmen ale neuhnul. V Trafo Gallery zahájil sezonu Zeb One

Patří k proudu graffiti umělců, kteří překročili hranice mezi ulicí a galerijní scénou. Jeho obrazy si z pouličního umění zachovaly geometrické tvary, které mají základ v písmu. Výtvarník Zeb One zahájil podzimní sezonu pražské Trafo Gallery výstavou Geometric. S umělcem, který v médiích nechce ukazovat tvář, natáčela redaktorka Eva Spáčilová.
17. 9. 2019|

Před 450 lety zemřel Brueghel starší. Zobrazil život rolníka i hříšníka jako pěkný „brajgl“

Pieter Brueghel starší maloval lidskou hloupost a hříšnost a zároveň tresty, které na provinilce čekají. Ale také živé obrazy z venkovského života, jež mu vynesly přízvisko „selský“. Svými malbami znepokojuje dnes, stejně jako za svého života, který trval zhruba čtyřicet let. Významný nizozemský malíř zemřel 9. září roku 1569.
9. 9. 2019|