TÉMA

Dojíždění

Dálnice D35 přitahuje do obcí na Pardubicku nové obyvatele. Zvýšila dostupnost velkých měst

Zájem o bydlení v obcích v okolí nových úseků dálnice D35 na Pardubicku roste. Například ve Chvojenci kvůli tomu chystají další změny územního plánu. Rozsah volných ploch k zastavění je však omezený, stejně jsou na tom i okolní obce. Podle realitních makléřů přitom zájem o výstavbu v těchto lokalitách ještě poroste.
9. 8. 2023|

Místo Prahy Kladno nebo Mělník. Drahé bydlení ve velkých městech odvádí lidi do menších

Zájem lidí o bydlení v okolí velkých měst se v posledním roce podle prodejců zvedl asi o třetinu. Kvůli drahým nemovitostem i hypotékám jsou nabídky v metropolích méně dostupné. Místo Prahy tak raději volí Beroun, Kladno nebo Mělník.
28. 5. 2023|

Lužická nemocnice v Rumburku otevírá dětskou pohotovost

V Rumburku na severu Čech se otevřela lékařská služba první pomoci pro děti a dorost. Měla by se tím zkvalitnit zdravotní péče v Šluknovském výběžku. Právě tam se dříve objevovaly problémy s nedostatkem zdravotníků a pacienti museli na ošetření dojíždět i desítky kilometrů do okolních nemocnic.
16. 5. 2022|

Mobilita kvůli vývoji pandemie opět klesá, lidé doma pracují i tráví volný čas

Mobilita v Česku opět klesá. Souvisí to zřejmě se současnou vlnou koronavirové nákazy. Ukazují to data z telematických systémů i od dopravců, která Česká televize analyzovala. V hromadných prostředcích se na přelomu léta a podzimu počty cestujících původním počtům jenom přiblížily a teď zase klesají. I individuální cestování tento týden zřetelně zesláblo, řada dat ukazuje, že lidé zůstávají víc doma.
13. 11. 2021|

Uzavírka ještě více komplikuje příjezd do Českých Budějovic. Pět kilometrů se jede půl hodiny

S velkým předstihem musí do práce nebo do školy vyrážet všichni, kdo žijí jižně od Českých Budějovic a dojíždějí do krajského města. Uzavřená je silnice mezi Budějovicemi a obcí Včelná a zbývá jediná možná trasa – souběžná státní silnice. Ta je však i jindy velice vytížená a nyní se zejména v ranní špičce ucpává. Pětikilometrová cesta ze Včelné do Českých Budějovic tak zabere půl hodiny.
30. 9. 2021|

Školy a obchody se otevřou i v krajích s nejvyšším přírůstkem

Školy ve Zlínském a Jihočeském kraji a na Vysočině se v pondělí přidají ke zbývajícím krajům v rotační výuce na druhém stupních základních škol a k plné výuce v mateřských školách. Školy, stejně tak jako obchody a provozovny služeb, se tak otevřou v celé České republice.
6. 5. 2021|

Sasko zavírá školy. Učí se v nich i čeští žáci, kteří se do lavic vrátili před pár dny

Sasko od pondělí zavírá všechny školy. Třeba jen v Pirně studuje téměř stovka českých žáků a někteří se do lavic vrátili teprve před pár dny. V Sasku je nyní epidemická situace nejhorší ze všech 16 německých spolkových zemí.
12. 12. 2020|

Boji s koronavirovou krizí má velet hejtman. Hygienici jednali chaoticky, uvedli lídři v Moravskoslezském kraji

Ačkoliv Moravskoslezský kraj v rámci koronavirové nákazy vykazoval nejvyšší nárůst nakažených, v současnosti naopak patří mezi regiony s nejnižším šířením nemoci. Boj s lokálními ohnisky ale podle kandidátů do vedení kraje odhalil slabá místa jako nedostatečné kompetence hejtmana nebo chaotičnost počínání hygienické stanice. Pandemie bude mít také dopad na příjmy kraje, ve kterém vláda plánuje útlum tradičního těžebního průmyslu.
25. 9. 2020|

Ceny starších bytů vzrostly za rok téměř o pětinu. Nejdráž je v Praze, ale nejprudší růst zažil sever Čech

Starší byty v Česku stály na konci září téměř o 19 procent víc než před rokem. Průměrná cena činí 66 tisíc korun za metr čtvereční. V Praze je sice nejdráže, ale růst není v metropoli tak velký jako v některých jiných krajích. Nejprudčeji narostla za poslední rok cena bydlení v Ústeckém kraji, kde jsou byty rázem bezmála o polovinu dražší. Mírný pokles zaznamenali v Královéhradeckém a Zlínském kraji.
2. 11. 2019|

Lipnu schází kapitáni přívozů. Zájemce odrazují náročné podmínky

Provozovatelům lipenských přívozů schází kapitáni. Nové uchazeče odrazují zdlouhavé a náročné zkoušky. Převozníci v Horní Plané nebo ve Frymburku na Českokrumlovsku jsou přetížení a nedostatek kapitánů hlásí většina lodních dopravců v republice.
1. 10. 2019|

Za prací dojíždí do ciziny přes 56 tisíc Čechů. Nejvíc do Německa, míří ale i do Británie

Každý den dojíždí za prací do zahraničí zhruba 56 600 Čechů, ukazují data evropského statistického úřadu Eurostat. Drtivá většina si vydělává v sousedních zemích. Míří ale také třeba do Velké Británie. Zaměstnavatelé aktuálně v Evropě shánějí hlavně zdravotnický personál, počítačové specialisty nebo řidiče.
2. 9. 2019|