TÉMA

Národní akreditační úřad

Ostravská lékařská fakulta získala akreditaci na program zubního lékařství. Otevře ho ještě letos

Rada Národního akreditačního úřadu (NAÚ) pro vysoké školství udělila akreditaci Lékařské fakultě Ostravské univerzity na studijní program Zubní lékařství. Akreditace je na dobu tří let. Na sociální síti X to uvedl předseda Národního akreditačního úřadu (NAÚ) Robert Plaga. Fakulta zahájí výuku ještě letos na podzim. Do prvního ročníku chce přijmout 20 studentů.
7. 9. 2023Aktualizováno7. 9. 2023, 13:37|

Bek poprvé svolal konvent o vzdělávání. Chce, aby jeho návrhy prošly oponenturou

V Senátu se poprvé sešel Národní konvent o vzdělávání. Sedmdesátičlenné těleso zřídil ministr školství Mikuláš Bek (STAN), označuje ho za náhradu sboru poradců. Na prvním zasedání podle něj členové konventu spíše hovořili o současné situaci ve školství, ale od příštího setkání v září chce ministr začít představovat konkrétní návrhy na změny, které jeho úřad připravuje. Od konventu očekává oponenturu, odbornou konzultaci, považuje jej ale i za způsob, jak změny představit široké veřejnosti.
23. 6. 2023Aktualizováno23. 6. 2023, 13:55|

Úřad potvrdil rozhodnutí odebrat Mendelově univerzitě akreditaci pro dva doktorské studijní programy

Rada Národního akreditačního úřadu (NAÚ) potvrdila své rozhodnutí o odebrání možnosti uskutečňovat doktorské studijní programy ekonomika a management v českém a anglickém jazyce na Provozně ekonomické fakultě (PEF) Mendelovy univerzity v Brně. Odvolání univerzity bude proto ještě řešit Přezkumná komise úřadu.
12. 4. 2023|

Demonstrace byla jen poslední kapkou, říká Dušek. Předtím si nikdo nestěžoval, zastává se děkana Ševčíka Vondráček

Setrvání Miroslava Ševčíka na pozici děkana Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické (VŠE) je problematické kvůli dlouhodobě špatnému vedení fakulty, které poškozuje reputaci celé univerzity, myslí si člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Libor Dušek. „Nejproblematičtější otázkou je, jak se mohl stát docentem a děkanem,“ uvedl v pořadu Události, komentáře. Naopak člen fakultního senátu Jan Vondráček nepovažuje odvolání Ševčíka za opodstatněné a výtky vůči jeho působení považuje za osobní.
6. 4. 2023|

Odebrání institucionální akreditace pro ekonomické doktorské obory v případě Mendelovy univerzity je pravomocné

Rozhodnutí rady Národního akreditačního úřadu (NAÚ) o odebrání institucionální akreditace Mendelově univerzitě v Brně pro doktorské studijní programy v ekonomických vědách je pravomocné, řekl ve středu tajemník NAÚ Jiří Smrčka. Univerzita se podle něj proti tomuto rozhodnutí úřadu neodvolala. Vysoká škola ale podala odvolání proti tomu, že na své provozně ekonomické fakultě (PEF) nemůže uskutečňovat doktorské studijní programy ekonomika a management v českém a anglickém jazyce, dodal Smrčka.
15. 3. 2023|

Mendelova univerzita v Brně se odvolala proti rozhodnutí o odebrání akreditace

Mendelova univerzita v Brně se odvolala proti rozhodnutí Národního akreditačního úřadu (NAÚ), který jí kvůli chybám odebral akreditace pro některé obory. Škola o odvolání informovala na webu. Rektor Jan Mareš uvedl, že hlavní snahou je zajistit stávajícím studentům dotčených programů dostudovat a také zajistit možnost podat návrhy nových studijních programů. Pochybnosti vznikly kolem zahraničních studentů, kteří údajně neobvykle rychle absolvovali doktorské programy na provozně ekonomické fakultě. Univerzita po kontrole odebrala dva doktorské tituly.
13. 3. 2023|

Děkanem Provozně ekonomické fakulty Mendelu zvolil senát Svatopluka Kapounka

Akademický senát Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity (PEF Mendelu) v opakované volbě zvolil novým děkanem Svatopluka Kapounka. Do funkce jej jmenuje rektor, úřadu se ujme 1. února. Jeho předchůdce Pavel Žufan odstoupil z funkce na konci loňského roku kvůli pochybnostem okolo doktorských studijních programů na fakultě ve funkci skončí 31. ledna. Rada Národního akreditačního úřadu (NAÚ) univerzitě kvůli těmto pochybením odebrala institucionální akreditaci pro doktorské studijní programy v ekonomických vědách.
24. 1. 2023|

Mendelova univerzita přišla o akreditace pro doktorské studijní programy v ekonomických vědách

Rada Národního akreditačního úřadu (NAÚ) se shodla na odebrání institucionální akreditace Mendelově univerzitě pro doktorské studijní programy v ekonomických vědách. Rada podle šéfa úřadu Roberta Plagy zároveň odebrala univerzitě možnost uskutečňovat doktorské studijní programy Ekonomika a management v českém a anglickém jazyce. Opatření se týká Provozně ekonomické fakulty, na které se vyskytla pochybení, s nimiž si systém vnitřní kontroly nedokázal poradit. Univerzita bere rozhodnutí na vědomí, nyní čeká na písemné odůvodnění a na jeho základě rozhodne o dalším postupu.
19. 1. 2023Aktualizováno19. 1. 2023, 23:05|

Rezignoval děkan z Mendelovy univerzity, důvodem jsou pochyby kolem doktorského studia

Kvůli pochybnostem týkajícím se doktorských studijních programů na Provozně ekonomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně rezignoval její děkan Pavel Žufan, informoval o tom Deník N. Na jednání akademického senátu oznámil, že funkci opustí ke konci ledna.
5. 12. 2022Aktualizováno5. 12. 2022, 16:30|

Mendelova univerzita v Brně přišla o akreditaci pro doktorské studium ekonomických oborů

Mendelova univerzita v Brně přišla kvůli pochybením o institucionální akreditaci pro doktorské studium ekonomických oborů. Rozhodl o tom Národní akreditační úřad. Univerzita si tak podle zástupce úřadu Jiřího Smrčky v doktorském typu studia pro ekonomické obory už nebude moci schvalovat nové studijní programy sama, ale bude se muset s žádostí o jejich povolení obrátit právě na akreditační úřad.
14. 6. 2022Aktualizováno14. 6. 2022, 15:19|

Studenti nultého ročníku plzeňských práv mají výhodu, vadí akreditačnímu úřadu

Řízení, které s plzeňskou právnickou fakultou zahájil Národní akreditační úřad (NAÚ), se týká pouze nultých ročníků a jejich provázání s přijímacím řízením, řekl rektor Západočeské univerzity Miroslav Holeček. Neohrožuje tedy podle něj samotné studium na fakultě. Od správního řízení očekává, že vyjasní podmínky pro nulté ročníky nejenom na plzeňských právech, ale na všech vysokých školách v Česku.
17. 5. 2022|

Lékařská fakulta Ostravské univerzity získá akreditaci, zatím na pět let

Lékařská fakulta Ostravské univerzity získá po dlouhodobých problémech od Národního akreditačního úřadu akreditaci programu Všeobecné lékařství. Nedostane ji ale na standardních deset let, nýbrž jen na pět. Škola chce začít co nejdříve připravovat přijímací řízení pro nové mediky. Uskuteční se během prázdnin.
26. 4. 2021Aktualizováno26. 4. 2021, 13:44|

Odvolání děkana ostravské lékařské fakulty neplatí, rozhodl soud

Krajský soud v Ostravě rozhodl, že odvolání děkana Lekařské fakulty Ostravské univerzity Arnošta Martínka není platné. Děkan se na soud obrátil po odvolání akademickým senátem univerzity. Odvolání souviselo s minulými pochybeními při přijímání studentů, které na univerzitě prověřoval i Národní akreditační úřad (NAÚ).
21. 7. 2020Aktualizováno21. 7. 2020, 16:45|

Ostravské univerzitě hrozí odebrání akreditace. Komise podle MfD zjistila chyby na všech fakultách

Kontrolní komise Národního akreditačního úřadu (NAÚ) pro vysoké školství zjistila, že vysokoškolský zákon či jiné předpisy porušovaly všechny fakulty Ostravské univerzity (OU). Škole tak nyní hrozí, že by mohla přijít o institucionální akreditaci, píše Mladá fronta DNES (MfD). Podle rektora Jana Laty není k odnětí akreditace důvod a článek v MfD považuje za zavádějící. V minulosti už NAÚ prověřoval pochybení při přijímačkách na lékařské fakultě.
17. 4. 2020Aktualizováno17. 4. 2020, 13:56|

Úřad zastavil řízení k odebrání akreditace ostravské medicíně, škola podle něj napravila chyby

Národní akreditační úřad (NAÚ) zastavil správní řízení k omezení akreditace oboru všeobecného lékařství na Ostravské univerzitě, které vedl kvůli chybám u přijímacích řízení. Kvůli problémům už nedávno skončil i děkan Lékařské fakulty Arnošt Martínek. Škola údajně u zkoušek pro tento akademický rok chyby napravila. Akreditace platí do 31. května letošního roku, pro přijímání studentů po tomto datu musí univerzita získat novou akreditaci. Žádost o ni zatím ale NAÚ neobdržel.
23. 1. 2020Aktualizováno23. 1. 2020, 18:15|

Ostravská lékařská fakulta má nové vedení. Stále nesmí přijímat studenty

Rektor Ostravské univerzity Jan Lata odvolal z funkce děkana Lékařské fakulty (LF) Arnošta Martínka. Důvodem jsou pochybení při přijímacích řízeních na obor Všeobecné lékařství. Postup při přijímání studentů zkoumal na fakultě Národní akreditační úřad (NAÚ), který kvůli problémům na škole odebral stěžejnímu oboru akreditaci. Rektor věří, že akreditaci obor opět získá. Fakultu zatím povede proděkan pro vědu a výzkum Václav Procházka.
2. 1. 2020Aktualizováno2. 1. 2020, 17:34|

Kvůli odvolání děkana lékařské fakulty v Ostravě zvažují proděkani i někteří vyučující rezignaci

Proděkani i někteří vyučující na Lékařské fakultě Ostravské univerzity (OU) zvažují, že podají rezignaci. Důvodem je pondělní rozhodnutí akademického senátu o odvolání děkana Arnošta Martínka z funkce. Lékařská fakulta se přitom momentálně snaží získat akreditaci na klíčový obor Všeobecné lékařství. Vedení univerzity tvrdí, že udělá vše pro to, aby výuku mediků zachovalo.
19. 11. 2019|

Skončil děkan ostravské Lékařské fakulty Martínek kvůli pochybením při přijímacím řízení

Akademický senát Ostravské univerzity (OU) většinou jediného hlasu odvolal z funkce děkana Lékařské fakulty Arnošta Martínka. Vyhověl tak návrhu rektora Jana Laty, který odchod děkana z funkce požadoval v souvislosti s minulými pochybeními při přijímání studentů, které na univerzitě prověřoval i Národní akreditační úřad (NAÚ). Fakulta přijímala i uchazeče, kteří nesplnili podmínky přijímacího řízení. Martínek zvažuje žalobu.
18. 11. 2019Aktualizováno18. 11. 2019, 17:04|

„Výuka na lékařské fakultě je dobrá. Pochybení při přijímačkách opravíme,“ říká rektor Ostravské univerzity Lata

Rektor Ostravské univerzity Jana Lata řekl, že výuka i kvalita absolventů lékařské fakulty je dobrá. Zároveň přiznal, že se při přijímacím řízení staly chyby, ke kterým už ale v budoucnu údajně docházet nebude. Reagoval tak na rozhodnutí rady Národního akreditačního úřadu (NAÚ), že zahájí kroky k omezení akreditace magisterského studijního programu všeobecné lékařství. Ostravská univerzita kvůli tomu nebude moci do tohoto oboru přijímat nové studenty.
30. 8. 2019|