TÉMA

Marta Semelová

Ruské oslavy Dne vítězství byly v Česku skromné. Před ambasádou se sešli protestující

Ruské oslavy devátého května jako Dne vítězství byly letos v Česku výrazně skromnější než v minulých letech. Odpadla tradiční recepce na ruském velvyslanectví. Před ambasádou naopak odpoledne protestovali aktivisté proti znásilňování ukrajinských žen ruskými vojáky.
9. 5. 2022|

Lidé v Praze si připomněli První máj, nechyběly akce na podporu Ukrajiny ani majáles

Politici i občané si při několika akcích v Praze připomněli 1. máj, svátek práce i lásky. Na Střeleckém ostrově se dopoledne při této příležitosti sešli komunisté, své pikniky tam uspořádali i anarchisté a mladí příznivci ČSSD a Strany zelených. Studenti slavili v majálesovém průvodu, který prošel centrem Prahy. Nechyběla ale ani akce připomínající dění na Ukrajině, která čelí ruské invazi. Spolek Pražský Majdan za tímto účelem otevřel na Staroměstském náměstí osvětový stánek.
1. 5. 2022|

KSČM se poprvé v historii nedostane do sněmovny. Vedení strany včetně Filipa rezignovalo

Komunisté se poprvé od revoluce nedostanou do sněmovny, získají zhruba 3,6 procenta hlasů. Vedení strany včetně předsedy Vojtěcha Filipa rezignovalo. Řízením jsou pověřeni Petr Šimůnek a Václav Ort. Už ve volbách v roce 2017 utrpěli komunisté debakl, když se ziskem 15 mandátů dopadli nejhůře v polistopadové historii. Paradoxně ale dosáhli na největší porevoluční vliv: až do letošního dubna podporovali menšinovou vládu ANO a ČSSD, obsadili jednu z pozic místopředsedy sněmovny a vedli vlivný rozpočtový výbor.
9. 10. 2021Aktualizováno9. 10. 2021, 21:15|

Volební lídři v Praze se přeli o to, co Česku přináší členství v Evropské unii

O vztahu k Evropské unii, případném referendu o vystoupení nebo výhodách či nevýhodách plynoucích z členství mluvili v předvolební debatě lídři pražských kandidátek. Hosty byli Jiří Hynek (PŘÍSAHA), Jana Maláčová (ČSSD), Patrik Nacher (ANO), Josef Nerušil (SPD), Markéta Pekarová Adamová (SPOLU), Olga Richterová (PirátiSTAN) a Marta Semelová (KSČM). Debatu moderoval Jakub Železný.
1. 10. 2021|

Lídři pražských kandidátek debatovali o migraci

V posledních týdnech se s nečekaně rychlým pádem afghánské vlády zvolené v roce 2019 a návratem Talibanu k moci začalo opět hlasitěji hovořit o možném zesílení migrace do Evropy. Lídři pražských kandidátek sedmi politických stran, hnutí a koalic se shodli na tom, že je potřeba bránit se nelegální migraci, na jiných otázkách ale shodu hledali těžko. Jasno nemají ani v tom, zda bylo správné z Afghánistánu evakuovat tlumočníky, kteří v minulosti spolupracovali s českou armádou. Hosty debaty byli Jiří Hynek (PŘÍSAHA), Jana Maláčová (ČSSD), Patrik Nacher (ANO), Josef Nerušil (SPD), Markéta Pekarová Adamová (SPOLU), Olga Richterová (PirátiSTAN) a Marta Semelová (KSČM). Moderoval ji Jakub Železný.
30. 9. 2021|

Inflace zdražuje i bydlení. Volební lídři v Praze chtějí hlavně stavět, neshodnou se na danění prázdných bytů

Prvními tématy v předvolební debatě lídrů v Praze byla inflace a růst cen bydlení. Politici se shodují, že je potřeba rozhýbat výstavbu nového bydlení všemi možnými způsoby. Ostré neshody mezi nimi naopak vyvolává institut možného zdanění bytů těm, kteří je nevyužívají. Diskutovali Jiří Hynek (PŘÍSAHA), Jana Maláčová (ČSSD), Patrik Nacher (ANO), Josef Nerušil (SPD), Markéta Pekarová Adamová (SPOLU), Olga Richterová (PirátiSTAN) a Marta Semelová (KSČM). Debatu moderoval Jakub Železný.
30. 9. 2021Aktualizováno30. 9. 2021, 22:45|

KSČM představila volební program. Soustředí se zejména na sociální témata

Komunisté v sobotu u Brněnské přehrady zahájili celostátní „ostrou“ část kampaně před podzimními sněmovními volbami. První místopředseda strany Petr Šimůnek uvedl, že jen KSČM má ucelený program pro sociální oblast. Právě na sociální témata klade volební program důraz. Zmiňuje ale také například vyšší zdanění velkých nadnárodních firem nebo prosazování vystoupení Česka z NATO.
28. 8. 2021|

KSČM zahájila předvolební kampaň. Za minulost se nestydíme, říká Filip

KSČM zahájila kampaň před podzimními volbami do Poslanecké sněmovny. Za svůj slogan si strana zvolila „Šance na nový začátek“. Podle jejího předsedy se nestydí za svoji minulost ani za toleranci vlády. Jako svoji devizu komunisté vnímají nezatíženost kauzami nebo vysoké zastoupení žen lídryň na své kandidátce.
4. 6. 2021Aktualizováno4. 6. 2021, 15:52|

Mariánský sloup se vrátil na Staroměstské náměstí. Vztyčení završilo desetiletí sporů

Na Staroměstském náměstí v centru Prahy se tyčí napodobenina Mariánského sloupu ze 17. století. Navrácení monumentu, který původně vznikl jako poděkování za ochránění Prahy před švédskými vojsky, vyvolávalo mezi lidmi spory. Zastánci obnovy považují sloup za symbol a vzpomínku na obránce Prahy za třicetileté války a významné barokní umělecké dílo. Podle odpůrců je sloup symbolem habsburské nadvlády a netolerantní rekatolizace země. Umístění kopie sloupu v lednu po dlouhé debatě nakonec schválili pražští zastupitelé.
4. 6. 2020Aktualizováno4. 6. 2020, 16:12|

Koněv míří do depozitáře. Praha 6 odstranila sochu sovětského maršála

Praha 6 odstranila sochu generála Ivana Stěpanoviče Koněva na náměstí Interbrigády v Bubenči. Socha sovětského vojevůdce, který pomáhal na konci druhé světové války osvobodit Prahu a o deset let později krvavě potlačil maďarské povstání, poputuje do depozitáře a následně do plánovaného Muzea paměti 20. století. Postup radnice kritizují čeští komunisté, ruské velvyslanectví nebo prezident Miloš Zeman.
3. 4. 2020Aktualizováno3. 4. 2020, 23:38|

Mariánský sloup pomohla obnovit zřejmě i Marta Semelová. Její projev některé zastupitele popudil

Mariánský sloup by mohl na Staroměstském náměstí stát po 102 letech možná už v létě. Za posledních třicet let o jeho návratu opakovaně hlasovali pražští zastupitelé, po deseti zamítavých hlasováních ale v lednu překvapivě otočili. Jakou roli v tom hrála komunistka Marta Semelová, zjišťoval David Vondráček v pořadu Reportéři ČT.
4. 2. 2020|

Semelová kvůli výrokům o Miladě Horákové skončí ve čtyřech školských radách

Bývalá komunistická poslankyně a zastupitelka Prahy Marta Semelová skončí ve školských radách čtyř škol, které zřizuje hlavní město. V pondělí o tom rozhodli radní. Důvody jejich kroku jsou dřívější kontroverzní výroky Semelové o justiční vraždě Milady Horákové.
26. 8. 2019|