TÉMA

Norbert Bödör

Na Slovensku lidé opět protestovali proti rušení speciální prokuratury

Protesty na Slovensku pokračují i v novém roce. Lidé znovu demonstrovali proti zrušení speciální prokuratury. Shromáždění od loňského prosince organizují tři opoziční strany kvůli návrhu kabinetu premiéra Roberta Fica zrušit elitní útvar prokuratury či snížit tresty za korupci a ekonomickou kriminalitu. Tentokráte opozice a občanští aktivisté svolali protesty do více než desítky měst po celé zemi.
11. 1. 2024|

Ve slovenském parlamentu bude rekordní počet žen. A také v něm zasednou obvinění a konspirátoři

Slovenští voliči vyslali v sobotním hlasování do parlamentu mezi 150 novými poslanci řadu známých jmen, ale třeba také čtyři politiky, kteří čelí obvinění z trestných činů. Do sněmovny se zároveň dostalo 33 žen, což o jednu poslankyni překonalo rekord z minulého období. Polovina z nich přitom uspěla na kandidátce liberálního Progresívného Slovenska.
2. 10. 2023|

Slovenská policie chce expremiéra Fica i Kaliňáka stíhat vazebně

Slovenská policie požádá o možnost stíhat obviněného expremiéra Roberta Fica a bývalého ministra vnitra Roberta Kaliňáka vazebně. Šéfa opozičních sociálních demokratů (Smer-SD) Fica, který je poslancem parlamentu, nemůže soud podle ústavy poslat do vazby bez souhlasu sněmovny. Příslušný návrh by parlamentu musel předložit generální prokurátor. Fico své stíhání již dříve označil za politickou mstu.
21. 4. 2022Aktualizováno21. 4. 2022, 14:54|

Bývalého náčelníka slovenské vojenské tajné služby našli mrtvého, mohlo jít o vraždu

Mrtvolu bývalého ředitele slovenské vojenské zpravodajské služby našli poblíž kamenolomu u obce Devín, která je součástí Bratislavy. Policie vyšetřuje podezření, že generálmajor Peter Bučka byl zavražděn, uvedl list Pravda na svém webu. Mrtvé tělo podle portálu Noviny.sk v úterý odpoledne objevil muž, který venčil psa.
26. 1. 2022|

Bývalé vedení slovenské policie pomáhalo diskreditovat protivníky Ficova Smeru, vypověděl svědek

Bývalí členové vedení slovenské policie, kteří po obvinění z několika trestných činů skončili ve vazbě, se podle svědka podíleli na diskreditaci politických oponentů někdejší vládní strany Smer-SD, včetně exprezidenta Andreje Kisky a nynějšího premiéra Igora Matoviče. A také na vydírání podnikatelů. Napsal to slovenský list Sme s odvoláním na výpověď bývalého šéfa kriminálního úřadu slovenské finanční správy Ľudovíta Makóa, který byl původně mezi zadrženými a který spolupracuje s policií.
7. 12. 2020|

Haščák se vzdává výkonných pozic v Pentě. Spolumajitelem zůstává

Spolumajitel investiční skupiny Penta Investments Jaroslav Haščák, jehož slovenská policie v úterý zadržela a obvinila z korupce, se s ohledem na situaci vzdává všech výkonných pozic ve skupině. Zůstává ale jejím spoluvlastníkem, sdělila ve středu Penta. Haščákovy výkonné funkce přebírá Iain Child.
2. 12. 2020Aktualizováno2. 12. 2020, 21:58|

Slovenská policie prohledává domy soudců spojovaných s Kočnerem

Slovenská policie provádí domovní prohlídky u několika soudců podezřelých ze spolupráce s podnikatelem Mariánem Kočnerem. Například u bývalého místopředsedy Okresního soudu v Bratislavě Vladimíra Sklenky, bývalé státní tajemnice ministerstva spravedlnosti Moniky Jankovské i u její sestry, soudkyně Krajského soudu v Bratislavě. Všichni měli ovlivňovat projednávané kauzy ve prospěch Kočnera, který je obžalován v případu vraždy novináře Jána Kuciaka.
29. 1. 2020|

Slovenská policie zabavila mobil náměstkyni ministra spravedlnosti. Podle médií ji podezírá z kontaktu s Kočnerem

Slovenská vláda zatím nehodlá odvolat náměstkyni ministra spravedlnosti Moniku Jankovskou, které policie minulý týden zabavila mobilní telefon. Podle slovenských médií zajistila i telefony několika okresním a krajským soudcům v Bratislavě. Podle listu Denník N se kriminalisté zaměřili na osoby, které prostřednictvím šifrované komunikace byly v kontaktu s kontroverzním podnikatelem Mariánem Kočnerem obviněným z objednání loňské vraždy novináře Jána Kuciaka. Kriminalisté při vyšetřování tohoto činu získali informace o další trestné činnosti.
26. 8. 2019Aktualizováno26. 8. 2019, 23:06|