TÉMA

Atestace

Skoro polovině dětských lékařů je přes šedesát let a noví scházejí. Na reformách zatím shoda nepanuje

V Česku dlouhodobě není dostatek praktických lékařů pro děti, na způsobech, kterými by se zamezilo jejich dalšímu úbytku, se ovšem neshodnou ani samotní pediatři. Ti nemocniční nesouhlasí s návrhy kolegů z terénu a naopak. Ministerstvo chce přitom po lékařích pro mladé pacienty jednotné řešení. Pediatrickou péči trápí v současnosti hlavně vysoký věk, skoro polovině dětských praktiků je přes šedesát let.
26. 6. 2023|

Stát více podporuje výchovu mladých praktiků. Absolventů, kteří se školí v ordinacích, letos přibude o polovinu

Do ordinací praktiků letos nastoupí více začínajících neatestovaných lékařů. Ministerstvo zdravotnictví na ně navíc bude posílat vyšší dotaci. Chce tak nastartovat generační obměnu – každý druhý praktik je v současnosti šedesátník nebo ještě starší – a také zlepšit dostupnost péče. Potíž ovšem je, že ze zkušených lékařů, kteří by měli absolventy školit, se to vyplatí hlavně praktikům pro dospělé. Ministerská podpora tak nebude mít velký vliv na dostupnost praktických lékařů pro děti.
4. 1. 2023|

Francie chystá zákon, který má zabránit muslimům v separaci od většinové komunity

Zákon o separatismu, který je ve francouzském Národním shromáždění, má přimět muslimskou komunitu, aby respektovala zákony republiky a sama bojovala proti radikálním islamistům. Návrh zákona uspíšily nedávné teroristické útoky.
2. 2. 2021|

Mladí lékaři mají potíže získat atestace. Ministerstvo slibuje změnu podmínek

Získat atestaci je pro mladé lékaře stále komplikované. Řadě nemocnic, ve kterých pracují a získávají zkušenosti, chybí potřebná akreditace. Ministerstvo zdravotnictví proto slibuje vyhlášku, která by měla podmínky pro zdravotnická zařízení zjednodušit.
7. 9. 2020|

Mladé lékaře děsí nejasnosti kolem praxe. Některé nemocnice nemají potřebné oprávnění

Ani dva roky po spuštění nového systému vzdělávání mladých lékařů nemají některé nemocnice potřebnou akreditaci. Lékaři se obávají, že jim úřady praxe z takovýchto pracovišť neuznají a budou je muset absolvovat znovu. Ministerstvo zdravotnictví pochybení odmítá s tím, že lékaři se dosud nedokázali shodnout na podobě vzdělávání.
25. 8. 2019|