TÉMA

Toskánsko

Bouře Ciarán zasáhla Toskánsko. Příval vody odnášel auta, zemřelo nejméně šest lidí

Prudká bouře Ciarán si v Evropě vyžádala nejméně 17 mrtvých. V italském Toskánsku, které postihly silné deště a vítr, zemřelo šest lidí, oznámily tamní úřady. Několik dalších lidí se stále pohřešuje. Čtyři lidé zahynuli při ztroskotání plachetnice v Portugalsku, které způsobily špatné povětrnostní podmínky, píše agentura AFP. Již dříve dva mrtvé hlásily Francie a Belgie a po jednom mrtvém pak Španělsko, Nizozemsko a Německo.
3. 11. 2023Aktualizováno3. 11. 2023, 21:01|

Vysychající Pád ničí živobytí i rybářům. Evropské HDP kvůli změně klimatu možná klesne

Středomořským státům dramaticky narůstají škody způsobené oteplováním planety. Podle poslední zprávy Evropské centrální banky by i kvůli tomu mohl hrubý domácí produkt v celé Unii klesnout do osmi let až o čtyři procenta. Vysoké ztráty hlásí řečtí, a hlavně italští zemědělci a rybáři. Rekordní sucho postihlo například celou Pádskou nížinu.
5. 8. 2022|

Lesní požáry se rychle šíří i na východě Německa, v Itálii omezili fungování letiště

V německé spolkové zemi Braniborsko se během úterý rozšířil lesní požár z deseti na celkem 850 hektarů. Kritickou situaci hlásí i Sasko na hranici s Českou republikou, odkud se rozšířil oheň do národního parku Saské Švýcarsko. Podle agentury DPA nebyl oheň v odpoledne pod kontrolou. S plameny bojují i ve střední Itálii. Kvůli nim muselo také částečně omezit provoz letiště ve Florencii.
26. 7. 2022|

Itálie si připomíná tragédii Costy Concordie, odsouzeného kapitána by mohli pustit do domácího vězení

Přeživší i pozůstalí si připomenou deset let od ztroskotání výletní lodi Costa Concordia. Plavidlo tehdy narazilo na útes u italského ostrova Giglio a neštěstí nepřežilo 32 lidí. Za havárii bylo odsouzeno pět lidí ze společnosti, která loď provozovala, a také kapitán Francesco Schettino, jenž se odchýlil od kurzu a po nárazu opustil loď mezi prvními. Schettino dostal šestnáctiletý trest, letos by mohl být propuštěn do domácího vězení.
13. 1. 2022|

Záhada tajemných Etrusků je vyřešena. Vědci zjistili, kde se podivný národ vzal a jaké měl geny

Několik století předtím, než Apeninský poloostrov ovládl městský stát se srdcem v Římě, měla tato oblast jiné vládce –⁠ Etrusky. Tato vyspělá civilizace, jejíž jádro se nacházelo v Toskánsku, je ale dodneška záhadná. Vědci teď popsali, kdo vlastně Etruskové geneticky i kulturně byli.
9. 11. 2021|

V italském parlamentu zasedne o 345 zákonodárců méně, rozhodlo referendum

Italové se v dvoudenním referendu vyslovili pro snížení počtu členů dvoukomorového parlamentu z 945 na šest set. Zůstane 200 senátorů a 400 poslanců. Pro snížení členů parlamentu hlasovala drtivá většina voličů. Hlasovat se mělo původně už v březnu, zasáhla však pandemie.
22. 9. 2020|
Koronavirus

Guvernér Lombardie je v karanténě. Italové utíkají z červené zóny, jednoho dopadli až ve Florencii

Guvernér severoitalské Lombardie, kde se rozšířil koronavirus, stráví příštích 14 dní v karanténě. Informovala o tom italská tisková agentura ANSA. Attilio Fontana se rozhodl dobrovolně izolovat poté, co jedna jeho spolupracovnice měla pozitivní test. Z takzvaných červených zón v Lombardii se někteří lidé snaží dostat. Jednoho objevila policejní hlídka až ve Florencii, píše web listu Corriere della Sera. Itálie oznámila další tři úmrtí na infekci, další nakažené hlásí i Německo a Francie. První případy nákazy se objevily v Dánsku a Estonsku a také ve Vídni. Slovensko kvůli koronaviru zavede kontroly aut na hranicích s Rakouskem.
27. 2. 2020Aktualizováno27. 2. 2020, 20:22|

V Benátkách se vzedmula hladina třikrát během týdne, takové záplavy Italové nepamatují

Po několikadenním povodňovém poplachu se začíná uklidňovat situace v Benátkách. V pondělí se tam opět otevřely školy a takzvaná vaporetta, městské vodní „autobusy“, znovu vyplouvají podle grafikonu, informovala agentura APA. Napjatá je kvůli bouřím situace v severoitalských krajích Toskánsko a Emilia-Romagna a v Kampánii na jihu Itálie.
18. 11. 2019|

Úhyn desítek delfínů u Itálie. Imunitu jim podle vědců zřejmě ničí pesticidy

Desítky delfínů, které uhynulé od začátku roku vyplavilo moře na italské pobřeží, zabil virus podobný tomu, jenž u lidí způsobuje spalničky. Kytovci měli podle vědců zřejmě oslabenou imunitu kvůli pesticidům, napsal s odkazem na vědecké zkoumání události britský deník The Times.
15. 8. 2019|