TÉMA

Jiří Dušek

V Brně zemřel herec a dabér Jiří Dušek, bylo mu 99 let

V 99 letech zemřel v Brně herec Jiří Dušek. Svou kariéru spojil s Divadlem bratří Mrštíků, dnešním Městským divadlem Brno. Věnoval se také televizi, filmu, dabingu, pedagogické práci a komponování hudby. O jeho úmrtí informoval vnuk Jiří Duchoň.
20. 11. 2023|

Světelný smog škodí lidem i zvířatům. Česko chce na téma upozornit v Evropě

Ministerstvo životního prostředí chce zakročit proti světelnému znečištění, což si stanovilo za jednu z priorit pro české předsednictví v Radě EU. Za 25 let se zvýšilo světelné znečištění v Evropě o polovinu a zasahuje 99 procent obyvatel, upozornil náměstek ministerstva pro ochranu klimatu Jan Dusík. Podle ředitele Mezinárodní asociace pro tmavou oblohu Ruskina Hartleyho se z energetického hlediska odhaduje, že se ročně kvůli světelnému znečištění zbytečně utratí energie za deset miliard eur (přibližně 250 miliard korun). Snižování spotřeby světla tak může vést i k úsporám v současné energetické krizi v důsledku ruské invaze na Ukrajině.
26. 10. 2022|

Senátorem za Brno-město 58 bude Jiří Dušek

Senátorem ve volebním obvodu Brno-město 58 bude Jiří Dušek (ČSSD+ODS). Ve druhém kole senátních voleb získal 62,91 procenta hlasů. Druhý Petr Vokřál (ANO) dostal 37,08 procenta hlasů. Vyplývá to z výsledku sčítání na www.volby.cz. Druhého kola hlasování se zúčastnilo 19,98 procenta voličů, prvního před týdnem 44,78 procenta.
1. 10. 2022Aktualizováno1. 10. 2022, 15:57|

V obvodu Brno-město 58 budou o Senát usilovat Dušek a Vokřál

Do druhého kola v senátním obvodu Brno-město 58 postupují senátor Jiří Dušek (za ODS) a brněnský zastupitel Petr Vokřál (za ANO). V prvním kole byl úspěšnější obhajující Dušek se ziskem 29,27 procenta hlasů. Bývalý primátor Vokřál získal podporu 26,59 procenta voličů, kteří k prvnímu kolu přišli. O tom, kdo usedne do senátorského křesla, rozhodnou voliči v druhém kole, které se uskuteční v pátek 30. září a sobotu 1. října.
24. 9. 2022Aktualizováno28. 9. 2022, 14:27|

V metru komínové roury, lavičky ze sloupů pro chmelnice. Architektura v osmdesátých letech často stála na improvizaci

Jak tvořili architekti v době, kdy je omezovala nabídka materiálů, strnulost systému nebo upřednostňování kvantity nad kvalitou? Improvizací se zabývá zatím poslední titul knižní edice zaměřené na architekturu osmdesátých let, již editorsky sestavili Petr Vorlík a Jan Zikmund.
30. 5. 2022|

Senátoři zabránili zmrazení platů politiků. Podpořili zpřísnění dohledu nad strojvedoucími

Stát získá přehled o dodržování pracovní doby a odpočinku strojvedoucích na dráze. Senátoři schválili novelu drážního zákona, jejímž cílem je zjistit, jestli jsou strojvedoucí přetížení. Horní komora také odmítla vládní návrh na zmrazení platů vrcholných politiků na pět let. S předlohou přišel premiér Andrej Babiš (ANO) krátce před sněmovními volbami. Senátoři jej hodnotili jako vrcholně populistický krok.
27. 10. 2021Aktualizováno27. 10. 2021, 19:39|

Rusko a Čína jsou bezpečnostní hrozbou, k Dukovanům je nezvěte, vyzval vládu Senát

Vláda by neměla do tendru na dostavbu Dukovan zvát uchazeče z Číny a Ruska, míní Senát. Podle zákonodárců jsou tyto země bezpečnostní hrozbou. Horní komora schválila náhrady zdravotnickým zařízením od pojišťoven za výpadky příjmů. Umožnila také, aby pojišťovny mohly posílit objem peněz na samotestování ve firmách.
31. 3. 2021Aktualizováno31. 3. 2021, 18:09|

Senát schválil on-line finanční úřad i ústavní právo na obranu se zbraní

Právo na obranu se zbraní by se mohlo rozšířit. Senát schválil návrh na ústavní zakotvení práva bránit sebe i jiné. Horní komora také řešila daňové úlevy podnikatelům kvůli pandemii koronaviru. Vládní předlohu chtějí senátoři doplnit o návrh, aby obce dostaly 1200 korun na obyvatele jako kompenzaci za snížení daňových příjmů. Senátoři také schválili novelu daňového řádu, která umožní vznik portálu MOJE daně. Zpátky do sněmovny poputuje kvůli lékárnám norma o kompenzacích.
11. 6. 2020Aktualizováno11. 6. 2020, 20:16|

„Chytrá světla“ jako recept na světelný smog. Podle noční hodiny mění intenzitu a zabarvení

Každoročně přibývá ve městech a obcích umělé osvětlení, které způsobuje nárůst světelného znečištění. Podle astronomů začíná být tma vzácná, ve městech a jejich okolí neexistuje a tam, kde bývaly vidět hvězdy, už se pozorovat nedají. U hvězdárny na Kraví hoře v Brně proto zkoušejí biodynamická světla, která v noci svítí minimálně a jantarovou barvou.
18. 2. 2020|

Projekty brněnské hvězdárny jsou ambiciózní a úspěšné. Teď chce na oběžnou dráhu vypustit vlastní družici

Brněnská hvězdárna má za sebou rekordní rok. Loni ji navštívilo 170 tisíc lidí, nejvíc za 65 let její existence. Návštěvníky lákala nejen na pozorování, ale také do digitálního planetária, na 3D představení a obří lunalón (model Měsíce). V dalších letech se chce také víc věnovat i výzkumu. Připravuje například vlastní družici.
9. 1. 2020|
Doporučujeme

Zaveďme středoevropský čas, bude nám lépe, ujišťují čeští vědci

Česká republika musí do dubna příštího roku rozhodnout, jestli trvale zavede letní, nebo zimní čas. Debata vědců se zákonodárci na ministerstvu dopravy skončila jasným závěrem: nejlepší je přirozený, tedy středoevropský čas označovaný jako zimní.
24. 10. 2019Aktualizováno28. 10. 2019, 16:09|

Dosud bezejmenná ulička v Brně dostala jméno po významném matematikovi Gödelovi

Mezi ulicí Pekařskou a Husovou najdou lidé v centru Brna nově i uličku Kurta Gödela. Významný logik a matematik se v Brně na počátku minulého století narodil. Zemřel v roce 1978 v Princetonu v USA, kde se intenzivně věnoval také filozofii a fyzice pod vlivem svého blízkého přítele Alberta Einsteina.
27. 8. 2019|

U brněnské hvězdárny nafoukli obří model Měsíce

Brněnská hvězdárna opět vystavila obří model Měsíce, tentokrát na koupališti na Kraví hoře. Nafukovat Lunární balón začali pracovníci hvězdárny už v pět hodin odpoledne.
12. 8. 2019|