TÉMA

Nikósie

Erdogan navštívil okupovanou část Kypru, vysloužil si kritiku od Řeků i některých tamních Turků

Další ohrožení budoucího soužití kyperských Řeků a Turků – ostrov navštívil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Rozlítil tak nejen řeckou, ale i tureckou část obyvatel, kteří touží po sjednocení ostrova. Namísto cesty ke společnému federálnímu státu podle plánů OSN Ankara znovu připomíná svůj záměr existence obou států.
16. 11. 2020|

Rusko se nabízí jako prostředník ve sporu Kypru a Turecka. Země se přou o těžbu ve Středomoří

Rusko je připraveno pomoci zprostředkovat jakékoli rozhovory s Tureckem v době napětí kolem těžebního průzkumu ve východním Středomoří. Při úterním setkání s kyperským prezidentem Nikosem Anastasiadisem v Nikósii to řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.
8. 9. 2020|

Rakety zasáhly nemocnici v Tripolisu. Vláda viní Haftarovy milice

V noci na čtvrtek zasáhly rakety nemocnici v libyjském Tripolisu. Vláda uznávaná OSN sídlící v metropoli z útoku viní síly generála Haftara. Ten se už rok neúspěšně snaží hlavní město dobýt. Dlouholetý konflikt rozdmýchává vojenská podpora ze zahraničí. Zejména z Turecka na jedné straně a z Egypta a Spojených arabských emirátů na druhé.
14. 5. 2020|

Šéf OSN chce uspořádat konferenci o Kypru. Podle něj je snaha obnovit rozhovory o sjednocení

Vůdcové kyperských Řeků a Turků chtějí pod záštitou OSN pokračovat v úsilí o překonání rozdělení ostrova, trvajícího od roku 1974. Prohlásil to generální tajemník OSN António Guterres po jednání s prezidenty obou částí rozděleného Kypru v Berlíně. Dodal, že chce uspořádat konferenci o Kypru s účastí vůdců obou etnik, Velké Británie, Turecka a Řecka.
25. 11. 2019|

Kdysi slavné letovisko, dnes město duchů. Úřady chtějí Varošu opět otevřít, Nikósie je proti

Lídři rozděleného Kypru se po půl roce sešli, aby zkusili najít cestu k obnovení mírových rozhovorů. Ty zkolabovaly před dvěma lety. Sporů mezi jihem a mezinárodně neuznaným severem od té doby spíš přibývá, především kvůli nalezištím zemního plynu u pobřeží a plánům otevřít opuštěné město Varoša.
10. 8. 2019|