TÉMA

Jan Beránek

Tajemník arcibiskupa pravoslavné církve končí. Býval agentem StB

Česká pravoslavná církev obměnila vedení a chystá kontrolu hospodaření. Funkci opustil jeden z klíčových můžu – tajemník arcibiskupa Igor Střelec. Čelil kritice některých duchovních a věřících kvůli minulosti v StB i kvůli kontaktům s ruskými podnikajícími politiky.
2. 12. 2023|

Dopravu na dálnici D1 u Prahy čekají problémy. Silničáři se tam v létě pustí do dalších oprav

Silničáři budou v létě opět opravovat nejvytíženější část české dálniční sítě – úsek D1 těsně před Prahou. Očekávají se velké problémy, kdykoli se totiž v minulých letech v tomto úseku něco stavělo či opravovalo, tvořily se dlouhé kolony. Podle zjištění ČT se proto letos silničáři pokusí zabrat menší část vozovky, a to i za cenu rozložení prací do dvou stavebních sezon.
15. 1. 2022|

Za incidentem na přejezdu u Litoměřic stojí pracovník Správy železnic. Chybu chtěl utajit

Správa železnic (SŽ) uzavřela vyšetřování loňského incidentu na železničním přejezdu na Litoměřicku. V říjnu tam v plné rychlosti projel vlak, i když byly závory nahoře, naštěstí v tu chvíli přejezdem neprojíždělo žádné auto. SŽ uvedla, že příčinou byla lidská chyba, pracovník železnic se k pochybení přiznal. Podle informací ČT měl špatně zapojit zabezpečovací zařízení a chybu chtěl údajně utajit.
22. 1. 2021|

Česko-německá novinářská cena postřehla Polákovu cestu po pobřeží

Česko-německý fond budoucnosti popáté rozdělil Česko-německé novinářské ceny reportérům, kteří svými výstupy přispívají k porozumění mezi lidmi obou zemí. Oceněno bylo osm českých i německých autorů, kteří „poutavým, nezaujatým a do souvislosti zasazeným zpravodajstvím vzbuzovali zájem o sousedy“. Cenu získaly i Postřehy odjinud Pavla Poláka věnované německému pobřeží.
15. 11. 2020|

Sedačkovné má odvrátit krach autobusových dopravců. Ti se staršími vozy na něj nedosáhnou

Autobusoví dopravci žádají kompenzace za zakázky, o které je připravil letošní výrazný útlum zájezdů a hromadné přepravy. Ministerstvo dopravy už dostalo více než 150 žádostí o kompenzace, v programu za jednu miliardu korun se však dostane jenom na novější typy autobusů. Například provozovatelé autobusů, které pochází z devadesátých let, na náhrady nedosáhnou. Někteří chtějí z trhu odejít úplně.
28. 10. 2020|

15 let ČT24: Ledovka 2014

Dva dny, kdy život v Česku zastavila ledová krusta. Kvůli ledovce uvázlo v prosinci 2014 po celé zemi přes sto tisíc cestujících. V Praze se poprvé po více než sto letech zastavila tramvajová doprava. Situaci sledoval Jan Beránek.
5. 5. 2020|

Pro Němce Žid, pro Čechy Němec. Příběh československého pilota RAF Kurta Taussiga byl výjimečný

Čechoslovák, ale ne Čech, ani Slovák. Pro Němce Žid, pro Čechy Němec. A radši nakonec Brit. Nedávno zesnulý pilot a důstojník RAF Kurt Taussig, oceněný medailí Za hrdinství v boji in memoriam, byl již odmalička neobyčejným rodákem z Teplic. Jeho životní příběh nyní představuje v dokumentu redaktor ČT Jan Beránek.
1. 11. 2019|
Interview ČT24

Beránek: Jde o to, nakolik bude Země obyvatelná v horizontu roku 2050. Tedy za života našeho nebo našich dětí

Německá koalice v pátek oznámila podrobnosti klimatického balíčku, který vyjde tamní daňové poplatníky na 50 miliard eur. Zároveň se po celém světě včetně Česka konaly klimatické demonstrace studentů. Podle Jana Beránka z Greenpeace si lidé čím dál více uvědomují, že se kolem nás začíná něco dít. Stále častěji se totiž střídají extrémní výkyvy počasí, jako přívalové srážky nebo extrémní sucho. „Bez protestů a bez nějaké razantní reakce veřejnosti se věci hýbat nezačnou,“ dodal v Interview ČT24 se Zuzanou Tvarůžkovou.
20. 9. 2019|