TÉMA

Filozofie

Záhadné svitky z Herculanea jsou rozluštěné. Stačili na to tři studenti a umělá inteligence

Před dvěma sty lety nalezené svitky konečně vydaly svá tajemství: vědci zjistili, že první rozluštěný obsahuje doposud neznámý filosofický text.
8. 2. 2024|

Filozof Miroslav Petříček nutí k přemýšlení obrazem

Výstava Myšlení obrazem, jež byla otevřena v Galerii hlavního města Prahy v sálech Městské knihovny, se názvem odvolává na stejnojmennou knihu filozofa Miroslava Petříčka s podtitulem Průvodce současným filozofickým myšlením pro středně nepokročilé.
11. 11. 2023|

Jako najít nového Beethovena. Životopisec objevil tisíce stran poznámek z přednášek Hegela

Při pátrání po pramenech o životě známého filozofa Georga Wilhelma Friedricha Hegela se v Německu podařilo najít dosud neznámé obsáhlé zápisky z jeho přednášek, které mohou vrhnout nové světlo na některé jeho myšlenky. Odborníci proto hovoří o objevu století.
29. 11. 2022|

Zemřel francouzský filozof Bruno Latour

Zemřel jeden z nejvýznamnějších současných francouzských filozofů a sociologů Bruno Latour. Bylo mu sedmdesát pět let. Nekrology ho označují za „obroditele sociálních věd“ a také „ekologického pionýra“.
9. 10. 2022|

Právo funguje, politika je ale nefunkční, říká Přibáň. Podle něj je možné, že Putin skončí před soudem

Právo nyní funguje. To, co ale nefunguje, je v tuto chvíli politika. Ta je paralyzována, řekl v pořadu Otázky Václava Moravce profesor právní filozofie a sociologie Jiří Přibáň na téma války na Ukrajině a válečných zločinů páchaných Rusy. Zmínil, že v Rusku je možný pouze palácový převrat. Podle bývalé žalobkyně Mezinárodního trestního tribunálu Anny Richterové je nyní nefunkční i Rada bezpečnosti OSN. Nejefektivnější vyšetřování podle ní povede Mezinárodní trestní soud.
1. 5. 2022|

Hannah Arendtová prchla před nacismem a doháněla zlo. Její útěky sleduje komiks

Život a dílo politické filozofky Hannah Arendtové ovlivnil vzestup nacismu v rodném Německu, před nímž byla tato myslitelka židovského původu nucena uprchnout do zahraničí. Komiks amerického kreslíře Kena Krimsteina, který nedávno vyšel i v českém překladu, ilustruje jak její pohnutý život, tak dodnes platné myšlenky o totalitarismu.
27. 7. 2021|

30 let zpět: Václav Havel převzal v Dánsku Sonningovu cenu za mimořádný přínos evropské kultuře

Prezident Václav Havel převzal před 30 lety na kodaňské univerzitě Sonningovu cenu, která je každé dva roky udělovaná osobnostem za mimořádný přínos evropské kultuře. Mezi další nositele nejprestižnějšího dánského kulturně-společenského ocenění patří mimo jiné filmový režisér Ingmar Bergman nebo dánský fyzik Niels Bohr. Poslechněte si část Havlova filozofického projevu bezprostředně po převzetí ceny.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
28. 5. 2021|

Pravdu je třeba hledat na ulicích. Zemřel filozof a mluvčí Charty 77 Ladislav Hejdánek

Ve věku 92 let zemřel významný český filozof, pedagog, někdejší disident a mluvčí Charty 77 Ladislav Hejdánek. Uvedl to Český rozhlas, kterému to potvrdila Hejdánkova příbuzná, režisérka Hana Kofránková. Před listopadem 1989 mu byl na dlouhých dvacet let odepřen přístup na akademickou půdu a znemožněna veřejná činnost, pořádal proto bytové semináře. Po roce 1989 působil na Univerzitě Karlově.
28. 4. 2020|

Vteřina dějepisu: Víte, který fenomén z Prostějova odhalil krizi evropských věd?

Stal se zakladatelem nového způsobu myšlení, který dostal název fenomenologie, a sám je jedinečným „fenoménem“ filozofie dvacátého století. Inspiroval mimo jiné Jeana-Paula Sartra nebo české filozofy Jana Patočku a Erazima Koháka. V díle Krize evropských věd ukázal, jak přetechnizovaná věda ohrožuje „přirozený svět“ lidského života. Narodil se 8. dubna 1859 v moravském Prostějově a zemřel 27. dubna 1938 ve Freiburgu. Víte, o kom je řeč?
27. 4. 2020|

Miroslav Petříček: Filozof má vylézt ven a nebát se, že se nastydne

Literární Cenu Jaroslava Seiferta letos v prosinci převezme filozof Miroslav Petříček. Porota ocenila jeho loni vydanou knihu Filosofie en noir. Petříčka na ocenění podle jeho slov potěšil právě přívlastek „literární“.  V rozhovoru pro Události v kultuře mimo jiné podotkl, že filozofie by měla být schopná vyjadřovat se literárně a také motivovat čtenáře ke kritickému myšlení, neboť to dnešní společnosti chybí.
1. 10. 2019|

V Praze začíná světový kongres filozofů, podobný tu byl naposled před 85 roky

V Praze se tento týden koná mezinárodní Kongres logiky, metodologie, filozofie vědy a techniky, na který dorazí 700 předních filozofů z celého světa. Odborníci budou debatovat o různých vědních oborech jako etika, matematika či ekologie. Kongres se koná v prostorách Fakulty architektury Českého vysokého učení technického v Dejvicích a potrvá do soboty. Obdobně významná filozofická akce v Praze byla naposledy před 85 lety.
5. 8. 2019|