TÉMA

Hodonín u Kunštátu

Nedávejme prostor nenávisti vůči menšinám, zaznělo při pietě za Romy a Sinty transportované do Osvětimi

Na místě bývalého takzvaného cikánského tábora v Hodoníně u Kunštátu na Blanensku uctili památku obětí holocaustu Romů a Sintů. Letos uplyne osmdesát let od vypravení hromadného transportu romských mužů, žen a dětí z Hodonína u Kunštátu do koncentračního a vyhlazovacího tábora Osvětim-Březinka. Většina z transportovaných se nikdy nevrátila.
18. 8. 2023|

Pamětníci romského holocaustu odcházejí, nesmí se z nich stát jen věty v učebnicích, řekl při pietě Fiala

Osud českých a moravských Romů zůstává nejen tragickou, ale do značné míry i zastřenou kapitolou našich dějin. Při pietním aktu v Hodoníně u Kunštátu v tamním Památníku holocaustu Romů a Sintů na Moravě to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Lidé si tam připomněli 79. výročí hromadného odsunu 749 Romů do koncentračního tábora do Osvětimi. Mezi odvezenými za druhé světové války byli muži, ženy i děti, nejmladší dívce byly čtyři měsíce.
18. 8. 2022|

Památník romského holocaustu má novou expozici, přehrává vzpomínky přeživších

Dobové fotografie, dokumenty i vzpomínky pamětníků obsahuje nově otevřená expozice v památníku holocaustu Romů a Sintů v Hodoníně u Kunštátu na Blanensku. Uvedla to Bohdana Kuzmová z Muzea romské kultury, které má památník na starosti. V místě býval za války takzvaný cikánský tábor. V roce 1943 se uskutečnil velký transport stovek Romů do nacistického vyhlazovacího tábora v Osvětimi.
15. 7. 2021Aktualizováno15. 7. 2021, 18:10|

Demolice vepřína v Letech se odkládá, otevření památníku se ale nezpozdí

Demolice vepřína v Letech u Písku, který stojí v místech protektorátního tábora pro Romy, se o rok odkládá. Práce tak začnou až příští rok v září. Termín dokončení památníku holocaustu Romů a Sintů, který má na místě vzniknout, se ale dodrží. Slavnostní otevření se uskuteční v květnu 2023. Uvedla to ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová.
12. 9. 2020|

Lidé si v Hodoníně u Kunštátu připomněli transport Romů do Osvětimi. Na místě vzniká i výstava

Zhruba 150 lidí se dnes v Hodoníně u Kunštátu na Blanensku zúčastnilo pietního aktu k uctění památky obětí holocaustu Romů a Sintů. Lidé si připomněli hromadný transport za druhé světové války, při kterém muselo do koncentračního tábora v Osvětimi 749 romských a sintských mužů, žen a dětí. V místě bývalého tábora vznikl i památník, momentálně vzniká i expozice o osudech Romů.
20. 8. 2020|

Budovy vepřína v Letech se začnou bourat v červnu

Budovy vepřína v bývalém koncentračním táboře v Letech u Písku se začnou bourat letos v červnu. Informaci ČT potvrdil vedoucí památníku holocaustu Petr Oulehla. Čeká se na výsledky architektonické soutěže na nový památník.
5. 2. 2020|

Před 76 lety odjel z Hodonína u Kunštátu poslední transport Romů do Osvětimi. Holocaust zde připomíná nový památník

Muzeum romské kultury zpřístupnilo v Hodoníně u Kunštátu Památník holocaustu Romů a Sintů na Moravě. Za druhé světové války zde býval takzvaný cikánský sběrný tábor, odkud byli Romové převáženi do koncentračních táborů. V místě památníku se uskutečnilo také pietní shromáždění u příležitosti 76. výročí hromadného transportu romských mužů, žen a dětí do Osvětimi.
20. 8. 2019|

Před 75 lety vyvraždili nacisté v Osvětimi během jediné noci tři tisíce Romů

V noci z 2. na 3. srpna 1944 bylo ve vyhlazovacím koncentračním táboře Osvětim-Březinka zavražděno téměř tři tisíce Romů ze čtrnácti zemí světa. Od roku 2014 si Polsko tuto událost připomíná jako Den národní památky Romů a u této příležitosti se v Osvětimi konaly pietní akce. Účastnila se jich i dvacítka přeživších či náměstek německého ministra zahraničí Michael Roth.
2. 8. 2019Aktualizováno2. 8. 2019, 13:51|