TÉMA

Balistické střely

Kim nařídil rychlejší zbrojení. Chce se připravit na válku

Severokorejský vůdce Kim Čong-un nařídil armádě a zbrojnímu průmyslu urychlit přípravy na válku v důsledku podle něj bezprecedentních konfrontačních kroků ze strany Spojených států. Informovala o tom ve čtvrtek severokorejská státní média, podle nichž Kim hovořil o prioritách pro příští rok na setkání vládnoucí komunistické strany. Diktátor rovněž prohlásil, že KLDR rozšíří strategickou spolupráci s „protiimperialistickými nezávislými zeměmi“.
28. 12. 2023|

Rusko a Čína blokují kroky Rady bezpečnosti OSN vůči Severní Koreji. Ostudné a nebezpečné, zní z USA

Spojené státy vyzvaly členy Rady bezpečnosti OSN, aby odsoudili nejnovější odpaly severokorejských balistických raket a snažili se přimět Pchjongjang k diplomatickému jednání. Nečinnost Rady bezpečnosti OSN je podle Washingtonu nebezpečná.
21. 2. 2023|

Pchjongjang v reakci na jihokorejské cvičení odpálil další balistické rakety

KLDR v sobotu odpálila další čtyři balistické rakety krátkého doletu, všechny dopadly do moře. Informovala o tom jihokorejská armáda. Pchjongjang tento týden provedl desítky raketových testů, které Severní Korea naplánovala po zahájení společného vojenského cvičení Spojených států a Jižní Koreje. Do těchto manévrů se v sobotu nad Korejským poloostrovem zapojily i americké nadzvukové bombardéry B-1B, došlo k tomu poprvé od roku 2017. Nejnovější severokorejské raketové testy odsoudila Evropská unie.
5. 11. 2022Aktualizováno5. 11. 2022, 18:46|

Riziko jaderného konfliktu vzrostlo, Kreml ale zatím jen zastrašuje, míní odborník

Sedmasedmdesát let od svržení jaderných bomb na japonská města Hirošima a Nagasaki opět eskaluje riziko nasazení atomového arzenálu. Rusko přerušilo americké inspekce svých jaderných základen, s nimiž počítá smlouva Nový START. Moskva tvrdí, že jen reaguje na podobné překážky z americké strany.
10. 8. 2022|

Severní Korea odpálila východním směrem tři balistické střely

Severní Korea odpálila východním směrem celkem tři balistické střely. S odvoláním na jihokorejskou armádu o tom informovala agentura Reuters. Střely byly vyslány v rozmezí necelé hodiny z letiště Sunan poblíž severokorejské metropole Pchjongjangu, ze kterého se v poslední době uskutečnilo několik podobných zkušebních odpalů. Náměstek jihokorejského poradce pro národní bezpečnost později řekl, že KLDR podnikla experiment s detonačním zařízením v přípravě na svůj sedmý jaderný test. Do nejnovějšího raketového testu byla podle téhož zdroje zřejmě zapojena nová mezikontinentální balistická střela Hwasong-17.
25. 5. 2022Aktualizováno25. 5. 2022, 10:59|

KLDR oznámila, že předvedla nové balistické střely odpalované z ponorky

Severní Korea na čtvrteční armádní přehlídce pravděpodobně předvedla nové balistické střely odpalované z ponorky (SLBM). S odvoláním na státní média o tom informovala agentura Reuters. Přehlídka se konala krátce po skončení sjezdu vládnoucí Korejské strany práce, na němž vůdce KLDR Kim Čong-un slíbil posílit jaderný a další zbrojní arzenál země.
15. 1. 2021Aktualizováno15. 1. 2021, 20:14|

KLDR odpálila další balistické střely. Podle Trumpa zkoušky vzájemnou dohodu neporušují

Severní Korea odpálila další balistické střely krátkého doletu při testu podobném těm z předchozích dnů. Informovaly o tom agentury Reuters a AFP s odvoláním na americké a jihokorejské zdroje. Americký prezident Donald Trump prohlásil, že jej severokorejské raketové zkoušky nezneklidňují, neboť jde o standardní střely s krátkým dosahem.
1. 8. 2019Aktualizováno2. 8. 2019, 18:19|