TÉMA

Bohuslav Fuchs

„Jako na nádvoří renesančního paláce v Itálii,“ říká historik. Unikátní hydroelektrárně v Háji je sto let

Vodní elektrárna, jakou není možné vidět nikde jinde v Česku – i tak by se dala popsat ta v Háji u Mohelnice. Unikátní stavba, která je spolu s nedalekou vilou rodiny Plhákových národní kulturní památkou, nedávno oslavila sto let. Obě stavby navrhli architekti Josef Štěpánek a Bohuslav Fuchs, ovšem v době, kdy teprve začínali. Elektrárnu, vilu i těžký osud rodiny Plhákových nově představuje výstava „Pohnutá historie. Elektrárna a vila v Háji u Mohelnice“ v Muzeu moderního umění v Olomouci. Výstava potrvá do 4. června.
30. 3. 2023|

Funkcionalistický hotel Avion v Brně je hotový. Otevře se po dvanácti letech

Více než pět let trvající rekonstrukce funkcionalistického hotelu Avion v centru Brna je hotová. Pokoje jsou už vybavené, a hotel je tak připraven na otevření, zatím však chybí personál. Objekt navržený architektem Bohuslavem Fuschem na parcele široké pouhých osm metrů je zavřený od roku 2010, v roce 2016 začaly práce na jeho obnově. Podle majitele hotelu Stanislava Berouska by se Avion měl otevřít v březnu.
24. 1. 2022|

Budově pošty u brněnského nádraží chce nový vlastník vrátit funkcionalistickou podobu

Funkcionalistickou budovu pošty u hlavního nádraží v Brně zakoupila v elektronické aukci společnost Recollect. Česká pošta, která budovu dosud vlastnila, v pondělí potvrdila její prodej za 117 milionů korun, jméno vítěze aukce ale nezveřejnila. České dráhy, které mají na budovu předkupní právo, nabídku nevyužily.
16. 11. 2021|

Česká pošta prodala budovu u hlavního nádraží v Brně. Nového majitele zatím nezveřejnila

Budova pošty u hlavního vlakového nádraží v Brně byla v elektronické dražbě prodána za vyvolávací cenu 117 milionů korun. Jméno nového majitele Česká pošta zatím nesdělila. Předkupní právo na objekt mají České dráhy, pošta je osloví a za tuto cenu jim ho nabídne. Provoz v budově od architekta Bohuslava Fuchse se prý poště nevyplatil. Chce zřídit místo ní další dvě pobočky ve městě.
15. 11. 2021Aktualizováno15. 11. 2021, 13:34|

Pošta prodá svou budovu u brněnského nádraží v aukci. Je zčásti nevyužitá a neekonomická

Budova České pošty u brněnského hlavního nádraží, jejíž podobu navrhl architekt Bohuslav Fuchs, by měla v polovině října změnit majitele. Doručovací společnost, která funkcionalistickou stavbu vlastní, se ji rozhodla prodat v elektronické aukci. Ta by měla proběhnout 13. října letošního roku, řekl za Českou poštu Ivo Vysoudil.
10. 9. 2021|

Střecha nad hlavou je stejně třeba jako hlava nad střechou, ukazuje architektura od secese k dnešku

„Architektura je odrazem společnosti, odrazem existence národa,“ poznamenává historik architektury Vladimír Šlapeta, jeden z kurátorů nové výstavy Česká architektura od secese k dnešku. Koná se jako připomínka stopadesátého výročí narození architekta Jana Kotěry. Vedle jeho prací ale v Jízdárně Pražského hradu představuje rovněž na pět set děl a téměř tři sta architektů působících na českém území od konce devatenáctého století do současnosti.
1. 9. 2021|

I z kýblu hlíny se dá uživit, říká keramička a dcera významného architekta Zuzana Kyselková

Zuzana Kyselková se narodila do neutěšeného poválečného období. Na rozdíl od staršího bratra Mojmíra, který byl na konci padesátých let perzekvován, pronásledovaná režimem nebyla, ale prosadit se pro ni nebylo jednoduché. V osmdesátých letech měla výtvarnice a keramička první výstavu. Byla natolik úspěšná, že mohla říct: „I z kýblu hlíny se dá uživit.“
17. 8. 2021|

Pošta u brněnského nádraží skončí. Ze zchátralé stavby architekta Fuchse se přesune do nového

Pobočku České pošty v Nádražní ulici v Brně čeká přesun. Stávající budova je ve špatném technickém stavu, pošta ji navíc využívá asi jen z jedné třetiny. Opravu podnik nezvažuje, stavba je památkově chráněná a její rekonstrukce by vyšla na desítky milionů korun. Pošta tak budovu s největší pravděpodobností prodá.
11. 2. 2021|
Paměťová stopa

Vedení bolševického svazu architektů přiváděly jeho články publikované v cizině k zuřivosti. Vladimír Šlapeta vzpomíná na dobu normalizace

Během normalizace nemohl architekt a významný historik architektury Vladimír Šlapeta v Československu pod svým jménem ani publikovat, zato v zahraničí ho uznávali. Teprve po roce 1989 se jeho jméno stalo známým i ve vlasti – stal se děkanem fakult architektury v Praze a Brně a prorektorem ČVUT.
27. 11. 2019|

Škola, do které se po sto letech leze oknem. Brněnská fakulta architektury zve na velké oslavy

Přesně před sto lety se v Brně na tehdejší české technice začala vyučovat architektura. Fakulta dnešního Vysokého učení technického si bude jubileum připomínat celý rok řadou setkání, přednášek, výstav, koncertů a projekcí. K absolventům patří řada významných architektů jako Viktor Rudiš, Růžena Žertová nebo Petr Brauner.
5. 11. 2019|
Paměťová stopa

První stavbou architekta Němce byl válečný kryt. Později zachraňoval památky, včetně vily Tugendhat

Když stavěl Josef Němec s otcem za druhé světové války na zahradě kryt, myslel, že bude designérem interiérů a nábytku. Nakonec vystudoval architekturu. Jako ředitel brněnské pobočky Státního ústavu pro rekonstrukce památkových měst a objektů se zasloužil o záchranu staveb, jako je kdysi chátrající, a dnes slavná vila Tugendhat nebo Měnínská brána v Brně.
10. 8. 2019|

Hotel Avion znovu prostupuje světlo. Konec oprav se blíží

Opravy funkcionalistického hotelu Avion v centru Brna se chýlí ke konci. Dělníci teď dokončují práce na interiérech. Po nich zbývá jen doplnit nábytek, třeba ikonická křesla Barcelona známá z vily Tugendhat. Tříletá rekonstrukce budovu co nejvíc přiblížila původnímu návrhu architekta Bohuslava Fuchse, novinkou bude třeba prohlídková trasa nebo výstavní prostory. Podle majitele by se hotel mohl otevřít do konce letošního roku.
26. 7. 2019|