TÉMA

Milan Lasica

Dva roky po smrti rozplakal své přátele. Herec a zpěvák Lasica krátce před smrtí tajně nazpíval nové album

Slovenský herec a zpěvák Milan Lasica tajně natočil ke konci života poslední album s názvem Básnění. Tvůrci ve středu projekt představili a zveřejnili první píseň i s videoklipem. Celé album s utajenými skladbami by mělo vyjít příští rok.
1. 11. 2023|

Díky Radostné zprávě korzují Lasica a Satinský i v komiksu

Radostná zpráva se jmenuje druhá a zároveň poslední autorská hra, kterou stihli Milan Lasica a Július Satinský uvést před normalizačním zákazem. Stejně se jmenuje i komiks o dvojici komiků a jejich tvorbě v éře Divadla na Korze, která dodnes patří k vrcholům slovenského autorského divadla.
8. 11. 2021|

„Nenechme se otrávit!" Připomeňte si tvorbu oslavence Jiřího Suchého v iVysílání

Herec, režisér, hudebník, dramatik, spisovatel, textař, výtvarník a především zakladatel Divadla Semafor Jiří Suchý slaví 1. října devadesáté narozeniny. Vybíráme při té příležitosti z iVysílání záznamy jeho vystoupení, archivní záběry i rozhovory.
1. 10. 2021|
Doporučujeme

Jako Luďan z Mostu jsem nemohl do hospody, ale lidi už vědí, kdo jsem, těší Martina Hofmanna

Herec Martin Hofmann se v době největší popularity seriálu Most!, kde měl jednu z hlavních rolí, vyhýbal prý raději lidem. O letošních prázdninách ho ale potkat lze – alespoň v divadle a v kině. Jako král Leontes se vrátil na Letní shakespearovské slavnosti a v biografech se brzy představí coby jeden z titulních hrdinů komedie Prvok, Šampon, Tečka a Karel. O svých rolích a popularitě mluvil jako host Interview ČT24. Zavzpomínal ale i na nedávno zesnulého Milana Lasicu.
27. 7. 2021|

Měl rytířský přístup k životu, okolí i světu, vzpomíná na Lasicu Bolek Polívka

Smrt slovenského herce, dramatika a komika Milana Lasici zasáhla i osobnosti veřejného a kulturního života. Ve vysílání ČT24 na umělce vzpomínal jeho častý spolupracovník Bolek Polívka, podle slovenské prezidentky Zuzany Čaputové měl v sobě Lasica hlubokou lidskou moudrost. Strana Sloboda a solidarita (SaS) navrhne koaličním partnerům, aby vláda v souvislosti s úmrtím vyhlásila státní smutek.
19. 7. 2021Aktualizováno19. 7. 2021, 23:08|

Zemřel Milan Lasica. Profesní život strávil vedle Satinského, znaly ho celé generace

Slovensko přišlo o jednu z největších osobností společenského a kulturního života. Zemřel herec, dramatik a zpěvák Milan Lasica, který byl oblíbený také v České republice. Bylo mu 81 let. Lasica zkolaboval v neděli večer při děkovačce na koncertu v Bratislavě, přivolaným lékařům se ho už nepodařilo oživit. Lasica ve dvojici s Júliusem Satinským uváděl autorské hry. Mimoto psal texty k písním slovenských i českých zpěváků a objevil se v řadě filmů.
18. 7. 2021Aktualizováno19. 7. 2021, 14:49|

Začíná Febiofest, promítne komedii o Mosadu i dokument o Gottovi

V Praze začíná odložený sedmadvacátý ročník Febiofestu. Zahájení je spojeno s premiérou dokumentu o Karlu Gottovi, přehlídka ale divákům slibuje i pozoruhodné filmy prověřené velkými festivaly v Berlíně, Cannes či Benátkách. Právě nedávný benátský festival berou pořadatelé Febiofestu jako inspiraci. Podle nich ukázal, že i v současné situaci lze uspořádat bezpečnou a podnětnou kulturní akci.
18. 9. 2020|

Febiofest zahájí Šarlatán. Na festival přijede i hvězdný Woody Harrelson

Mezinárodní filmový festivalu Febiofest zahájí snímek Šarlatán polské režisérky Agnieszky Hollandové. Čestnou cenu Kristián převezmou herci Milan Lasica a Iva Janžurová nebo režiséři Hirokazu Kore-eda a Oren Moverman, s nímž dorazí také hollywoodský herec Woody Harrelson.
4. 3. 2020|

Připomeňte si Karla Gotta v pořadech České televize

Ve věku 80 let zemřel v úterý krátce před půlnocí zpěvák Karel Gott. Jeho písně se vepsaly do života napříč generacemi posledního půlstoletí. Připomeňte si pořady České televize, ve kterých Karel Gott vystupoval.
2. 10. 2019|

Oceníme nedoceněného Hynka Bočana, zní z Letní filmové školy v Uherském Hradišti

Druhým dnem pokračuje 45. ročník Letní filmové školy v Uherském Hradišti. Přehlídka nabídne vedle českých snímků třeba filmy držitele dvou Zlatých glóbů Michaela Hanekeho. Festival bude slavnostně zahájen v sobotu večer, ocenění za přínos kinematografii převezmou mimo jiné režiséři Hynek Bočan a polský autor Lech Majewski.
27. 7. 2019|

Milan Lasica, Hynek Bočan a Noční král. Začíná Letní filmová škola

V Uherském Hradišti začíná Letní filmová škola (LFŠ), největší nesoutěžní filmový festival v zemi. Svá nejzásadnější díla na letošním 45. ročníku osobně uvedou a hlavními hosty budou herec Milan Lasica a režisér Hynek Bočan, kteří také převezmou Výroční cenu Asociace českých filmových klubů. Přehlídka letos představí současný bulharský film nebo méně známé snímky francouzské nové vlny.
26. 7. 2019|