TÉMA

Kiribati

Čínská snaha o velkou pacifickou dohodu selhala. Nejméně jeden tichomořský stát byl proti

Číně se nepodařilo prosadit svůj plán na uzavření rozsáhlé bezpečnostní a hospodářské dohody s tichomořskými státy, která by značně rozšířila vliv Pekingu v regionu. Po skončení virtuální schůzky ministrů zahraničí Číny a zemí Pacifiku o tom informovala agentura Reuters. Peking ale v oblasti uzavřel řadu bilaterálních dohod.
30. 5. 2022|

Čína se snaží dostat malé země Tichého oceánu na svou stranu. Soupeří o vliv se Spojenými státy

Čínský ministr zahraničí Wang-I zahájil velké turné po malých zemích Tichého oceánu. Cílem desetidenní cesty po osmi státech je posílit pozici asijské velmoci v soupeření se Spojenými státy. Ty v pondělí oznámily vznik indo-pacifického fóra spolupráce. Jeho deset členů včetně Austrálie, Japonska nebo Vietnamu chce navýšit vzájemný obchod a odrážet rostoucí ambice Pekingu.
27. 5. 2022|

Poškozenější korálové útesy lépe odolávají klimatické změně, překvapila studie

Nová studie biologů z Kiribati odhalila zajímavý paradox: poškozenější korálové útesy žijící ve více znečištěné vodě totiž zřejmě nejlépe odolávají extrémním vlnám tepla. Mohly by tedy lépe čelit klimatickým změnám.
12. 8. 2021|

Česko vstoupilo do nového roku, ohňostroje rozzářily i světové metropole

Svět přivítal rok 2020. Jako první oslavili jeho příchod lidé na Tichomořských ostrovech Samoa, Tonga a Kiribati. Poté odbila půlnoc na Novém Zélandu; tradiční ohňostroj tam odpálili z 328 metrů vysoké budovy Sky Tower v Aucklandu. Nový rok pak postupně přivítali lidé v Sydney, Tokiu, na Korejském poloostrově, v Pekingu a Hongkongu. Následně se pak oslavy nového letopočtu přelily do Evropy a ve středu ráno našeho času také na americký  kontinent.
31. 12. 2019Aktualizováno1. 1. 2020, 06:00|

Nizozemci staví hráze proti vzdouvajícímu se moři. Investují 18 miliard eur, aby zůstali na suchu

Lídři států, byznysu i občanských hnutí na konferenci v New Yorku hledají způsoby, jak zmírnit globální klimatickou změnu. Debata se zaměřuje na konkrétní závazky, které by dokázaly minimalizovat příčiny změn klimatu. Některé země už ale musí řešit jejich důsledky. Například Nizozemsko posiluje hráze, které chrání jeho území. Jinde však ani podobná opatření nepomohou.
24. 9. 2019|

Mořské rezervace výrazně pomáhají ohroženým tuňákům, zjistil výzkum

Mořské rezervace jsou rozsáhlá území nejčastěji u pobřeží, ale někdy také na volném oceánu. Bývají chráněné vládami jak před komerčním rybolovem, tak i před těžbou. Vědci už delší dobu znají užitečnost takových rezervací pro zvířata, která zde žijí. Ale nyní poprvé ukázali, jak zásadní jsou rezervace i pro migrující druhy – jako jsou například tuňáci.
28. 7. 2019|