TÉMA

Jakutsk

Doporučujeme

Vědci vysvobodili z permafrostu mumii starověké medvědice. Pitva prozradila, jak moderní byla

Tým ruských vědců provedl pitvu samice medvěda hnědého, která ležela téměř 3500 let dokonale zachovaná ve zmrzlé divočině na východě Sibiře. Informovala o tom agentura Reuters.
24. 2. 2023Aktualizováno26. 2. 2023, 18:38|

„Tady není žádný zákon.“ Ruští protiváleční aktivisté čelí tvrdým zásahům policie a mizí

I tito Rusové jsou oběťmi ruské agrese proti Ukrajině. Sice nebyli povoláni na frontu, ale čelí nejrůznějším postihům a šikaně, skončili ve vězení, nebo přímo zmizeli – protiváleční aktivisté, opoziční politici či běžní lidé, kteří nedodrželi nové, válečné zákony. Zprávy o jejich osudech bývají často kusé, někdy protichůdné. Šance, že budou jejich příběhy plně objasněny, zůstává většinou malá.
19. 12. 2022|

Ruská policie zatýká demonstranty proti mobilizaci. Letenky ze země rychle mizí

V reakci na vyhlášení částečné mobilizace v Rusku svolali aktivisté na středeční večer celonárodní protesty. Po celé zemi už večer zatkla policie víc než 1200 demonstrantů. Letenky ze země se po projevu prezidenta Vladimira Putina, ve kterém svůj krok ohlásil, během dne zcela vyprodaly. Ruské aerolinie následně nařídily zastavit prodej letenek mužům ve věku od 18 do 65 let bez souhlasu ministerstva obrany.
21. 9. 2022Aktualizováno21. 9. 2022, 21:09|

Emisí z požárů vylétlo nejvíc od začátku měření. Rozjíždí se zpětná vazba změny klimatu

V částech Sibiře, USA a Turecka, které se potýkaly s požáry, letos uniklo do atmosféry dosud nejvyšší množství emisí oxidu uhličitého od roku 2003, oznámila evropská monitorovací služba Copernicus. Zvláště silné ohně, často podporované klimatickými změnami, pak po celém světě uvolnily do ovzduší 1,76 miliardy tun skleníkových plynů, dvakrát více, než kolik za rok vypustí Německo.
7. 12. 2021|

Rusko začalo osévat mraky. Věří, že tím uhasí ničivé sibiřské požáry

V Jakutsku na východní Sibiři se ruským hasičům nedaří dostat pod kontrolu více než 160 lesních požárů. Úřady se proto na některých místech rozhodly uměle vyvolat déšť. Takzvané osévání mraků je běžné ve více než třetině zemí světa, dosud ale sloužilo spíš zemědělcům než hasičům. Požáry v Rusku letos zasáhly území o rozloze poloviny Česka.
19. 8. 2021|

Vědci našli na Sibiři lvíčata, která žila před desítkami tisíc let

V tajícím permafrostu – věčně zmrzlé půdě – našli vědci na Sibiři dobře zachovalé jeskynní lvíče, které žilo před 28 tisíci lety. V samičce nazvané Sparta dokonce ještě mohou být zbytky mateřského mléka.
16. 8. 2021|

Jižní Itálie je v plamenech, nedaleko Říma evakuovali desítky lidí. V Řecku se situace stabilizovala

Středomoří dál sužují vysoké teploty a požáry. Nedaleko Říma se muselo evakuovat několik desítek lidí, oheň se rychle šíří v přírodní rezervaci Monte Catillo asi dvacet kilometrů od okraje metropole. Hoří i na několika dalších místech jižní Itálii. V Řecku se hasičům poprvé po dvou týdnech podařilo dostat všechna ohniska pod kontrolu. V Alžírsku zadrželi 22 lidí podezřelých ze založení nejničivějších požárů v historii země. Lesní požáry na východě Sibiře již poničily plochu velkou skoro jako Česko. Kvůli sporu politiků nemohou požáry v Bosně hasit armádní vrtulníky.
13. 8. 2021Aktualizováno13. 8. 2021, 20:02|

Na Sibiři shořely dva miliony hektarů lesa, vláda poslala na pomoc armádu

Současné požáry na Sibiři mohou být nejhorší v historii. Dosud shořely skoro dva miliony hektarů lesa. Do Jakutska, který je nejvíc postiženou oblastí, poslala vláda armádu. Teploty v regionu letos dosáhly rekordních téměř 40 stupňů Celsia. Roztává i místní permafrost. Podle úřadů je to další doklad změn klimatu.
28. 7. 2021|

Sibiř letos čekají rekordní teploty a lesní požáry

Rozsáhlé oblasti Sibiře budou letos čelit horkému a suchému počasí, které povede k dalším lesním požárům. Tvrdí to meteorologové, kteří studují tamní podmínky a měnící se klima.
24. 3. 2021|

Rusko začalo zkoumat viry uvězněné tisíce let v sibiřském permafrostu

Ruská státní laboratoř oznámila, že začíná s výzkumem pravěkých virů, které byly celé desetitisíce let uvězněné ve zvířecích tělech v permafrostu a mohou být potenciálně nebezpečné i pro člověka.
17. 2. 2021|

Sibiř vydala tělo pravěkého medvěda. Dochoval se i čumák

Pastevci sobů objevili na Sibiři nezvykle dobře zachovanou mumii medvěda jeskynního z doby ledové, oznámili vědci z univerzity v Jakutsku.
15. 9. 2020|

Požáry na Sibiři se dál šíří, kalamita vyvolává veřejné protesty. Vláda viní nelegální těžaře

Plocha hořícího lesa se za posledních 24 hodin na Sibiři dál zvýšila, zejména v obtížně dostupných oblastech, kde hasiči proti ohni nezasahují. Napsala to agentura Interfax s odvoláním na tiskovou zprávu ruské protipožární služby. Nejvíce požárů zuří v Irkutské oblasti, největší plochu nehašených ohnisek zaznamenali záchranáři v Jakutsku. Podle vlády může být příčinou nekontrolovatelného rozšíření ohně nelegální těžba dřeva.
2. 8. 2019|

V Rusku hoří lesy o velikosti poloviny Nizozemska. Kouř dusí Sibiř i Ural

Požáry v Rusku už zuří na dvou milionech hektarů. Zasažená je hlavně Sibiř, dým ale dosahuje i do regionů na Uralu, píše server Newsru.com s odvoláním na úřady. Velikost hořící plochy odpovídá přibližně čtvrtině Česka nebo polovině Nizozemska.
25. 7. 2019|