TÉMA

Alexander Ač

Místo jednoho čtyři jaderné bloky. Není ale jasné, jak je stát zafinancuje

Vláda ve středu oznámila, že zvažuje, že by v Česku mohly vzniknout až čtyři nové jaderné bloky, dosud se přitom hovořilo o jediném novém bloku v Dukovanech. Otázkou tak zůstává, jak by stát stamiliardové náklady na jejich vybudování uhradil. Podle části odborníků může potřebná suma být i v řádech bilionů korun. O financování projektu začne expertní skupina teprve jednat.
1. 2. 2024Aktualizováno1. 2. 2024, 21:46|

Jarní Brazílii zasáhla vlna veder. Oběť si vyžádala i na koncertě Taylor Swift

Brazílie zaznamenala nejteplejší den v historii měření – 44,8 stupně Celsia. Vlna veder sužuje největší jihoamerickou zemi už druhým týdnem. Úřady připisují nezvykle vysoké teploty meteorologickému jevu El Niňo a globálním klimatickým změnám.
21. 11. 2023|

Klimatický summit zaplavili fosilní lobbisté. Kvůli neshodám byl prodloužen do soboty

Počet zástupců fosilního průmyslu na každoroční klimatické konferenci letos stoupl. Lobbistů zastupujících uhlí, ropu nebo plyn přijelo do egyptského Šarm aš-Šajchu více než šest stovek. Část z nich se přitom objevuje přímo v delegacích zemí spojených s fosilním sektorem. Snaží se ovlivňovat zákonodárce v jejich rozhodování ohledně přijímaných opatření nebo získat část z plánovaných investic, uvedl vědecký tajemník Ústavu výzkumu globální změny Czech Globe Jiří Kolman. Kvůli neshodám na závěrečné deklaraci byla konference prodloužena do soboty.
18. 11. 2022Aktualizováno18. 11. 2022, 17:49|

Biden se omluvil za odstoupení USA od klimatické dohody. Pochválil Egypt za postoj vůči Rusku

Globální klimatická krize představuje existenční hrozbu pro naši planetu, řekl v pátek americký prezident Joe Biden v projevu na klimatické konferenci OSN COP27 v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch. Delegáty konference šéf Bílého domu ujistil, že Spojené státy na tuto výzvu reagují s naléhavostí.
11. 11. 2022Aktualizováno11. 11. 2022, 22:07|
90‘ ČT24

Co se změnami klimatu? Zapojit se musí každý, konzumní Západ to ale bude víc bolet

Klimatická změna a boj proti jejím dopadům je jedním z nejskloňovanějších témat dneška. Politické pře o to, zda a jak se zapojit do boje proti oteplování, se v poslední době dostávají do kontrastu s protesty mladých lidí, kteří požadují, aby volení zástupci vyslyšeli varování vědců a proti změnám klimatu začali něco dělat okamžitě. Jak se ale shodli hosté pořadu Devadesátka ČT24, změny bude muset ve svém životě udělat každý jednotlivec. A celá západní společnost bude zároveň čelit výzvě začít žít z gruntu jinak.
24. 7. 2019|