TÉMA

Wellington

Dílo Gertrud Kauders, zavražděné nacisty, zůstalo zazděné 80 let. Objevili ho až dělníci

Výtvarnice Gertrud Kauders se narodila ve stejném roce jako Franz Kafka, rovněž do pražské německé židovské rodiny. A stejně jako Kafkovo dílo, i to Gertrud se podařilo zachovat díky přátelům. Na rozdíl od svého slavného současníka ale zůstala Gertrud Kauders téměř osmdesát let téměř zapomenuta. Její dílo totiž prakticky celé zmizelo.
3. 8. 2023|

Vědci se pod Antarktidou provrtali do ztraceného světa. Koryto řeky pod ledem je plné života

Novozélandští vědci objevili při zkoumání šelfového ledovce v Antarktidě prostoru rozměry i tvarem podobnou obří katedrále, která kvete životem v nejrůznějších formách. Nachází se asi 500 metrů pod ledem v místě, které vyhloubila řeka.
7. 6. 2022|

Nový Zéland ohrozí klimatická změna mnohem dřív, než se čekalo. Břehy se potápějí rychleji

Zatímco celosvětová hladina moří by měla do roku 2100 stoupnout o padesát centimetrů, na některých částech Nového Zélandu by to dokonce mohlo být až o jeden metr, protože kromě vzestupu hladiny klesá i pevnina.
4. 5. 2022|

Unie vytvoří síly rychlé reakce. Budou mít až pět tisíc vojáků

Státy Evropské unie se v pondělí shodly na nové obranné strategii počítající mimo jiné s vytvořením brigády rychlého nasazení o síle až pěti tisíc vojáků. Podle šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella se Rusko dopouští v ukrajinském Mariupolu masivních válečných zločinů. Velvyslankyně USA při OSN zopakovala, že Spojené státy nevyšlou vojáky na Ukrajinu, budou ale bránit země NATO. Slovinsko do Kyjeva vrátí své diplomatické zastoupení. O další pomoci Ukrajině rozhodl Nový Zéland. Podle Kremlu jednání mezi Ukrajinou a Ruskem nepokročila. Moskva také oznámila, že kvůli sankcím ukončila jednání o mírové smlouvě s Tokiem.
21. 3. 2022Aktualizováno22. 3. 2022, 01:34|

Pandemie ve světě: Blokády na protest proti opatřením sužují USA, Kanadu i Nový Zéland. Chystají se i ve Francii

Spojené státy vyzvaly vládu kanadského premiéra Justina Trudeaua, aby využila svoje pravomoci a ukončila silniční blokády, kterými lidé protestují proti epidemickým opatřením. Kanadská provincie Ontario už kvůli blokádám vyhlásila stav nouze. Odpůrci povinného očkování a opatření protestují také před budovou parlamentu v novozélandském Wellingtonu. Na demonstrace se připravuje i Paříž, do které směřují v rámci takzvaných konvojů svobody z francouzských měst tisíce lidí.
11. 2. 2022Aktualizováno11. 2. 2022, 18:23|

Kanadský protestní konvoj nekončí a inspirují se u něj odpůrci očkování v dalších zemích

Čtyři provincie Kanady v tomto týdnu oznámily částečné nebo úplné zrušení opatření proti šíření koronaviru. Protesty místních řidičů kamionů přesto stále pokračují. Nově zablokovali i několik hraničních přechodů do Spojených států. Premiér Justin Trudeau to označil za ohrožení ekonomiky země. Kanadské demonstrace navíc inspirovaly odpůrce očkování na Novém Zélandu nebo ve Francii.
10. 2. 2022|

Pokračuje analýza ostatků československých letců, kteří se v bombardéru zřítili na území Nizozemska

Nizozemští vojáci identifikují ostatky československých letců, jejichž britský bombardér sestřelili Němci nedaleko Amsterdamu v roce 1941. Experti ve specializované laboratoři zkoumají také osobní předměty, které na místě našli. Zatím se jim ale nepodařilo ověřit ani počet lidí v sestřeleném letadle.
27. 7. 2021|

Městem s nejlepší životní úrovní je Auckland. Evropské metropole kvůli koronaviru pohořely

Vídeň v čele letošního žebříčku světových metropolí s nejvyšší kvalitou života vystřídalo novozélandské město Auckland. Na jeho první příčce byla rakouská metropole od roku 2018, kvalita života se ale v ní i dalších evropských městech snížila kvůli koronavirové pandemii. Propad v hodnocení, které sestavuje organizace The Economist Intelligence Unit (EIU), zaznamenala i Praha. Novému Zélandu se naopak vyplatila rychlá a tvrdá uzávěra.
9. 6. 2021|

Hodina Země udeřila. Po celém světě zhasnou města i pamětihodnosti

V sobotu se koná celosvětová kampaň Hodina Země, která upozorňuje na potřebu ochrany klimatu. Její účastníci od 20:30 doma na hodinu zhasnou světla, vypnou spotřebiče a mohou si dát také vlastní ekologický závazek. Kampaně se zúčastní i některé firmy nebo obce, které vypnou část veřejného osvětlení či nasvícení památek. V Česku akci koordinuje Ekologický institut Veronica.
27. 3. 2021Aktualizováno27. 3. 2021, 21:17|

Nový Zéland definitivně stáhne své vojáky z Afghánistánu, oznámila premiérka

Nový Zéland stáhne do května své poslední vojáky z Afghánistánu, oznámila novozélandská premiérka Jacinda Ardernová. Země počet armádních příslušníků na místě v posledních letech neustále snižovala.
17. 2. 2021|

Rekordní let: Břehouš zvládl bez přestávky 12 200 kilometrů za 11 dní

Břehouš rudý přirovnávaný ke stíhacímu letadlu udělal při svém tažení z Aljašky na Nový Zéland rekord v nepřerušovaném ptačím letu. Trasu dlouhou víc než 12 tisíc kilometrů překonal tento drobný pták s dlouhým zobákem i krkem a s téměř metrovým rozpětím křídlem za pouhých 11 dní.
14. 10. 2020|

Němci protestovali proti rasismu v řetězech solidarity, demonstrovalo se i v Japonsku a na Novém Zélandu

Do stávající mezinárodní vlny protestů proti rasismu a policejnímu násilí se v neděli zapojilo i několik německých měst a demonstrovalo se také v Aucklandu a Wellingtonu na Novém Zélandu a v japonském Tokiu. Účastníci akcí tak dali najevo, že osud amerického černocha George Floyda usmrceného při policejním zásahu v Minneapolisu rezonuje po celém světě. Podobné akce se v minulých dnech uskutečnily i v dalších městech, v sobotu se například proti rasismu protestovalo v Praze nebo v Paříži.
14. 6. 2020|