TÉMA

Korejská válka

Ve věku 96 let zemřel válečný veterán Antonín Malach. Dohlížel na příměří po válce v Koreji

Po krátké nemoci zemřel v sobotu v nemocnici v Ivančicích na Brněnsku ve věku 96 let válečný veterán plukovník Antonín Malach. Byl členem Dozorčí komise neutrálních států dohlížející na dodržování podmínek příměří po válce v Koreji. Na svém webu o tom informovala Československá obec legionářská.
28. 8. 2023|

Chudý a izolovaný, demokratický a bohatý. Oba korejské státy slaví 70 let příměří

Severní Korea předvedla ruskému ministrovi obrany Sergeji Šojguovi tradiční vojenskou přehlídku, včetně zakázaných raket a dronů, které imitují americké bezpilotní stroje. Ministr se spolu s čínskou delegací účastní v Pchjongjangu oslav sedmdesáti let od uzavření příměří, které zastavilo korejskou válku. Milník si připomínají i v demokratické jižní části poloostrova.
27. 7. 2023Aktualizováno27. 7. 2023, 23:06|

Jihokorejské vojenské cvičení se Spojenými státy „zhoršilo“ situaci, zní z Pchjongjangu

Severokorejské ministerstvo zahraničí v úterý obvinilo Spojené státy z toho, že vojenským cvičením s Jižní Koreou zvýšily napětí na Korejském poloostrově. Napsala to agentura Reuters s odvoláním na severokorejskou agenturu KCNA. Kim Jo-čong, vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, navíc pohrozila tím, že sestřelení některé z raket komunistické země by bylo „vyhlášením války“.
7. 3. 2023|

KLDR otestovala balistickou raketu. Podle Soulu se pokusí o odpal z ponorky

Severní Korea odpálila balistickou střelu krátkého doletu směrem k Japonskému moři na východ od Korejského poloostrova. Podle agentury Reuters to uvedl jihokorejský Společný sbor náčelníků štábů (JCS). Od začátku roku Severní Korea uskutečnila řadu raketových testů, čímž porušuje rezoluce OSN.
25. 9. 2022|

KLDR podle Soulu odpálila dvě rakety. Jihokorejský prezident zopakoval nabídku pomoci

Severní Korea ve středu časně ráno odpálila ze svého západního pobřeží dvě rakety směrem ke Žlutému moři, upozorňuje jihokorejská armáda. Rakety byly vypáleny v době, kdy vojáci Jižní Koreje cvičí se svými kolegy z USA. Jihokorejský prezident Jun Sok-jol zopakoval, že je ochotný poskytnout KLDR ekonomickou pomoc.
17. 8. 2022|

Jsme hluboce znepokojeni situací okolo KLDR, shodl se Biden s jihokorejským prezidentem

KLDR opět jako velké téma jednání v Bílém domě. Tentokrát jej řešil nový americký prezident Joe Biden s jihokorejskou hlavou státu Mun Če-inem. I když Biden během pandemie přijímá cizí státníky ve svém sídle pouze ojediněle, představiteli Soulu věnoval hned několik hodin.
22. 5. 2021|

Atomový mír. Severní Korea si připomíná výročí konce korejského konfliktu

Od konce korejského konfliktu uplynulo 67 let. Toto výročí si připomněli v Severní Koreji v pondělí 27. července. V zemi připravili řadu ohňostrojů a oslavných akcí, které mají symbolizovat konec konfliktu. Oslav se účastnil i severokorejský vůdce Kim Čong-un, který během projevu zmínil, že „díky severokorejskému jadernému programu je budoucnost naší země zaručena navždy“.
28. 7. 2020|

Konflikt trvající 70 let. Korejská válka rozdělila národ

Konec druhé světové války v roce 1945 pro Korejce neznamenal mír. Západní a východní mocnosti si rozdělily dohled nad územím, které  do té doby ovládalo Japonsko. Během pěti následných let politický vliv obou světů přerostl v krvavý konflikt, který definitivně rozdělil Koreu na chudou severní a bohatou svobodnou jižní část. Sedmdesáté výročí rozpoutání války si 25. června 2020 připomněli jihokorejští váleční veteráni i jejich vojenští současníci. Pietní akt se uskutečnil ve městě Čchorwon, které leží na hranici ze Severní Koreou. V samotné Severní Koreji jsou oslavy této historické události zakázané. I přesto, že samotná válka skončila po třech letech, jsou obě korejské strany dodnes ve válečném stavu.
26. 6. 2020|

Blog Daniela Stacha: Katherine Johnsonová dobývala vesmír s tužkou a logaritmickým pravítkem

John Glenn, Neil Armstrong, Katherine Johnsonová. Všichni tři byli průkopníky vesmírného výzkumu, všichni tři se stali symbolem. Glenn je symbolem začátku amerických cest do vesmíru, Armstrong symbolem cesty na Měsíc a Johnsonová zase symbolem těch, kteří nebyli vidět, ale bez nichž by se Američané ze Země nedostali. Jsou to skrytí hrdinové. Katherine Johnsonová, která zemřela 24. února, je jednou z nich.
27. 2. 2020|

Geniální Neil Armstrong přesvědčil NASA o svém talentu zázračným manévrem

Neil Armstrong se stal astronautem díky obrovskému talentu, který byl poprvé prověřen za Korejské války, kdy sloužil u námořního letectva. Od bojování se pak přesunul k testování nových letadel včetně raketového letounu X-15. A jako určující se pro jeho budoucnost ukázala rozvaha, kterou projevil při pilotování právě tohoto stroje.
18. 7. 2019Aktualizováno18. 7. 2019, 10:42|